Tomtens IF vann 35.000 kr på Ombudsgalan

BingoJoel BingoJoel 2019-11-05

Varje år arrangerar vi på Folkspel en ombudsgala, i syfte att uppmuntra och belöna de föreningar och butiker som säljer Bingolotter och Sverigelotter. Galan ger oss också möjlighet att befästa varför vår verksamhet är livsviktig. Någon som definitivt instämmer i detta är eldsjälen Håkan från Tomtens IF.

 

Tomtens IF

Vid första anblick ger Tomtens IF sken av att vara en klassisk fotbollsförening från småbygden. Den Gudhemsbaserade klubben har en senior- och en ungdomssektion, lite drygt 120 medlemmar och ett namn som, särskilt nu när julen står för dörren, för tankarna till en vitskäggig herre från Nordpolen. Självklart utgör fotbollen den uppenbara fokuspunkten i föreningens verksamhet. Ser man däremot förbi det uppenbara och gräver djupare, så märker man ganska snabbt att föreningens kärnverksamhet bottnar i något mycket större än fotboll.

Eldsjälen Håkan

Lite drygt en månad har gått sedan Tomtens IF, en av de många föreningar som belönades, lämnade Folkspels ombudsgala 35 000 kr rikare. Jag har stämt träff med Håkan Andersson, en mångårig eldsjäl inom Tomtens IF, som var på plats som representant för föreningen närmast hans hjärta.
– Min roll är pensionär. Men på ett eller annat sätt har jag varit involverad i föreningen sedan 1973. Jag har varit med i styrelsen i olika omgångar. Två gånger som ordförande. 2001 åtog jag mig rollen som kassör, men avgick och avtackades 2008. Idag, tio år senare, har det fortfarande inte kommit någon och hämtat grejerna, så jag sköter fortfarande bokföring och mycket mer därtill, berättar Håkan med lättsam ton. 

Mer än en fotbollsförening

I snart 50 års tid har Håkan ägnat stora delar av sin vakna tid åt Tomtens IF. Svaret på frågan ”varför” lyser igenom klart och tydligt när han pratar öppet och varmt om vad som gör föreningen så speciell.
– Alla som kommer i kontakt med vår förening säger det att det är så lätt att komma in i föreningen och så lätt att trivas. Alla bryr sig om varandra och vi har som målsättning att spela på den nivån vi klarar av med eget material. Alla som vill komma till oss är såklart välkomna, men vi ska inte ut och försöka värva ihop några lag för att klättra i seriesystemet. Nu vann A-laget serien i år vilket innebär att vi nästa år tar klivet upp till division 5, vilket känns fantastiskt, då vi har som mål att vara ett division 5-lag.  Men det absolut viktigaste är föreningskänslan. Att vi trivs och har kul tillsammans. Sen får fotbollen bära så långt den kan. Vår största önskan är att alla som vill spela fotboll ska kunna göra det så länge de vill. Att alla som vill ska ha möjligheten att känna samhörighet i ett lag, menar Håkan.Match på Klostervallen

Och möjligheten till en känsla av samhörighet finns. För alla. Oavsett ålder. Det har Tomtens IF sett till. Genom en verksamhet som tycks vara formad utefter ledord som inklusion, integration, samhörighet och gemenskap, arbetar man år efter år helhjärtat med att göra livet på bygden bättre för alla. Känslan av villkorslös värme och välvilja är djupt rotad i föreningens kärna. Det finns verkligen något för alla, oavsett om du är åtta eller åttio år gammal. 
– Dels har vi vad vi kallar för fotbollslekis. Där spelar de som är fyra till sex år gamla. Sen har vi, på andra sidan spektrat, två stödföreningar, kan man säga. Dels Damklubben, som bildades för en herrans massa år sen, som träffas på sitt håll och anordnar träffar och möten. De säljer också lotter för föreningen och samlar in pengar till ungdomsverksamheten. Sen har vi också Gamla Tomtare. Det är i huvudsak gamla spelare och pensionärer från bygden som träffas en gång i veckan för att fika, spela kort och ha det trevligt. Det blir ofta ett härligt utbyte av erfarenheter och för många av dem är det ju en oerhört viktig social kontakt. Många har det svårt att ta sig både dit och hem, men det hjälps vi åt med, för vi förstår värdet av att känna att man har något att göra även på ålderns höst. Det blir en höjdpunkt för dem, och det värnar vi om, berättar Håkan.


Föreningens framtida stjärnor

Ombudsgalan 2019

Som ambassadör för BingoLotto och Folkspel känns det bra i magen att detta sorts engagemang uppmuntras och inte minst belönas. Det är livsviktigt. På riktigt. På ombudsgalan tidigare i år mottog föreningen ett presentkort från Intersport till ett värde av 35 000 kr. Det var inte första gången som Håkan närvarade på Folkspels ombudsgala och inte heller var det första gången som Tomtens IF belönades för sitt betydelsefulla arbete.


Lennart & Håkan från Tomtens IF på "Blåa mattan"

– Vi har ju varit med nu och blivit pristagare tre år i följd, och det är fantastiskt. Det är ett viktigt mål vi jobbar mot varje år. Det är ju otroligt att vara med på plats och lika härligt att det delas ut så många fina vinster. Det är en välbehövd bonus. Vi säljer ju varje vecka, men att lägga lite extra kraft de veckor som det är tävling lönar sig verkligen. Pengarna kommer väl till nytta båda vad gäller material och annat, berättar Håkan.

Vad vinsten kommer att nyttjas till har redan klubbats igenom i klubbstugan. På vad som tycks vara sedvanligt tomten-maner handlar det om att ge föreningens medlemmar bästa möjliga förutsättningar för fortsatt intresseutövning.
– Det har blivit lag på att alla föreningar måste ha niomannamål, så för att våra ungdomslag ska kunna fullfölja sin verksamhet fullt ut behöver vi därför inhandla detta till föreningen. Här kommer vinsten jätteväl till pass, berättar Håkan.

Ombudsgalan som evenemang, och allt runtomkring, ställer Håkan sig klart positiv till.
– Man sätter sig på tåget och sen vet man att man inte behöver tänka på någonting alls förrän man är hemma igen. Allting är ju fantastiskt arrangerat. Perfekt, menar Håkan.

Mångårigt samarbete med Folkspel

Något annat som Håkan ställer sig klart positiv till är den mångåriga vänskapen Folkspel och honom emellan.
– Jag var faktiskt med och startade upp försäljningen av bingolotter när det fortfarande sändes via satellit. Jag var tränare för två lag, men samtidigt väldigt engagerad i försäljningen. Vi låg alltså på 1600-1700 lotter i veckan. Som en liten förening var det något man var extremt stolt över. På Lokets tid sålde vi över 3000 uppesittarlotter. Det rekordet står sig ännu, men vi får se vad som händer framöver. Totalt har vi dragit in oerhört mycket pengar till föreningen genom åren den vägen, berättar Håkan stolt.

Växtkraft genom BingoLotto

Att det rör sig om en ömsesidig tacksamhet råder det inga som helst tvivel om. Det är trots allt föreningar som Tomtens IF, sådana som alltid tar det extra klivet, som gör Folkspels arbete mot ett mer växtkraftigt föreningsliv betydligt lättare. Föreningens goda försäljning, och därmed lika goda förtjänst, sträcker sig många år tillbaka i tiden och har öppnat en massa dörrar. Dels för Håkan och hans kollegor i Tomtens IF, men inte minst för föreningens många medlemmar.
– Den gör ju att vi kan sätta lite guldkant på tillvaron för våra många lag. Sen har vi också bestämt att vi ska ha en låg medlems- och träningsavgift, under förutsättning att våra medlemmar ställer upp och jobbar med projekt som kan stärka föreningens ekonomi på annat vis. Inte minst genom försäljning av Folkspels produkter. Dessa medel ger oss bland annat möjlighet att delfinansiera olika cuper som våra ungdomslag önskar ställa upp i. Senast Gothia Cup och Dana Cup nu i år. Sen hade vi ett riktigt duktigt juniorlag nu i år, som ville göra något extra, och då var med och delfinanseriade så att de kunde åka ner till Tyskland över tre dagar och kolla på Bundesliga. Sen brukar vi även ta med de yngre lagen på allsvenska matcher när Elfsborg spelar. Det är ju många som annars inte har råd att göra det, men i och med vi har möjlighet att gå in och delfinansiera så har i stort sett alla möjligheten att åka med numera. Då känner vi att pengarna verkligen kommer till rätt användning, berättar Håkan.


Tomtens IF på Olympiastadion i Berlin

För två år sedan upplevde man i föreningen vad Håkan benämner som en turbulent tid, där engagemanget tröt på vissa håll. Några i föreningen föreslog att man skulle upphöra med lottförsäljningen och istället testa något nytt.
– Då sa jag att "för det första, i så fall slutar jag, och för det andra, då får ni hitta en inkomstkälla som kan inbringa motsvarande intäkter". Det kunde de bevisligen inte, för då hade vi inte haft detta samtal nu, säger Håkan med ett leende.

BingoLottos Uppesittarkväll

Idag är alla inblandade tacksamma för att samarbetet levde vidare och föreningen, med Håkan i spetsen, spänner nu bågen rejält inför årets höjdpunkt – BingoLottos Uppersittarkväll!
– Ja ja ja, vi är redan igång. I fjol sålde vi 2200 lotter och i år har vi lagt ribban högt med 2500 lotter som mål. Det är ett fantastiskt säljtillfälle, där lotterna nästan går av sig självt, menar han.

Ett livsviktigt engagemang

För att konkretisera det oerhörda värdet av att sälja Folkspels produkter berättar Håkan att de omsätter cirka 600 000 kr varje år, varav uppemot 130 000 kr avser försäljning av bingolotter.
– 20 procent av intäkterna kommer alltså från er, och det är ju livsnödvändigt för en sådan liten förening som vi är och för den verksamhet som vi bedriver, avslutar Håkan.

 
Stort tack till Tomtens IF, som alltjämt visar sig vara mer än en klasssisk fotbollsförening. Stort tack till Håkan, som med en brinnande passion ringar in värdet av att engagera sig. Inte minst i försäljning av Folkspels produkter. 

Vill du veta mer om hur du, precis som Tomtens IF, kan tjäna stora pengar till din förening och, precis som Håkan, ta plats på nästa års ombudsgala? Läs mer här!

Publicerad 2019-11-05

Tillbaka till bloggen


Arkiv