Lotta Engberg: ”Hoppas jag vikarierar på BingoLotto om 10 år med”

BingoFredrik BingoFredrik 2020-01-24

Trots att det var 9 år sedan hon ledde programmet officiellt har hon ändå alltid funnits med i olika sammanhang under alla år. Bingobloggen tog sig en pratstund med söndagens vikarie, Lotta Engberg, om nervositet, bästa minnena och drömmen om en skogsbonde.

Gäst, Nyårsbingo och vikarie

Om jag hade slagit upp ordet folkkär i ett lexikon hade jag inte blivit förvånad om det varit en bild på Lotta Engberg bredvid. För denna multitalang har så många strängar på sin lyra och har nått ut till så många människor under sina nästan 35 år i branschen. Vinnare av melodifestivalen, dansbandsdrottning, TV-stjärna. Listan kan göras lång, men givetvis är vi mest stolta till Lottas stora kärlek till BingoLotto och att hon alltid rycker in när hjälp behövs! Och på söndag gör hon sitt tredje framträdande i programmet denna säsong. Först var hon med som gäst tillsammans med musikalgänget i Grease, sedan delade hon på programledarskapet med Rickard under Nyårsbingot, men på söndag styr hon skutan själv. Vilken del tycker hon själv är roligast måntro?

- Grease var roligt, men det var inte det roligaste, för det roligaste är ju att få vara med på allt. Att få möta vinnare och allt sådant. Men sedan var det fruktansvärt roligt att få göra Nyår tillsammans med Rickard. Det är väldigt roligt att få vara med på en sådan festkväll. Så det var nog roligast, sedan har jag inte gjort månadsfinalen ännu så vi får se, den kan ju bli något alldeles extra, säger Lotta Engberg till Bingobloggen.

Det är ju långt ifrån första gången som Lotta leder programmet. Att vikariera har hon gjort flera gånger tidigare, och även fast det bara handlar om ett program så är hon ändå med och sätter sin egen prägel på just det programmet.

- Ja, redaktionen brukar kontakta mig ganska lång tid i förväg och kolla med mig om det är någon särskild gäst som jag önskar mig eller om jag har någon annan idé. Så jag får absolut vara med och tycka till.

Lotta Engberg ledde BingoLotto mellan 2009-2011. Därefter har hon vikarierat vid flertalet tillfällen.

Spännande gäster väntar i BingoLotto

Och gästuppställningen den som Lotta varit med och tagit fram till den 26 januari går verkligen inte av för hackor. På scen hittar vi Linda Bengtzing, som är om inte ”mellodrottning”, åtminstone ”Mellokronprinsessa”. Och i soffan hittar vi låtskrivargeniet Ingela ”Pling” Forsman. En person Lotta är lite extra nyfiken att få tala med.

- Ja det kan du ge dig på. Linda Bengtzing är fantastisk, absolut! Men Ingela Pling är ju jättespännande, för hon är en sådan person som alla vet vem det är, men man är inte så van att få höra från henne och alla kanske inte vet allt om vem hon är och gör Så det blir spännande, säger Lotta och fortsätter:

- Hon har ju skrivit så fruktansvärt många låtar också. Sedan fick jag nys på att hon nu tillsammans med Lasse Holm, Monica Forsberg och Tony Söderberg håller på att skriva en musikal tillsammans, och det tyckte jag var jätteintressant.

Gehör på telefonör?

Att Lotta är en mycket skicklig sångerska och musiker är ingen hemlighet. Och då blir man ju nyfiken på om detta är något som går att dra nytta av även i rollen som programledare. Det är en fråga jag bara måste få reda på.

Du har ju absolut gehör, vilket innebär att du kan ta en ton utan någon referens från ett instrument, har du absolut telefonör också, och kan snabbt höra vad det är för telefonör som du får prata med?

- Haha, bra fråga! Fast jag tycker att alla är glada som ringer in, fast alla är också väldigt nervösa. Och jag kan förstå det. Även fast jag är van vid att vara med i TV, och aldrig blir nervös, så hade jag förmodligen också varit så skakig så jag inte hade kunnat stå på benen om jag hade vunnit och ringt in. Den empatin har jag absolut för alla telefonörer.

Lotta Engberg älskar att prata med vinnare och har all förståelse att de kan vara nervösa.

Det var som sagt 9 år sedan Lotta var programledare från BingoLotto. Då sändes programmet på TV4 +. Det var ett bra år för BingoLotto och enligt Lottas mening, inte så stor skillnad på programmet mot hur det är idag.

- Ja, det var bra år. För under den tiden så  ökade vi faktiskt upp både tittandet och lottförsäljningen. Men i grund och botten är fundamentet i programmet samma då som nu. Har du en lott och spelar så är det ett spännande program i sig. Sedan är det klart att det förändrats lite i och med tidens tand, men jag tycker heller inte det ska förändras för mycket. Det ska vara livesändning och livemusik. Sedan är det sjåsfritt och det älskar jag! Jag älskar när det är äkta och på riktigt med både fel och brister här och där.

Lotta nyfiken på

En sak som dock skiljer dagens BingoLotto mot de program som sändes under Lottas vända var Lottas egna inslag hon hade, ”Lotta nyfiken på”. Där Lotta varje vecka hade en ny gäst som hon intervjuade i lite samma tappning som ”Här är ditt liv”. Ett inslag som Lotta själv uppskattade väldigt mycket.

- Ja, och vissa gäster var helt fantastiska. Anna Maria Corazza Bildt var väldigt rolig exempelvis för hon var helt skrupelfri. Men det absolut finaste minnet var nog när vi hade Barbro ”Lill-Babs Svensson” som gäst. Och vi tog alltid in en hemlig gäst till gästen. Och när Barbro var där hade vi hittat en finsk flyktingflicka som hade fått bo hos Barbro när hon var liten. När då denna flicka, som nu var vuxen dök upp i studion efter alla dessa år, då bröt Barbro ihop och föll nästan ner på golvet. Det blev så känslomässigt. De hade inte setts på så många år. Så det var väldigt fint. Lotta nyfiken på var ett fint programmoment.

Detta tycker jag verkar så roligt så jag kan ju inte låta bli själv att få testa på detta så nu ska vi köra lite ”BingoFredrik nyfiken på” Är du redo?
- Yes kör!

När i din karriär har du varit som mest nervös?
- Aldrig! Nä men faktiskt, jag fick nog inte den nervösa genen. Eller det det är klart det var lite mer förr, men nu är det ännu mindre. Jag kör efter devisen, jag tycker det är roligt och då tror jag att alla andra också tycker det och därför tänker jag inte så.

Vilket är ditt största ögonblick utanför rampljuset?
- Såklart när jag blev mamma, så är det liksom. De diamanterna man fick då blir bara större och större, och ännu mer nu när man fått barnbarn. När man hör sitt senaste barnbarn säga ”Mojmoj” för första gången, då blir man alldeles varm i hjärtat.

Vad gör Lotta Engberg om 10 år?
- Oj, herregud! Vad gör jag då? ´jag kanske vickar på BingoLotto fortfarande? Ja men faktiskt. Det vore en sådan dröm. Dels att man känner sig så pigg och fräsch så man fixar det och dels att BingoLotto finns kvar. Men jag kommer definitivt göra saker lite lugnare. Men vad gör Lotta om 10 år? Hon har träffat en skogsbonde som hon är ute och gallrar med.

Vem ska spela huvudrollen i filmen om Lotta Engberg?
- Den frågan fick jag för inte så länge sedan, och då svarade jag Elisa Lindström. Frånsett 25 års åldersskillnad så är vi inte så olika och vi har haft ganska liknande karriärer. Så Elisa får det bli!

Revyn och skogsbonden

På tal om film, du har erövrat musikscenen, är en drottning bland Sveriges programledare, och även visat dig på styva linan när det kommer till musikal. Men när får vi se Lotta Engberg skådespela på vita duken?  
- Då tror jag att du får vänta! Jag kommer att vara alldeles för upptagen med skogsbonden då, haha. Men däremot har jag ju spelat revy i Hässleholm de senaste åren och det är fruktansvärt roligt med alla olika typer av karaktärer som spelas. Allt från en riktig surkärring, till en snorkig fröken. Så det gör jag gärna igen!

Visst skulle man kunna tänka sig Lotta Engberg kanske i en Beckfilm?

Älskar att piffa till bingospelen

Tiden har gått fort och intervjun börjar lida mot sitt slut. Lottas dag är dock fortfarande långt ifrån slut då fler möten och förberedelser inför söndagens program återstår. Inget lämnas åt slumpen, och ska man lite på Lotta, vilket man bör göra, så får man inte missa söndagens BingoLotto.

- Mötet med Ingela Pling tror jag kommer bli jätteintressant, och vi har några överraskningar inplanerade för henne. Linda Bengtzing har alltid stått för bra musik i min värld också. Sedan kommer alla som fått Bingo få möjlighet att ringa in på ett speciellt spel. Som du vet älskar jag ju att piffa till spelen lite granna. Och månadsfinalerna är ju alltid speciella, det är alltid extra fina vinster då. Så häng på och köp en lott till på söndag för detta vill du inte missa.

BingoLottos ”varför” är ju att allt överskott går tillbaka till svenskt föreningsliv. Vad betyder föreningslivet för dig?
- Idag, i och med att mina döttrar är stora nu så är jag inte aktiv på samma sätt längre. Annars var det Hemsjö jag var aktiv i tidigare. Men under dessa år, och genom BingoLotto så har man ju förstått vad föreningslivet betyder för så otroligt många människor och hur livsviktigt det är att det får fortsätta!

Så var med och stötta Lotta Engberg då hon leder programmet på den 26 januari. Skaffa en lott och stötta svenskt föreningsliv!

Stort Lycka till Lotta!

Signatur BingoFredrik - BingoLotto

Publicerad 2020-01-24

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv