Janne Lucas

Med den tidlösa låtsuccén ”Växeln hallå” sjöng Janne Lucas, under tidigt 80-tal, till sig en given plats i den svenska musikhistorien. Den 16 februari, kl. 18.00 i TV4, gästar han BingoLotto och bjuder på en nostalgiresa av rang!

JANNE LUCAS

Tilläggsämnet ”Lucas” är, som ni förstår, inte sprunget ur ett släktskap till Kalle Ankas kusin. Inte heller refererar det till päronsorten med samma namn. I själva verket är det tagit från ett popband i Göteborg, i vilket Janne var pianist och sångare i slutet av 1960-talet. Popbandet Lucas vann Sveriges Radios popbandstävling 1967 och nådde samma år en fjärdeplats i ”Tio i topp” med melodin "Anti-Social Season". Innan dess hade Moody Bluescovern "Go Now" gått in på topplistorna.

"VÄXELN HALLÅ"

1980 kom det stora genombrottet, då Janne tog Sverige med storm i och med sin medverkan i Melodifestivalen. Med den odödliga klassikern ”Växeln hallå”, som än idag tycks eka i etern, slutade Janne på en hedersam andraplats. Låten har i skrivande stund spelats fler än 5 miljoner gånger på Spotify.

Året därpå deltog han med melodin "Rocky Mountain", som kom på tredje plats av fem tävlingsmelodier.

JANNE PÅ TV

Janne var dessutom under flera år musiker i frågesportprogrammet Vi i femman där han spelade flertalet instrument i syfte att illustrera programmets musikfrågor. Den 6 november 2009 gjorde han också ett inhopp i lekprogrammet Doobidoo, där han spelade piano till "Växeln hallå".

 

Söndagen den 16 februari 2020, kl. 18.00, gästar han BingoLotto!

Vill du se Janne Lucas live i BingoLotto? Boka din plats i publiken här. 

Tillbaka till artistsidan

Dela inlägget med en vän