Stefan Odelberg – En magisk vikarie

Han har varit gäst, flygande bingoreporter och suttit i bingopanelen. Nu tar magikern steget hela vägen och leder BingoLotto i TV4 hela kvällen. Något Rickard Olssons sympatiske semestervikarie Stefan Odelberg ser fram emot.

Faktum är att Stefan hoppat in som vikarie en gång tidigare. I alla fall till hälften.
– Det var när Marie Serneholt gjorde sitt sista BingoLotto 2014 som jag ledde halva programmet, eftersom hon utsattes för en massa överraskningar, berättar Stefan, som känner sig hemma i BingoLotto-studion.

– Jag har nog varit med i BingoLotto på lite olika sätt nästan 20 gånger och bland annat krympt dåvarande programledaren Lasse Kronér, gömt mig i vinstlådor och åkt med vinnare till magishower i Las Vegas. Så det är på tiden att jag nu får chansen att hålla i ett helt program på egen hand, säger Stefan och skrattar.

En trollbindande underhållare

Att leda TV-program är inte något nytt för urgöteborgaren, som gjort sig känd som en trollbindade magiker och underhållare med glimten i ögat. Han har medverkat i flera TV-produktioner och fick redan 2003 sitt eget program i form av Semestercharmören. Dessutom har han byggt flera egna shower och under de senaste fem åren kört sin egen live-talkshow och har gästats av kända artister från både Göteborg och Stockholm.
– På det sättet känner jag mig ganska bekväm med själva programledarrollen. Det ska bli väldigt roligt att få hoppa in för Rickard, som jag gillar väldigt mycket, säger Stefan. 

Det var under mellanstadieåren som den nu 44-årige Stefan kände att han trivdes på scenen. Då var platsen klassrummet, där han såg till att plugga in sina muntliga redovisningar utantill.
– Det gjorde att jag kunde berätta mer levande. Jag minns att jag bland annat drog historien om den ryska ubåten U137 som gick på grund i Karlskrona, berättar Stefan.

Trolleritricken kom in i livet först i 18-årsåldern. Stefan jobbade i en skivaffär hemma i Göteborg när den gamle magikern Erik Höljer kikade in och passade på att visa ett trick som Stefan sedan gjorde succé med på fester.
– Jag är social av mig i grunden och med fler och fler trick på fickan förstärktes det ännu mer, konstaterar han.

Funderade på att bli polis

Intresset växte och Stefan satte så småningom upp en egen magishow för skolbarn och gjorde 200 föreställningar på ett halvår. Resten är, som man säger, underhållningshistoria. Hans pappa, som är från Tjeckoslovakien, har bland annat jobbat som varitéartist, medan hans mamma är jurist. På något sätt har Stefan nu lyckats kombinera båda föräldrarnas yrken.
– När jag inte står på scenen så är jag nästan besatt av kriminologi och kan ibland få för mig att bara åka ner till tingsrätten i Göteborg och sitta med under rättegångsförhandlingarna. Och jag funderade på att bli antingen jurist eller polis, säger Stefan.

Det blev underhållningsbranschen istället, vilket publiken över hela landet är mycket glad för. Även om BingoLotto har sin givna grundform, så kommer det förstås att bli lite Odelberg-kryddning på anrättningen den 7 april.
– Jo, något ska vi nog kunna hitta på, men jag lovar att jag ska försöka att inte prata under bingospelen. Det kanske blir det svåraste, säger Stefan om den gyllene grundregeln.

Föreningslivet skapar ett starkare samhälle

Att BingoLotto har en så viktig roll för Sveriges föreningsliv gör förstås vikarieuppdraget extra inspirerande.
– Ett starkt föreningsliv är jätteviktigt och gör att vi tillsammans kan skapa ett starkare samhälle. BingoLotto som idé är helt fantastisk!

Förutom sitt inhopp i BingoLotto-studion har Stefan Odelberg mycket annat spännande på gång under våren. Nya shower planeras för hösten och planer finns också på att utveckla rollen som Pick Power-Riff från musikalen Rock of 80`s, som Stefan spelat för utsålda hus tillsammans med bland annat Jessica Andersson och Kee Marcello. 
– Vi ska se. Det finns lite inspelningsplaner för Pick Power-Riff, säger Odelberg kryptiskt.

Text: Erik Torstensson
Foto: Mathias Otterberg

Publicerat: 2019-03-30

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv