Upptäck natursköna Umeå i sommar

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2020-04-07

Umeå är kontrasternas stad – här har du både storstadspuls och nära till orörd vildmark. Får du inte nog av vacker natur och ljusa sommarnätter? Då är Umeå det perfekta resmålet för dig!

Ordet smultronställe har använts sedan 1900-talet och begreppet myntades för att beskriva en plats man gärna kommer tillbaka till och som inte är lätt för andra att hitta och här kommer BingoBloggens lista på just smultronställen i Umeå, Norrlands största stad.

Umelagun

Umelagun är ett tempererat utomhusbad som ligger i direkt anslutning till Nydalabadets strand. Här har man fördelen med uppvärmda bassänger, häftigt äventyrsbad med vattenruschbanor för de små och omtyckta gräsytor vilket gör Umelagun mycket populär under sommaren.

Glassbonden

Strax utanför Umeå hittar du en idyllisk glasstillverkare, nämligen Glassbonden. Här får du smaka på glass tillverkad av gårdens egna fjällkor, vilket tillsammans med den fantastiska utsikten över betande djur vid Vindelälven ger smak av Norrlands bästa.

Här kan du också testa på oväntade smaker på glass. Vad sägs som att smaka på glass med smak av exempelvis Västerbottenost eller älgört? Spännande, tycker vi!

Hund som äter glass

Ume Älvdal

Älskar du att promenera? Då kanske Ume Älvdal är något du borde lägga till i planeringen för din Umeåvisit. Ume Älvdal består nämligen vägar och leder längs med den otroligt vackra Umeälven. Tillsammans bildar de en utflyktsled som tar dig genom häpnadsväckande landskap.

Här njuter du av gröna skogar och vacker utsikt till fots, men det går såklart även utmärkt att cykla längs med Umeälven för den som föredrar det.

sommar-i-umea-3-450x300.jpg

Älgens Hus

Älgens Hus är Europas första älgpark med tama älgar. Här kommer du skogens konung riktigt nära på ett sätt som inte är möjligt någon annan stans. Ett besök på Älgens Hus kommer definitivt att ge dig minnen för livet och historier att ta med hem efter semestern.

Här kan du, förutom att klappa älgar, också lära dig allt som finns att veta om älgen, se uppstoppade djur, rekordhorn och mycket annat som har med just älg att göra.

Älgkalv som ligger ner

Umeås energicenter

På natursköna Umeå Energicentrum, ett område uppbyggt kring Umeås allra första kraftverk, kan du ta del av Umeås historia i den naturskön och mysig omgivning.

Här kan den som besöker lära sig mer om energi och hållbarhet eller bara njuta av den vackra naturen. På plats finns bland annat kraftverksmuseum, äventyrslekpark, grillplatser och experimentverkstäder.

Museum och kultur i Umeå

Kanske är det sämre väder någon utav dina dagar i Umeå och vad passar då bättre än att ladda kunskapsbatterierna eller få en kulturell injektion? Här kommer ett par härliga inomhusaktiviteter att hitta på i Umeå!

Västerbottens museum

Västerbottens museum har samlat hela länets kulturhistoria på samma ställe. På detta familjevänliga museum hittar du allt om kulturhistoria, konst, textil och foto. Dessutom visas världens äldsta skida upp; en skida som faktiskt är äldre än pyramiderna i Egypten!

Bildmuseet

Bildmuseet är en utav Sveriges största konsthallar för samtida konst och här producerar man egna utställningar i samarbete med konstnärer, konstinstitutioner och universitet från hela världen. Parallellt presenterar Bildmuseet såklart även en del historiska återblickar i form av fotografier, arkitektur och formgivning.

Bildmuseet har varit nominerade till Årets museeum och hamnat på listan ”42 museer du måste besöka under ditt liv” som publicerades av den brittiska tidningen The Telegraph. Väl värt ett besök!

Kvinna tittar på tavlor på konstutställning

Kvinnohistoriskt museum

Det kvinnohistoriska museet i kulturhuset Väven är det enda i sitt slag i hela Sverige. Här vill man visa de driftiga, briljanta och hårt kämpande kvinnor vi haft i historien som hamnat i glömska till fördel för män som är dominerande i historiebeskrivningar.

Gå på Norrlandsoperan

Norrlandsoperan är världens nordligaste operahus! Den grundades 1974 och har sedan dess utvecklats till ett scenkonsthus med regionalt uppftagningsområde med ett brett utbud. Här kan du njuta av allt från opera, dans och musik till Vita kuben, som är deras rum för samtida konst. En minnesvärd attraktion för alla musik- och teaterintresserade!

Shoppa i finurliga butiker

Om du vill stödja lokala småhandlare och upptäcka produkter som verkligen andas Umeå kommer här våra bästa tips på pittoreska och mysiga små butiker att botanisera i.

Eljest

I butiken som är döpt efter det västerbottniska uttrycket Eljest, som i princip har samma innebörd som ordet annorlunda, hittar du ett brett utbud av produkter som andas det genuina Norrland.

Duå

Duå är en liten och personlig butik som säljer delikatesser av alla dess slag. Perfekt för gourmanden som är ute efter en ätbar och lyxig present till sig själv eller någon nära.

Sandbergs pappershandel

Sandbergs pappershandel grundades redan 1921 och har alltså snart hela 100 års erfarenhet från pappershandel i Umeå. Produkterna är staplade vid disken enligt orginalinredning från 1957 och här kan du handla papper i alla dess möjliga olika slag.

Meretes

Med ett stort ekologiskt utbud är Meretes butiken för dig som värdesätter det naturliga. Här kan du köpa allt från mat till hudvård och smink.

Frukthörnan

Umeås allra äldsta butik heter Frukthörnan och här kan du köpa härligt färsk frukt och massor av andra godsaker.

Färska grönsaker på bänk

Blev du kanske mer sugen på att besöka Umeå i sommar? Vi lämnar tillsammans med ovan tips våra varmaste rekommendationer för en sommartripp till Sveriges norra delar.

 BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv