Rickards bästa grilltips!

Kung Bore börjar sakta men säkert ta ett kliv tillbaka, vilket givetvis är till stor glädje för mig då det innebär att tronen är ledig. Ledig för grillkungen Rickard att ta plats. Men jag vill att alla ska lära sig min glödande passion för grillning! Och du, det är inte så svårt att grilla som vissa försöker framställa det som!

Ni kommer ihåg förrförra sommaren va? Det var helt hysteriskt varmt och torrt i Sverige. Så till den milda grad att det rådde totalt eldningsförbud. Med andra ord, grillning fanns inte på kartan, bokstavligt talat. Säkerheten framförallt, jag fattar, men där stod jag, en grillälskande Gävleson med en hel pall nyinköpt grillkol från Kilafors. Man vill ju stödja sin lokala kolleverantör! Men den blev bara stående den sommaren. Tufft läge för en som älskar grillat så mycket som jag gör. Men istället för att hänga läpp började jag istället studera grillandets ädla konst. Och efter mycket slit känner jag mig nu redo att ge min visdom vidare till er. Så utan vidare kommer här min grillguide till er inför sommaren. Ha det riktigt ”Barbe-kul” nu!

Valet av grill är enkelt

Det finns en uppsjö av olika grillar att välja på. Klotgrill, Rök- och kolgrill, Gasolgrill och även El-grill (Även fast jag knappt tycker att El-grillen borde få tillhöra grillfamiljen). Men i mitt tycke finns det inget som kan mäta sig med Kamadogrillen. För man får inget saftigare kött, än med en Kamadogrill, då den håller kvar vätskan i köttet.

Och sedan ska man givetvis också ALLTID grilla med kol. Och då ska det inte vara kol som man köpt från en bensinmack utan det ska vara riktiga, knytnävsstora kolbitar. Resturangkol tror jag man brukar säga. För det gör också en jädra skillnad.

Vad är en Kamadogrill?

Men vad är då en Kamadogrill undrar ni kanske?  Och varför ska man ha en sådan? Faktum är att denna grill blir allt mer vanlig i Sverige, nästan så man kan säga att den trendar. Och det är inte så konstigt då den lämpar sig väldigt väl för det kallare svenska klimatet. Då den har ett keramikskal runt sig så påverkas inte temperaturen inne i grillen på samma sätt som om den har ett plåtskal. Så för mig som i princip grillar året om så passar denna modell utomordentligt för mig, även fast den är lite dyrare än andra modeller. Den kallas även trädgårdsugn av vissa då den är bra på att hålla en jämn temperatur under lång tid. Jag kan ligga på ungefär 80 grader under väldigt lång tid. Ibland har den fått stå på i 16 timmar när jag gjort slow cocking, typ pulled pork. Då blir köttet sådär mört så det bara ramlar loss när det är klart.

Gör egen Rub

Jag vill inte låta som en sådan där superpretto kille, men jag tycker faktiskt att marinad, det kan man nästan skippa. Du vill ”rubba” ditt kött för bästa resultat. Om man gör det så får man det där ”barkiga” köttet den där goda grova ytan samtidigt som det är supermört inuti. Så bäst blir det om man gör sin egen rub med Paprika, paprikapulver, vitlökspulver och råsocker. När sockret sedan får smälta på låg temperatur så får man något som kallas för Maillard-effekten. Alltså den lite barkiga ytan som jag pratade om.

Men visst man kan använda sig av marinad också. Dock är det sällan som man marinerar tillräckligt länge så att det spelar någon roll. För bästa resultat ska köttet ligga i marinad i 3-4 dagar minst. Sen är det bara att lägga köttet på grillen så är det klart.

Jonas Crambys grillbibel

När det kommer till Rub så är det mer utav en konst. Då måste man vakta det man har på grillen och kolla. Kanske ha en sprayflaska med öl som man sprutar på då och då för att fukta köttet. Detta älskar jag att få hålla på med, men jag vill lova att jag inte är färdiglärd ännu. Därför vill jag nu passa på att få göra lite skamlös smygreklam för Jonas Crambys bok – Tex mex.

Läser man den får man lära sig allt och får recept på rub & stubb kan man säga. Det var denna bok som verkligen fick in mig på detta intresse. Det är troligtvis den enda kokbok jag någonsin läst som att det vore en roman. Från pärm till pärm. Det är en bladvändare som blir verkligt inspirerad av. Och så skriver han bra också!

Det finns mer än kött att grilla

Kött i all ära, men det finns otroligt mycket variation när det kommer till grillning. Rotselleri exempelvis, är fenomenalt gott. Den ska grillas under lång tid, så den blir sådär mjuk, ”mjällig” och jättegod. Sen serverar men det med en god sås om man vill ha det helt vegetariskt. Skär man det i skivor så blir det nästan som att man serverar tonfisk.

Haloumi, säger många är överskattat men det tycker inte jag utan jag älskar det! Men den är lite marig att grilla för det går så himla fort så det är lätt hänt att man råkar bränna den, så man måste vara alert. Sedan är haloumi och kött en väldigt god kombination också. Sältan i haloumi är väldigt fin.

Fisk är väldigt härligt att lägga på grillen också! Jag föredrar att göra fisk i folie. Då blandar man bara vit fisk och lax, tillsammans med lite vitt vin, grädde, dill och smör. Sedan får det ligga tills det blir som en liten soppa i foliepaketet. Det är jättegott! Sedan funkar detta att laga på nästan vilken grill som helst, till och med EL-grillen. Nu ska jag inte svära i kyrkan, Men jag tror det kan fungera även på Elgrill.

Och ja, den här biten skulle vara köttfri, jag vet, men jag måste ändå nämna kycklingen någonstans, för den får bara inte glömmas bort! Jag älskar nämligen kycklingklubbor, eller drumsticks som man egentligen säger. Det är perfekt att bjuda på när man får gäster. Dessa ska också helst vara rubbade så man får den perfekta grillytan. Sedan så är det bara för folk att ta drumsticksen och doppa dem i en hemmagjord dipp. Gud så gott!

Det godaste jag kommer äta i sommar

Fiskpaketet jag pratade om tidigare, är något jag gjort ofta tidigare men som jag ser fram emot mycket till sommaren. Sedan ska jag ge mig på det allra svåraste som går att grilla denna sommar också. Jag talar om Brisket (Bringa) För om man får den bra så är den fruktansvärt god. Jag har försökt få till den vid två tidigare tillfällen men aldrig lyckats. Man måste plocka den från grillen när den har exakt rätt temperatur. Ett mycket kritiskt ögonblick alltså. Sedan ska den slås in så tempen håller sig. Jag har slaktpapper på rulle hemma för att lyckas med detta så bra sin möjligt. Så jag håller tummarna för att det ska bli tredje gången gillt i sommar för min del mot bringan.

Min dotters favoritgrill

Ska jag göra min dotter glad, vilket jag såklart vill så ska det serveras Pulled pork. Min dotter älskar min Pulled pork. Men den tar tid. Den längsta gången tog det mig 16 timmar att få den klar, och med förberedelser och annat var det nog ett 24-timmarsprojekt. Då gick jag först ut och slog på grillen kl 11 på kvällen, lät den komma upp i temperatur och sedan vid 00:30 la jag på köttet. Sen fick det ligga på grillen hela dagen under tiden som man vaktade köttet. Men sånt får man leva med. Ibland måste man gå upp vid obekväma tider. För det är planering, planering och åter planering som gäller för en god grill!

Så hoppas ni gått lite inspiration inför sommaren nu! Ha nu en underbar grillsommar!

/Rickard

Publicerad 2020-03-23

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv