Så gör du dina drömmars växthus

BingoLottos BingoBloggare Johanna BingoJohanna 2020-03-04

Ett grönt extrarum, en plats att odla i eller kanske båda delarna. Det finns många sätt att använda och odla i sitt växthus, det är endast fantasin som sätter gränserna. Här får du BingoJohannas bästa växthustips.

Vad tänker du på när jag säger orangeri? Mina tankar far snabbt iväg till ljumma sommarkvällar, prunkande fikon, solvarma tomater och en doft av medelhav. En plats där man vill vara, oavsett om det är för att ta hand om sina växter eller för att läsa en bra bok. Det är definitivt något som jag drömmer om att en gång ha. Och det bästa av allt är att skillnaden mellan ett orangeri och ett växthus är inte är så stor. Det betyder att du med ganska enkla medel kan skapa dina drömmars orangeri. 
 

ODLA I DITT VÄXTHUS

Att odla i ett växthus skapar inte bara en trevlig atmosfär för din trädgård. Ett växthus skyddar även dina plantor mot väder och vind och du kan med fördel så dina favoritplantor direkt från frön. Välj bland färska grönsaker, kryddor och frukter. Här har du några av mina favoriter som dessutom är lätta att odla.

Tips på hur du odlar tomater i växthus

  1. Tomat
    Vem älskar inte en saftig, solmogen tomat? Det finns mängder av olika sorters tomater, för alla tillfällen och smaker. Odlar du flera olika sorters tomater kan du dessutom göra en riktigt instagramvänlig tomatsallad! Så dina frön inomhus i mars. Använd gärna ett miniväxthus eller en plastpåse till en början. När temperaturen är runt 8-9 grader på natten är det dags att plantera ut dem i växthuset. Detta brukar vara runt maj månad. Vattna och gallra sedan tomaterna regelbundet.

  2. Gurka
    Har du ätit egenodlad gurka någon gång? Smaken är fantastisk! Gurka behöver stora krukor, mycket vatten och tillsatt näring. Den gillar dessutom att ha något att klättra på allt eftersom den växer och blir större. Tänk även på att plantera dina gurkor långt ifrån växthusdörren då de är känsliga för kyla.

  3. Paprika
    Paprikan är rolig att odla, dessutom blir plantorna väldigt fina. Precis som med tomater finns det många olika sorters paprika, så välj efter tycke och smak. Börja driva upp dina plantor i mars, och plantera ut i växthus mellan maj och juni. Plantorna behöver mycket vatten och mår bra av att beskäras. Testa att så de frön som finns i paprikorna som du köper i mataffären.  

  4. Basilika
    Basilika går att odla i ett varmt rum, men mår allra bäst i ett växthus eftersom den behöver en skyddad plats, värme och mycket ljus.  Det finns flera olika sorters basilika, men oavsett vilken du väljer så behöver alla basilikasorter samma sorts klimat. Vattnas med fördel på morgonen. Plocka av toppen på stjälkarna för att få basilikan att växa sig stark.

 

KRUKA, VARMBÄNK ELLER MARKBÄDD

Vad betyder det att odla i markbädd och vad är egentligen fördelarna med att odla i kruka?

Växthus sallat bingobloggen

KRUKA

I en kruka kan du enkelt byta ut jorden till dina växter varje år. Fördelen med det är att du på ett bättre sätt kan undvika insektsangrepp och sjukdomar. Det är dock viktigt att tänka på att jorden i en kruka torkar ut mycket snabbare, och att krukor inte rymmer lika mycket som till exempel en drivbänk. Detta kan leda till att näringen snabbare tar slut. Mycket vatten och tillsatt näring är botemedlet för detta. 

VARMBÄNK

Med en varmbänk kan du tjuvstarta odlingen av lite känsligare grödor så som sallat, spenat och ärtskott. Fyll bara växthusets odlingsbänkar med obrunnen gödsel, så kan du förutom att tjuvstarta med dina favoritprimörer även förodla grönsaker och blommor i bänkarna. Dessa kan enkelt flyttas ut så fort nattfrosten försvunnit.

 Odla växthus kupol

MARKBÄDD

I en markbädd är det enklare att odla större mängder, en markbädd håller dessutom fukten bättre. Här byter du ut jorden varje eller vartannat år för att undvika skadedjur i växthuset. Städa och gräv ur jorden på hösten. Tips! Efter att du städat ur kan du fyll på med ny jord direkt, så är det bara att börja så när våren närmar sig. 

 

Tänk på att…

...det lätt blir väldigt varmt i ett växthus. Det är därför väldigt viktigt att vädra ut ordentligt och att tillföra rejält med skugga i växthuset.  Det går att göra på flera olika sätt. Exempelvis genom att måla fönstren med kalk eller genom att hänga upp en skir gardin.

 

SÅ INREDER DU I DITT VÄXTHUS

Ett växthus kan användas till mycket mer än bara odling. En oas som ger dig lugn och ro, en plats för umgänge eller varför inte festens samlingsplats där du kan plocka örter och frukter till gästernas glas.

BELYSNING

Ljuset i ditt växthus behövs för att ge dina växter både värme och ljus. I vissa fall kan ett lysrör vara ett bra val, men det beror helt på storleken. I annat fall kan en lampa eller två i taket passa bättre. Stäm av med din växthusleverantör för vad som passar just ditt växthus bäst. Räkna med 100 till 150 watt per kvadratmeter. Innan du drar in el, fundera på vilken belysning du vill ha, om du vill ha möjlighet att sätta in extraljus över växterna, och om du vill ha radio, högtalare och kanske även en dator. OBS! Glöm inte att komplettera med en jordfelsbrytare.

Växthus med sticklingar

HYLLOR FÖR DETALJER OCH VÄXTER

Hyllor blir inte bara en fin inredningsdetalj. Det blir även ett mer effektivt sätt att använda ditt växthus på. Stapla önskad mängd hyllor på höjden. Ska du använda hyllan för dina växter, glöm inte att se till att ljuset når alla plantor och att det finns utrymme för dina plantor att växa. En fin coffe table-book eller en vas bryter av och ger liv åt växthuset.

BORD OCH STOLAR

Bord och stolar kan användas för både avslappning och arbete. Se till att du har plats för krukor, jord och de redskap du behöver och välj med fördel ett bord som kan flyttas ut när vädret är fint. Har du gott om plats tycker jag att du ska satsa på en mjuk och skön sittmöbel där du kan sitta och läsa en bok. Har du ont om plats är en klaffstol en bra sittmöbel som du lätt kan packa ihop när du inte använder den. 

UPPHÄNGNING

Upphägning är både praktiskt och en fin inredningsdetalj. Perfekt för din tomat, gurka eller kanske vindruvsodling! Här kan du leka med ljuset och använda dig av ljusslingor på batteri som kan ringla sig fram i taket.

Gardiner i växthus

GARDINER

Satsa på skira gardiner som ger skugga och svalkar rummet, möjlighet till skugga gör både dig och dina växter gott. Dessutom håller textiler värmen bättre vid kallare temperaturer. Tänk på att solen bleker så investera i ett par gardiner som är vävda för att brukas i stark sol. Annars får du snabbt ett par fläckiga och solblekta gardiner.

PLÄDAR OCH FILTAR

Mjuka plädar i jordnära toner blir en fin detalj i ditt prunkande växthus. Satsa på plädar i bomull eller andra naturmaterial för en skön och naturnära känsla!  

BIngoJohannas signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv