Bakom kulisserna

– Jamän, det här tycker jag vi fick ihop bra. Ingvar samlar ihop sina papper och reser sig från stolen bakom det stora skrivbordet. En dryg timme senare är han på väg hem efter ännu en kanonkväll med roliga samtal och nyblivna miljonärer. Så låt oss backa bandet några timmar. Följ med bakom kulisserna och upplev en direktsändning av BingoLotto

”Laholms PRO-förening!Laholms PRO-förening, är ni här?”

Publikvärden André Nylén ropar upp det första gänget bland kvällens publik. Efter sin välkomstfika står de fyllda av förväntan i foajén till produktionsbolaget Eyeworks största studio i Gamlestaden i Göteborg. Det är 45 minuter kvar till sändning. PRO visas till sina läktarplatser. Sedan fylls det på och snart är läktaren och platserna kring borden på studiogolvet fyllda.
– Ikväll har vi faktiskt tagit in rekordmånga, berättar André Nylén.

Alla är på plats och redo inför ytterligare en sändning

Det är 20 minuter kvar till sändning och värmen höjs ytterligare när Ingvar lugnt vandrar in och tar plats. Han hejar glatt och stämmer upp i några sköna Elvis-låtar ihop med bandet från Älvdalen.

Ingvar är erkänt tondöv och det låter som vanligt inte alls bra, men det bjuder han på. Publiken trivs och några sköna skratt senare är det dags för sändning. Vinjettmusiken rullar igång och applåderna ökar i styrka när Ingvar kliver in i rampljuset. BingoLotto är igång!

Alla involverade har full koll och bakom den stora läktaren har PR-ansvarige John Sarafian tagit plats, redo att kontakta landets alla tidningar beroende på var kvällens alla storvinnare kommer ifrån. Bredvid sig har han fotografen Johan Carlén, som är på tå för att fånga sändningen på bild.

Rutinerad trio i telefonslussen

Bortsett från en kort reklampaus och nyheter, är det en timme och 30 minuter nonstop som gäller. Med van hand styr Ingvar BingoLotto-skutan. Det är mycket att hålla ordning på, men han får några korta stunder utanför bild. Då passar han ibland på att suga på en portionssnus, men sekunderna innan kameran riktas mot honom igen plockar han ut den med en van handrörelse.

I telefonslussen, som finns i ett litet rum på loftgången på ena sidan av studion, träffar vi Sarah Andersson. Hennes pappa Sverre var med och drog igång BingoLotto för 25 år sedan och var bland annat producent på Leif ”Loket” Olssons tid.
– Jag hängde ofta med pappa hit och själv har jag jobbat runt BingoLotto-sändningarna i tjugo år. Tolv år här i slussen, berättar Sarah. Precis som för många andra av de omkring 40 personer som krävs för att kunna sända ett program, är BingoLotto ett roligt extrajobb.

– Vi är som en stor familj, säger Sarah som tillsammans med Kristoffer Andersson och Anders Alergård tar hand om de som med telefonteknikens hjälp lottats fram att spela direkt i programmet. De håller igång samtalet innan Oldsberg tar över.

Miljonjubel även bakom kulisserna

Från fönstret i slussen ser man ut över studion där Ingvar tar emot telefonvinnarna med en välkomnande blick in i kameran. När Annika från Göteborg vinner en miljon på Färgfemman är det jubel även i telefonslussen. Och när Joakim Blomquist från Trollhättan senare spelar hem två miljoner i Finalspelet är det total glädje både hos publiken och hela BingoLotto-gänget.

I det stora kontrollrummet bredvid telefonslussen är det fullt fokus från start till mål. Det är härifrån sändningen styrs. ”Vi är två och en halv minut tjocka. Vi får ta in en del av det i nästa vinjett”, upplyser producenten Jessica Andersson, som har direktkontakt med Ingvar via öronsnäckan.

”Tjock” är detsamma som att man ligger efter tidsschemat. Snart regnar konfettibombernas guldpapper igen och bilarna från Färgfemman går åt som smör i solsken. Minuterna före klockan åtta är allting över.
– Det här var en riktigt lyckad kväll med många storvinnare. Då känns det extra bra, säger studiomannen Christian Jakobsson, som har en lång karriär i TV-branschen.

– Visst får man en viss rutin, men i en direktsändning som BingoLotto gäller det att alltid vara på tå, säger han, medan Ingvar låter sig fotograferas med alla som vill föreviga mötet med TV-legenden.

Ingvar tar sig tid, skojar friskt och skriver autografer. När alla är nöjda går han bort till John Sarafian och Johan Carlén för den officiella fotograferingen tillsammans gäster och vinnare. 

Kvällen har just passerat nio när Oldsberg fått på sig ytterkläderna. Även sminkösen Lotta Sundberg är färdig och vinkar hejdå. En stund senare har lugnet lagt sig. Studion släcks ner och ännu ett BingoLotto med spänning, underhållning, vinnare och intäkter till föreningslivet är över för denna gång.

Text: Erik Torstensson

Publicerad 2016-05-125

Tillbaka till bloggen


Arkiv