Spara i aktier – BingoJohannas bästa tips

BingoJohanna BingoJohanna 2020-01-17

Spännande men svårt. Det var min känsla kring att spara i aktier, fram till för ett litet tag sedan, då allt ändrades. Är du, precis som jag var, osäker men intresserad av att ändra på det? Då har du kommit rätt! För här har jag summerat det som fick mig att våga ta steget in på aktiemarknaden!

Nytt år, ny sparform. Ja, så tänkte jag i alla fall när det nya året började närma sig. Jag har funderat på det här med aktier länge, men det har alltid runnit ut i sanden. Det har helt enkelt känts för svårt. Men ett nyårslöfte är ett nyårslöfte. Så för att vara väl förberedd på det nya året, pratade jag med både vänner och bekanta för att få deras bästa spartips. Och helt plötsligt kändes det där med aktier inte alls läskigt och svårt. Sagt och gjort, jag kastade mig ut på okänd mark och nu har jag en alldeles egen aktieportfölj, som jag följer med spänning. Därför vill jag nu bjuda dig på mina, och mina vänners bästa tips för att komma igång med ditt aktiesparande.

Men kom ihåg! Att spara i aktier och fonder är ett mer riskfyllt sparande än att ha ett traditionellt sparkonto. Men det finns också större möjligheter. Så, börja i liten skala, spara lite åt gången, och investera aldrig pengar du kan komma att behöva snart.

Välj aktiemäklare

Bli inte rädd nu. Jag ser hur det ser ut. Aktiemäklare. Krångligt. Men, det är inte alls krångligt. Det handlar helt enkelt om var du vill ha dina aktier och fonder. De vanligaste alternativen är att antingen använda någon utav storbankerna eller att använda en internetmäklare som exempelvis Avanza eller Nordnet. Fördelen med att använda din vanliga bank är att du har allt samlat på ett och samma ställe och att du slipper föra över pengar. Fördelen med en nätmäklare är att det är ett billigare alternativ. Ofta kan man som småsparare handla helt gratis.

Välj hur du vill spara – Johannas tre favoriter   

Fundera på hur aktiv du vill vara i ditt sparande. Vill du köpa och sälja på egen hand? Vill du att allt sköts automatiskt? Eller vill du kanske göra lite av varje?

Fonder

Fonder kan vara ett bra förstasteg när man tar sina första simtag i börshavet. Vad är en fond då, tänker du kanske nu. En fond består av flera värdepapper, till exempel aktier. Jag vet, det känns redan krångligt, men så här förklarade en vän det för mig. Se på en fond som en skål med godis. Skålen är själva fonden och godiset är aktier och andra värdepapper. Du äger hela skålen, men kan inte själv bestämma vilket godis som ska finnas däri. Det gör en godisexpert, eller fondförvaltare som det egentligen heter.

Sparar du i fonder får du ett brett sparande, och på så sätt också en med utspridd risk eftersom du investerar i flera värdepapper. Dessutom slipper du att sätta dig in i detaljerna eftersom förvaltaren gör det åt dig.

Utdelningsaktier

När du äger aktier i ett bolag betyder det att du är delägare i detta bolag. (Bara det tycker jag känns lite härligt). Det som skiljer utdelningsaktier från ”vanliga” aktier är att en utdelningsaktie betalar ut en del av vinsten till sina aktieägare en eller flera gånger per år. Det innebär att du som ägare av en utdelningsaktie kan tjäna pengar både på traditionell värdeökning och utdelningen som bolaget ger under året. Win-win.

Så hur ska man veta vilka som är utdelningsaktier och inte? Det magiska ordet du letar efter är direktavkastning, alltså hur stor procentuell del av investeringen du som aktieägare får tillbaka genom utdelning varje år. Har aktien du tittar på en siffra under rubriken direktavkastning, då har du en utdelningsaktie. Och om du känner dig osäker, så finns det en uppsjö av listor på vilka som anses vara de allra bästa utdelningsaktierna idag. Googlar du på ”utdelningsaktier” får du 139 000 resultat att välja mellan.

Men kom ihåg, fokusera inte bara på utdelningen, utan se även till så att bolaget i sig är stabilt.

Följ någon annans portfölj

Om du vill vara någonstans mitt emellan att ha ett helt automatiskt sparande och att spara själv kan det vara en bra idé att följa någon annans portfölj. Det finns mängder av sparproffs ute i landet som gladeligen delar med sig av sina bästa spartips och innehållet i sina aktieportföljer. Perfekt för såväl nya som erfarna aktiesparare. Hitta en sparare som du gillar, kolla in dennes portfölj och skaffa en likadan. Lätt som en plätt.

Bonustips – sociala medier

Ja detta kanske inte känns som en helt självklar punkt, men faktum är att det är på sociala medier som jag håller koll på vad som händer i börsvärlden. Man kan säga att Instagram är mitt A-ekonomi. Fast med roliga, färgglada bilder och korta bildtexter. Även här finns det mängder av konton att följa, beroende på vad man är ute efter. För att hitta din favorit, öppna bara Facebook eller Instagram. Tryck på förstoringsglaset. Skriv något av följande: aktie, utdelning, spar, eller investera och se om du hittar något som passar dig.

Jag hoppas att jag med detta inlägg har kunnat förmedla det mina vänner lyckades förmedla till mig och att du nu är redo att ta steget till att spara i aktier och fonder!

Vill du ha en rejäl kickstart? Se till att ha en bingolott till programmet på söndag, för då kan du vinna en aktieportfölj till ett värde av hela 30 000 kr! 

Stort lycka till!

 

Signatur BingoJohanna - BingoLotto

Publicerad 2020-01-17

Tillbaka till bloggen


Arkiv