Mathias – Artistbokaren med fingertoppskänsla

Gäster och artister är en del av BingoLottos innersta väsen. Musiken är en del av programmets själ och det ligger mycket arbete bakom att pussla samman alla delar för att få ett sammansvetsat program. Mathias Otterberg är BingoLottos artistbokare och vet att nyckeln till en lyckad bokning är tajming.

 BingoLottos styrka

Varje vecka gästas BingoLotto av ett flertal folkkära artister. Styrkan är att programmet lyckas erbjuda ett så brett spektra av både artister och musikgenrer. En säsong innehåller hela omfånget, allt från pop, schlager och rock till jazz och funk. Soloartister varvas med band och orkestrar och BingoLotto är dessutom ett av få forum där den lite undanskuffade dansbandsmusiken får spelutrymme.

– När Janne Bylund var programledare genomförde vi en egen dansbandstävling, där de medverkande banden tävlade om ett skivkontrakt under åtta söndagar. Ett oerhört omtyckt koncept som jag inte tror något annan har genomfört, berättar Mathias Otterberg.

Stor bredd av artister

Dansband är förvisso en återkommande genre i BingoLotto men sett över en säsong bjuder programmet på en unik bredd av stilar och artister. Thomas Di Leva, Robin Bengtsson, Jasmine Kara, Caroline Af Ugglas, Rolands och Martin Stenmarck är bara en bråkdel av alla som uppträtt från scenen under 2018. 

Hur går det till när du bokar du artisterna?

Det är inte många andra program som kan erbjuda det BingoLotto erbjuder – direktsänd underhållning på bästa sändningstid. Men det är ändå inte det räcker alla gånger för att locka till sig en gäst.
– Det gäller att trixa och pussla, och det är det som är så kul med det här jobbet. Ofta går kontakten genom en agent eller en manager och inte sällan gäller det att ha något i rockärmen för att lyckas knyta ihop säcken. Ibland kan jag ha bokat in en gäst som artisten jag är ute efter kanske har arbetat med förut, för att väcka dennes intresse att delta i samma program. Det handlar om tajming, och att höra av sig vid rätt tillfälle, säger Mathias.

När artisten väl är bokad gäller det att få artist och programinnehållet att fogas samman. Det kan handla om låtval eller när en speciell låt ska spelas – eller inte. Och inte sällan försöker Mathias kombinera mer etablerade artister med yngre, inte lika beprövade i strålkastarljuset. 
– När vi har en större etablerad artist inbokad kan jag börja sondera bland våra unga kommande stjärnor. Det är alltid spännande att försöka hitta oupptäckta talanger att kunna presentera i programmet. Det har hänt flera gånger att okända förmågor gästat BingoLotto varpå de blommat ut till stora artister. Robin Stjernberg är ett exempel, som redan tidigt i sin karriär medverkade i BingoLotto och nu är en väletablerad artist.  

Unga artister vill uppträda i BingoLotto

Det är många unga artister som hör av sig till Mathias och vill uppträda i BingoLotto. Artister som kanske skivdebuterar och vill nå ut med sig musik. Flera brev i veckan kommer in till redaktionen som Mathias och hans kollegor får ta ställning till huruvida materialet passar in i BingoLottos musikmix. 
– En bokning eller en artist kan se hur bra ut på pappret som helst, men om vi sedan inte lyckas få in allt i rätt sammanhang kan artisten te sig malplacerad. Allt handlar om att få till ett sammanhang, allt ska hänga ihop i kombination med en blandning av gammalt och nytt. Och även här gäller det att pussla och ha tajming.

BingoLotto är det tv-program med flest musikframträdanden i utbudet sett över ett helt år. Med totalt 44 program under en säsong bjuder BingoLotto på 1-2 artister per program. Och alla bokas av Mathias.


Text & Foto: Mathias Otterberg    

Publicerad 2019-02-01

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv