Bästa tipsen för ditt hemmakontor

BingoAnne BingoAnne 2020-03-26

Kanske driver du eget hemifrån, studerar eller har en arbetsgivare som är flexibel med varifrån du arbetar? Oavsett hur din situation ser ut har att arbeta hemifrån blivit allt vanligare.

Att jobba hemifrån kan både vara ett avslappnande och effektivt komplement till traditionellt kontorsjobb. Och att slippa bilköer, överfulla bussar och långa pendlingsavstånd har absolut sin charm. Att jobba hemifrån innebär allt en viss frihet, men med frihet kommer ansvar. 

Oavsett om du bara jobbar hemifrån ibland eller på permanent basis är ett välplanerat hemmakontor nyckeln till att hålla uppe din produktivitet och effektivitet. Låt din arbetsplats i hemmet vara en plats som är inbjudande och där du har ordning och reda. Här kommer våra bästa tips för att skapa ditt eget hemmakontor som gör det enkelt för dig att jobba effektivt!

Låt ditt hemmakontor följa din röda tråd

Ett tips är att du väljer möbler till din arbetsyta som matchar in med din övriga inredning. Skapa enhälligt uttryck genom konsekventa material och färgval som löper genom alla bostadens ytor. Tänk igenom den röda tråden du har i just din inredning och se till att även ditt hemmakontor följer den. Varför inte välja relativt diskreta möbler med stiliga, enkla linjer och istället satsa på att liva upp ditt hemmakontor med inredningsdetaljer?

Välj kontorsstol med omsorg

Oavsett hur mycket du kommer sitta och arbeta i ditt hemmakontor, är det viktigt att välja arbetsstol med omsorg. Den behöver vara tillräckligt bekväm och ergonomisk för att du ska kunna klara av att använda den under längre perioder utan att få ont i kroppen. Däremot rimmar ofta en klassisk kontorsstol ganska illa tillsammans med resten av ens inredning.

Glädjande nog fungerar det ofta nästan lika bra att ha en finare, nättare stol så länge du väljer en som är bekväm, och den får gärna ha armstöd. Tänk på att du alltid kan motivera att lägga lite mer pengar på en bekväm stol till hemmakontoret med att den också kommer att fungera bra som extrastol om du har många gäster vid din nästa middag!

Stol till hemmakontor

Skrivbord för hemmakontor

Skrivbordet är hjärtat i ditt hemmakontor, därför bör du tänka igenom hur du vill ha just ditt skrivbord men våga också tänka lite utanför boxen. Kanske kan du som har större yta satsa på ett lite större bord som inte behöver stå mot väggen, medan du som har mindre plats att tillgå istället kanske bör välja ett lite nättare bord. Varianterna på skrivbord är oändliga och det finns massor av olika typer. Här kommer våra favoriter:

  • Bockar eller ben med skiva på. (Då kan du dessutom enkelt anpassa storleken på bordet till just ditt hemmakontor!)
  • Ett nättare, högre sidobord kan också fungera som snyggt skrivbord. Perfekt för dig med mindre yta!
  • En sekretär som skrivbord fungerar perfekt för den som har mer traditionell inredningsstil
  • Hörnskrivbord, eller L-formade skrivbord, passar perfekt för svårmöblerade utrymmen där man vill få ordentligt med arbetsyta
  • En vägghängd skrivbordsskiva kan enkelt fällas upp för att frigöra utrymme för den med ett mindre hemmakontor
  • Skrivbord med inbyggda lådor - smart oavsett om du har stort eller litet hemmakontor

Skrivbord till hemmakontor

Vilken belysning är bäst till hemmakontor?

Det viktigaste i ditt hemmakontor efter skrivbordet och skrivbordsstolen är faktiskt belysningen. Detta för att du ska orka att arbeta och för att hålla dig pigg och glad. Välj om möjligt en ljus plats i din bostad, gärna vid ett stort fönster (då får du dessutom fin utsikt från din nya arbetsplats) och börja med bra allmänbelysning som du sedan kompletterar med punktbelysning – framförallt direkt vid skrivbordet.

Din skrivbordslampa får gärna vara riktbar för att du enkelt ska kunna justera ljuset efter arbetsuppgift. Tänk också på att det är bra om lampskärmen täcker ljuskällan – då riskerar du nämligen inte att bli bländad eller att ljuset reflekteras på ett obehagligt sätt i din datorskärm. Tänk också på att ljuset ska komma från din vänstra sida om du är högerhänt så att inte handen skuggar det du arbetar med och vice versa som du är vänsterhänt.

Skrivbord vid fönster

Prioritera förvaringen

Förvaring är A och O för ditt hemmakontor, du vill nämligen undvika att platsen upplevs stökig så att du får god arbetsro. Less is more när det kommer till att ha saker framme!

Investera därför i förvaring som gör att du får undan papper, block och pennor. Hur du lättast skapar förvaring i ditt hemmakontor beror såklart på hur stor plats du har. Fina tips på förvaring för den mindre ytan är att köpa lådor, behållare och burkar som ger ett prydligt intryck och bra förvaring till kontorsmaterial trots mindre plats. Har du lite större kan du istället satsa på att sätta upp en hylla eller ett väggskåp för att skapa bra möjligheter till god förvaring. Viktigast är det att hemmakontoret är lätt för dig att hålla ordning i!

Glöm inte papperskorgen

Låt inte en ful papperskorg förstöra helhetsintrycket av din i övrigt inspirerande arbetsyta. Här kan du tänka utanför ramarna – varför inte använda en snygg korg exempelvis för att skapa en stilren papperskorg som snarare lyfter intrycket än sänker det?

Erbjudande från Chilli

Vi hoppas att du känner dig inspirerad att skapa ditt eget hemmakontor. Mycket utav det vi pratat om ovan hittar du hos Chilli som säljer möbler på nätet. Och de vill hjälpa till att skapa arbetsvänliga hemmakontor genom att erbjuda en fin rabattkod till alla som läser BingoBloggen!

Använd rabattkoden HEMMAKONTOR10 när du handlar på chilli.se, så får du 10 % rabatt på ordinarie priser. Erbjudandet gäller till och med den 31 maj. Lycka till med din nya arbetsplats!
Tillbaka till bloggen


Arkiv