Hur får du bästa gräsmattan i kvarteret? Vi har tipsen!

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2021-05-03

Utöver att vara en fröjd för barfota sommarfötter att gå på är en grön och vackert frodig gräsmatta också något som verkligen förskönar din trädgård och vi vågar nästan gå så långt som att säga att det förhöjer intrycket av hela ditt hem.

Men ibland är det lättare sagt än gjort att uppnå den där perfekt gröna och prunkande gräsmattan. Därför har jag här listat mina allra bästa tips för att du ska lyckas med din gräsmatta i sommar!

Grunden till en fin gräsmatta

Den allra bästa tiden att så nytt gräs är på våren, för att det är positivt om det är fuktiga nätter för att slippa vattna för mycket. Just vattningen är nämligen en kritisk del för att din gräsmatta ska växa till att bli härligt grön och frodig.

Till att börja med bör du som steg ett städa bort det som ligger kvar från fjolåret på gräsmattan, exempelvis höstlöv, kvistar eller annat skräp. Detta för att solens strålar ska få chans att nå till alla delar av gräsmattan. Så fort gräsmattan börjat torka upp efter du städat kan du försiktigt kratta till den, men allra helst ska du använda en så kallad vertikalskärare som tränger ner i gräsmattan och tar upp döda växtdelar effektivare än vad krattan gör.

Få en fin gräsmatta

När ska du gödsla din gräsmatta?

Minst tre gånger per säsong, men gärna oftare än så. Allra högst poäng får den som gödslar sin gräsmatta varannan till var tredje vecka. Den viktigaste gödslingen är den första, den man gör på våren när gräset visar tecken på grönska och man plockat bort allt skräp.

Här är det superviktigt att du gödslar för det är såhär vid säsongsstart som du ger din gräsmatta en nödvändig och välbehövlig näringskick inför året. Ogräs och mossa har antagligen redan börjat växa och därför behöver du ge ditt gräs de bästa förutsättningarna för att skapa täta grästorvor som kan täcka upp där mossa och ogräs annars stormtrivs.

Gödsla hellre lite och ofta

Om du gödslar för mycket på en gång kan det bli jobbigt att klippa ditt gräs då det växer fort, vilket ibland leder till att man avslutar sin gödsling för att slippa besväret. Lösningen är att gödsla lite och ofta istället för att göra allt på en gång. Då växer din gräsmatta lagom fort och du hinner gott och väl med att underhålla den.

Varför ska du gödsla din gräsmatta?

Därför att gödsling ger din gräsmatta den väl sammansatta kompott av näringsämnen som behövs för att göra den fin, tät och välmående. Varje gång du klipper ditt gräs uppstår en naturlig urlakning vilket leder till att livsnödvändig näring förloras i varje grässtrå. Just därför behöver du regelbundet tillsätta ny näring, och det gör du i form av gödsel.

Vilket gödsel ska man använda och vilket ska man inte använda?

Undvik i möjligaste mån att använda NPK-gödsel, då det ofta innehåller mycket kväve. Gräsmattan behöver i och för sig kväve för att växa till sig, men ofta kan det innebära att tillväxten ökar alltför kraftigt vilket ger en ranglig och icke-tät gräsmatta som blir skör och svår att ta om hand. Dessutom riskerar man att försura marken runtomkring om man tillsätter för mycket kväve – och det vill man ju inte!

Våra bästa gödseltips:

  • Algomin – långtidsverkande gödsel som ger en jämn och grön gräsmatta. Eftersom att gödslet är långtidsverkande så växer gräsmattan i lagom fart och har ständigt god tillgång till nödvändig näring.
  • Organiskt gödsel – det bästa för naturen och övrig trädgård. Detta är också långtidsverkande och har även den positiva fördelen att främja mikrofloran i jorden.
  • Grön effekt + - lägger en stabil och bra grund för just fin gräsmatta samtidigt som det är mycket prisvärt. Det är ett allroundgödsel som är framtaget för att passa de flesta gräsmattor.

Gödsla din gräsmatta

Hur gödslar man sin gräsmatta?

Förutom att du ska gödsla lite och ofta är det också viktigt att sprida gräsgödslet i ett tunt, jämnt lager över hela gräsmattan. Sprider du gödslet ojämnt kan du få så kallade döda eller ljusa fläckar i gräsmattan.

Tips på hur du gödslar bäst:

  • Räkna med att behöva ungefär 2-3 kg gödsel per 100 kvadratmeter gräsmatta, det är lagom för att få till ett lagom tjockt lager jämnt över hela ytan.
  • Gödsla helst vid regnigt väder
  • Var extra noga under sensommaren, det är nämligen då den fruktade mossan har sin största tillväxt och gräset ditt behöver all hjälp det kan få

Hur får man bort mossa i gräsmattan?

Mossa uppstår tyvärr i våra gräsmattor och det beror ofta på att det är skugga och att gräset inte orkar konkurrera ut mossan eftersom att marken är näringsfattig. Tidigare trodde man att så kallade mossrivare var receptet till att få bort tråkigheterna men det är tyvärr inte helt rätt. Att använda en mossrivare kan snarare göra att mossan sprider sig! Knepet är återigen att se till att gödsla sin gräsmatta kontinuerligt, för då får gräset en ärlig chans att slå ut mossan. Gödsling är det bästa sättet att bli av med mossa i din gräsmatta.

Hur ofta ska jag klippa gräset?

Din gräsmatta kommer må bra av regelbunden klippning, det brukar nämligen innebära fler skott i gräset som i förlängningen ger en tätare gräsmatta som upplevs mer frodig och grön. Klipp gräsmattan till cirka 4-5 cm och inte mer än en tredjedel av höjden per gång.

Du vill inte klippa för ofta, för det ger ett svagt rotsystem, men inte heller för sällan. Gräsklippning är helt enkelt lite utav en balansgång! Som måttstock kan man säga att ungefär en gång i veckan under sommarperioden brukar vara lagom. Under torrare perioder kan du med fördel låta bli klippningen, för att låta gräsmattan vila.

Klippa sitt gräs

Suktar du efter mer trädgårdsläsning såhär i sommartider? Missa inte vårt inlägg om hur du snyggt möblerar din trädgårdhur du skapar dina drömmars växthus eller hur du kan laga mat i ditt utekök!

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv