Ida Redig & Lasse Holm

En av dem är en av vår tids största låtskrivare och ligger bakom en av Sveriges mest älskade dansbandslåtar. Den andra sprinklar musikalisk magi omkring sig vart hon än går, i form av egna pophits och moderna tolkningar. Lägg ihop dessa två och du får en succékombo utan dess like! Namnen är Lasse Holm och Ida Redig och det är med stor glädje vi lämnar plats åt dem på scen i BingoLotto den 30 januari 2022, kl. 18.00 i TV4!

Lasse Holm

Listan över Lasse Holms otroliga verk kan minst sagt göras lång. Han ligger bland annat bakom monsterhiten ”Cannelloni, Macaroni” samt flera vinnarlåtar i Melodifestivalen, som Kikki Danielssons ”Bra vibrationer”, Arvingarnas ”Eloise” och Carolas ”Främling”. 1986 stod han dessutom själv som vinnare av tävlingen tillsammans med Monica Törnell, efter att de ställt upp med Lasses låt ”E’ de’ det här du kallar kärlek”. Lasse deltog även i Melodifestivalen 1978 med låten "Miss Decibel", tillsammans med Kikki Danielsson och Wizex. Låten kom på en ärofylld andraplats efter Björn Skifs ”Det blir alltid värre framåt natten”. Utöver artisteriet och låtskrivandet har Lasse dessutom en välfylld historik av programledarroller – däribland för Melodifestivalen, "Sikta mot stjärnorna" och nostalgiprogrammet "Diggiloo", som 2003 omvandlades till en sommarshow med samma namn. Redan året därpå uppgraderades showen till en turné och anses idag vara Sveriges största sommarturné!

Ida Redig

Musiken har legat Ida Redig varmt om hjärtat ända sedan barnsben, men det var 2009 den stora framgångssagan tog vid då hon upptäcktes av Jonas Wikström på Universal Music Publishing. Året därpå släppte hon debutalbumet ”Standing Here” och det tog därefter inte lång tid innan hon byggde en inspelningsstudio och började producera egen musik. Med en låtskatt som innehåller texter på såväl svenska som engelska, starka känslor, akustiska instrument och upptempo-låtar som får det att spritta i benen är Ida sannerligen en artist som passar de allra flesta sammanhang – och det är därav föga förvånande att många av låtarna nått miljontals lyssningar på Spotify. Därtill är hon en mästare på tolkningar och har bland annat tolkat kända låtar som ”Everywhere”, ”God morgon”, ”Kärleken väntar” och ”Visa vid vindens ängar”.

"Inget stoppar oss nu"

Den 5 november 2021 släpptes Idas senaste tolkning, som är en personlig och unik version av Lasse Holms ”Inget stoppar oss nu”. Låten, som är en av 90-talets största och mest omtyckta dansbandshits, har efter ett oerhört lyckat samarbete musikerna emellan alltså fått ett nytt sound i form av Idas röst och produktion. Den 30 januari, kl. 18.00 i TV4, får vi glädjen att höra Ida Redig och Lasse Holm framföra den fantastiska låten i BingoLotto!

 

Frågor och svar med Lasse Holm

Hur ser Lasse Holm – som gästade BingoLotto sista helgen i januari ser på sin karriär, idrottsrörelsen och om att skriva en schlagerstänkare för föreningslivet. 

Hur blev Lasse Holm en av vår tids absolut mest framgångsrika hitmakare?

– Jag har ju brunnit för det här så länge jag minns men när jag var 16, 17 år gammal fick jag ”tändvätska” och började skriva egna låtar after att jag träffadt Benny Andersson i Hep Stars, som var ett jättestort band på 60-talet. Mitt band, Moonlighters, var med i samma tv-program där Benny satt vid flygeln och vi började snacka lite och när han började spela låtar fick jag feeling. Nu har det gått hur många år som helst och jag träffade faktiskt Benny förra julen i hans studio precis när ABBA släppte sina låtar och vi kom att prata om livet. Sedan har jag verkligen jobbat som en galning och i nästan bott i en studio kan man säga och det har blivit 739 låtar på platta har jag hört. När det gäller skriva låtar så kan ju själva låten komma till snabbt med intervaller och en refräng men sedan kan själva arrangemanget av låten ta en vecka.

”Nu tar vi dom” (Ishockey, Tre Kronor VM-låt 1990), ”Ciao, Ciao Italia” (till landslaget i totbolls–VM 1990) – två klassiker i sportsammanhang. Vad är ditt förhållande till idrott egentligen?

– Otroligt kärleksfullt och nära. Jag verkligen älskar idrott och det har jag alltid gjort. Just när jag skrev hockeylåten var jag en enorm hockeyfreak och brann för den sporten. Sedan har ju fotbollen tagit över lite nu när jag blivit äldre, men jag älskar all form av idrottsaktivitet och nu är det skidskytte jag älskar. Det är grymt, alltså.

Folkspel – med BingoLotto och andra lotter – har sedan 1991 betalat ut över 17 miljarder till föreningslivet. Skulle du inte kunna skriva en låt om BingoLotto & föreningslivet? Hur viktigt det är för samhällsnyttan? Den allmänna hälsan etc?

– Då jag hade skrivit EM-låten 1992, ”More than a game” med Peter Jöback och Towe Jarneek, ”Ciao, ciao Italia” 1990 och ”Nu tar vi dom” 1989, vällde det in förfrågningar. Det var curlinglåtar, om hästhoppning för att nämna ett par exempel, men efter det sa jag till mig själv att jag inte får fastna i det här. Så man kan ju skriva låtar om allting men blir det bra? Nej. Det måste brinna, komma inifrån, det måste vara en person, så några fler sportlåtar blir det inte.

Hur såg ditt eget föreningsliv ut i ungdomen?

– Inte så aktivt, tyvärr. Jag har på äldre dar blivit engagerad i olika frågor i samhället, där jag bland annat brinner för att få folk att träna mer, för jag tränar väldigt mycket själv. Är ju 78 år fyllda och tränar otroligt mycket och kan hålla mig ganska fysiskt alert på grund av att jag jobbar med unga människor. Det är viktigt för mig och driver mig framåt. Nu har jag blivit någon slags mentor för att man ska kunna reparera sin artros, så mycket man kan med hjälp av sin träning. Jag hade själv otroligt svår artros i höger knä. Jag var på Karolinska sjukhuset i Stockholm och man röntgade mitt högerknä. Det fanns inget brosk kvar och jag fick välja mellan operation eller att börja träna. Jag började träna och idag kan jag jogga.

Hur håller du formen i dag?

– Har alltid varit väldigt aktiv. Jag älskar att spela golf, åka skidor. Har hund, allting som har med fysisk aktivitet brinner jag för. Det har blivit en livsstil så det är inget som har blivit kostsamt för mig utan något som är lika självklart som att borsta tänderna, och då mår jag bra också.

Vad är BingoLotto för dig?

– Det finns ju väldigt mycket underbar nostalgi med Bingolotto och jag har varit här hos många av programledarna. Lotta (Engberg), Kronér (Lasse), Jan Bylund, Rickard Olsson och jag älskar att komma hit. Det är en god stämning och det är härligt att se det här med Bingolotto och föreningslivet. Gert Eklund var ju en visionär som nådde målet. Älskar också husbandet, det är ju mina gamla spelkompisar från Diggiloo, det är alltid samma glädje att träffa dem.

Favoritlag i fotboll respektive ishockey?

– Jag är Djurgårdare sedan barnsben. Även i ishockey, även om det går väldigt dåligt just nu.

En av dina mest kända låtar är pizzadängan ”Canneloni Macaroni”. Vad väljer du helst på pizzamenyn?

– Jag vill ha en frasig och tunn pizzabotten, sedan ett lagom lager av tomatsåsen. Den ska vara hemgjord, absolut ingen på burk. Dessutom buffelmozarella och färska basilikablad och gärna lite stark ungersk saalami och några peperonibitar, sedan bara in i i ugnen.

Vad önskar du dig mest av 2022?

– Jag önskar att det lugnar ner sig i världen, både på kalla krigets vindar som blåser och att pandemin försvinner bort i fjärran och att jag får vara frisk i min ålder.

Och du, du vet väl om att du kan lyssna på alla artister som gästar programmet, när du vill och hur ofta du vill, på BingoLottos Spotifykanal? Här samlar vi BingoLottos stora låtskatt. 

Tillbaka till artistsidan

KÖP BINGOLOTT!

Nu laddar vi upp för hela Sveriges Midsommarfest - BingoLottos MidsommarBingo! Kvällen kryddas med fyra bingospel och vinster för 13 somriga miljoner! Vi ses den 21 juni, klockan 20.00 i TV4!

Ida Redig & Lasse Holm

Inget stoppar oss nu