Det perfekta julbaket!

BingoLottos BingoBloggare Fredrik BingoFredrik 2019-12-11

Julskinka och sill i all ära, men det som verkligen sätter pricken över i:et med julmaten är såklart julbaket. Bingobloggen tipsar här om lite annorlunda recept du kan överraska med i jul!

Så länge jag kan minnas har jag alltid älskat att stå i köket och pyssla och dona. Och efter att jag klarat av att själv göra min första sockerkaka som liten 7-åring var jag helt fast i ”bakträsket”. För att stilla mitt beroende försöker jag att få tid till att baka minst en gång i veckan. Men under december månad blir det mycket mer än så! För det finns ju så mycket gott att göra då! Lussebullar, Pepparkakor, knäck eller ischoklad hör ju till de traditionella julklassikerna. Men dom senaste åren har en hel del nya favoriter dykt upp som jag nu vill dela med mig av till dig. Så här kommer två härliga och spännande julbak som du kan, och bör pröva på!

Saffransruta baktips bingobloggen

SAFFRANSRUTOR

Om du tröttnat på Lussebullar, är Saffransrutor ett utmärkt alternativ. Dessutom går de fort att göra och tar inte längre än ca 35 minuter! Du behöver detta:

Rutorna
3 ägg
3 deciliter socker
3 deciliter vetemjöl
1 kryddmått Vaniljpulver
3 teskeder bakpulver
1 ½ deciliter vatten
1 paket saffran

Glasyren
4 deciliter florsocker
100 gram smör
1 ägggula
1 tesked pressad citron eller lime

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Ta därefter en bakform, eller långpanna och smörj in den ordentligt med smör.

  2. Ta sedan en bunke och blanda äggen med sockret, se till att vispa det riktigt ordentligt så att det blir riktigt fluffigt. Blanda sedan i vaniljsocker, mjöl, bakpulver, saffran och vatten. Här är det viktigt att röra om ordentligt så smeten blir klumpfri. När den är det så kan du känna dig nöjd!

  3. Ta din form och häll i smeten i den. Nu sätter du in den i ugnen och låter den stå där emellan 20-35 minuter. Enklast att kontrollera om den är bra är att använda sig av en provsticka för att känna om den känns fast, men mjuk. När smeten är i ugnen är det dags att börja med glasyren.

  4. Smält smöret i en kastrull och rör därefter ner alla övriga ingredienser. Precis som tidigare är det viktigt att du ser till att glasyren är helt slät innan du är klar.

När du tagit ut kakan ur ugnen är det viktigt att du låter den vila (alltså svalna) ett tag först, gärna på ett avsvalningsgaller. När den har svalnat kan du förslagsvis använda dig av en vinklad palette för att bre på glasyren på kakorna. 

Avslutningsvis kan du sedan strössla på lite kokosflingor på toppen, och sedan är det klart! Mums!

Fudge baktips bingobloggen

ROY FARES CHOKLADFUDGE MED KARAMELISERADE SALTA NÖTTER

Detta är inget recept jag ligger bakom själv. Det kommer från en av mina absoluta ”favvo-bakare”, Roy Fares. Och det är en av mina absoluta favoriter då jag älskar kombinationen av choklad och nötter, men vem gör inte det? Detta behöver du:

Karamelliserade nötter
85 gram strösocker
2 matskedar vatten
200 gram rostade nötter (valfri sort men jag föredrar jornötter)
25 gram smör

Chokladfudge
500 gram mjölkchoklad
50 gram smör
1 burk med kondesnserad och osötad mjölk
¼ tesked salt

  1. Börja med att ta fram en stekpanna och blanda därefter socker och vatten tills det börjar få en härlig gyllenbrun färg. Tillsätt sedan nötterna och rör om dem i i pannan så att de får rikligt med socker på sig. Ta av plattan och häll sedan ut nötterna på ett bakplåtspapper där du låter dom svalna.

  2. Hacka sedan nötterna i den storlek du själv önskar. Jag själv föredrar lite större nötbitar i min fudge.

  3. Nu är det dags för fudgen. Ta fram en fyrkantig form gärna 20x 20 cm stor och lägg bakplåtspapper.

  4. Ta fram mjölchockladen och hacka den noggrant till små bitar. Häll i dessa bitar i en blandskål och blanda sedan i smöret, den kondenserade mjölken och saltet.

  5. Sedan är det dags att smälta blandskålens innehåll. Detta kan du göra antingen i mikron eller över ett vattenbad. Var försiktig bara och se till att allt innehåll verkligen smält.

  6. Blanda sedan i de hackade nötterna med smeten och häll över innehållet i formen. Låt detta sedan stå och stelna i rumstemperatur i ca 6 timmar, och vips, så är världens bästa julgodis klart!

 


God jul och smaklig måltid på er!

BingoFredrik signatur för BingoBloggen.

Publicerad 2019-12-11

Tillbaka till bloggen


Arkiv