Upplev Hurtigrutten

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2020-05-12

Kryssa på Hurtigrutten och få en reseupplevelse på den populära kustremsan mellan Bergen och Kirkenes som ger minnen för livet. Här får du alla våra tips inför din kommande Hurtigruttsresa!

I vårt grannland Norge hittar man nämligen vad vi skulle vilja kalla ett underverk – en kustremsa som saknar motstycke och som bäst upplevs via en tur som kallas Hurtigrutten. 

På Hurtigrutten utlovas häpnadsväckande naturvyer och ett otroligt landskap längs den populära kustremsan mellan Bergen och Kirkenes. Sedan 1893 har sträckan trafikerats och det är inte för intet Hurtigrutten ofta kallats världens vackraste tur. Detta innebär att turen i år fyller hela 127 år – vilket om något är en kvalitetsstämpel!

Hurtigruttens historia

Från början var Hurtigrutten till för transport och att förse mindre hamnstäder i Norge med gods. Men idag är sträckan också trafikerad av turister som vill se den magiska naturen rutten bjuder på. Och att den norska kusten lockar turister från hela världen är inte svårt att förstå med sin rika repertoar av upplevelser. Här mixar man under drygt tio dagars färd norsk nationalromantik med nostalgi i en fantastisk kompott! Kanske låter det som något att lägga till i upplevelsegalleriet?

Hurtigruttens upplevelser

Norges vidsträckta kustlinje

När man kryssar på Hurtigrutten upplever man hela 34 hamnar, allt ifrån större till mindre och pittoreska, som alla har det norska kustlivet gemensamt. Ackompanjerat av 100 fjordar och 1000 fjäll täcker man under färden ett avstånd som är jämförbart med sträckan mellan Oslo och Tunisien, vilket både ger en uppfattning om hur omfattande Norges kustremsa är men också vilka otroliga naturskatter som finns i vårt grannland.

Norrsken under vintertid

Att förklara fenomenet norrsken på ett enkelt sätt kan knappt en fysiker göra, men vad vi vet är att det är en magisk upplevelse. Norrsken är en utav de mest fantastiska ljusshowerna moder jord bjuder mänskligheten och du har stor chans att få vara med om detta på just Hurtigrutten. Från kryssningen har du första parkett till en upplevelse som inte går att beskriva med ord. Norrsken är framförallt förekommande på resor som görs vintertid.

Norrsken på Hurtigruten

Midnattsol under sommartid

Midnattssol är fenomenet som beskriver hur solen under ett helt dygn aldrig befinner sig helt under horisonten, utan dygnet runt lyser upp himmel och jord med ett röd-gult förtrollande ljussken. Midnattssolen är trolsk och känd för att ge den som upplever den ett nytt perspektiv på sin tillvaron.

Nordnorge bjuder på hela 76 dagar av detta fenomen under sommartid, och ju längre norrut du kommer desto intensivare blir det. Det är en otroligt häftig upplevelse!

Midnattssol på Hurtigruten

Mäktigt djurliv

I Trollfjorden kan du uppleva havsörnen flyga över däck, vid Honningsvåg kan du lyssna till skrin från miljontals sjöfåglar eller upplev ett spännande äventyr tillsammans med huskyhundar i hundspann vid Kirkenes strax intill den ryska gränsen.

 Djurliv på Hurtigruten

Tips inför din Hurtigruttsresa

Priser

Hurtigrutten har avgångar hela året, men billigast är det att åka på vintern och dyrast på sommaren. Priserna under vintersäsongen ligger på cirka 22 000 kronor per person i dubbelhytt. Då ingår dock all förtäring på båten och ofta även transfer.

Ta med bilen

Den som vill kan ta med bilen ombord. Det innebär att du är mer rörlig vid varje stopp båten gör och får tid att upptäcka vardera stopp mer ingående. Ett stillsamt kryssande gör sig dessutom perfekt med lite mer fartfyllda bilfärder iland.

När är det bäst att åka?

Det är egentligen en smaksak och beror lite på vad man helst vill uppleva, men allra bäst skulle vi säga att Hurtigruten gör sig på hösten, då naturen står i härligt brandgul skrud. Därtill är hösten relativt turistfritt om man jämför med sommartid då turen är otroligt populär bland tyskar och amerikaner.

Dricksvatten

Kryssningarna som kör sträckan tillämpar All inclusive, dock ingår inte vanligt dricksvatten. Därför rekommenderas det att i möjligaste mån ta med sig eget dricksvatten för att slippa onödiga merkostnader.

Tips mot sjösjuka

Undvik att befinna dig längst fram och längst upp på båten. Där är sjögången nämligen som värst. Tryckband kan fungera för de som tror på dem och tabletter gör dig dåsig. Bäst är det att lägga sig ner och vila tills vädret lugnat ner sig!

Ingenting slår helt enkelt vyn av de norska fjordarna, de salta vindarna och det harmoniska i att kryssa fram mellan bergen. Är du ute efter en oförglömlig reseupplevelse kan vi varmt rekommendera att uppleva vårt hänförande grannland Norge via just Hurtigrutten!


BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv