Jonas von Essen

Han har blivit både svensk mästare och världsmästare i minne, och har lyckats memorera 50 000 decimaler av pi. Nyligen blev han miljonär i Postkodmiljonären och stormästare av Jeopardy. Vi talar så klart om minnesmästaren Jonas von Essen! Den 11 augusti 2024, klockan 19.30 i TV4, gästar han BingoLottos Sommarkväll!

Jonas von essen

Jonas von Essen föddes i Skövde 1991 och kan titulera sig världsmästare i minne, trefaldig svensk minnesmästare och europeisk mästare i att memorera pi-decimaler.

När man läser allt detta kan man lätt tro att Jonas föddes med någon sorts superminne, men faktum är att Jonas fram till 2012 hade ett minne som vem som helst. Men i juni 2012 upptäckte Jonas det som kallas minnestekniker och började träna sitt minne. Endast tre månader efter att Jonas började träna minnestekniker blev han svensk minnesmästare i en tävling som hölls på bokmässan i Göteborg.

Vinsten i SM gav Jonas blodad tand och han gav sig ut i världen där han bland annat vann VM två gånger i rad, framträdde i kinesiska TV-program, tränade minneslandslag i Afrika och tävlade mot världseliten i Extreme Memory Tournament i USA.

I mars 2016 slog Jonas nytt svenskt rekord i att memorera decimaler av pi då han korrekt lyckades läsa upp 13 208 decimaler. Fyra år senare slog han sitt eget rekord när han memorerade och läste upp 24 063 decimaler, och slog därmed även det europeiska rekordet.

Jonas i TV

2018 tävlade Jonas i TV4:as Talang där han på sin audition memorerade förnamnen på alla 500 personerna i publiken. Juryn höll på att tappa hakan och skickade honom raka vägen till final. Till finalen hade Jonas memorerat de 50 000 första decimalerna av pi, vilket juryn sedan testade. Det räckte nästan hela vägen, men till slut stod det klart att Jonas landade på en andraplats.

Våren 2020 deltog Jonas i SVT:s Smartare än en femteklassare och svarade rätt på alla frågor. Därmed blev han den femte deltagaren i programmet som fick titulera sig smartare än en femteklassare.

I januari 2023 tävlade Jonas i Postkodmiljonären där han svarade rätt på alla frågor och vann en miljon kronor. Han är en av 13 i den exklusiva skaran som har tagit sig hela vägen till miljonen i programmet.

Våren 2023 hann Jonas också tävla i Jeopardy där han vann finalen och fick titeln ”stormästare”. Vinstpengarna valde han att skänka till Läkare Utan Gränser.

Föreläsare och författare

Jonas menar att det är lite som att plötsligt upptäcka att man har en superkraft när man lär sig minnestekniker. Han tror att vem som helst hade kunnat lära sig dessa, så därför ägnar Jonas idag en stor del av sin tid åt att sprida de kunskaper som har gett honom hans superminne genom föreläsningar och böcker.

I sommar välkomnar vi minnesmästaren till BingoLotto! Den 11 augusti 2024, klockan 19.30 i TV4, gästar Jonas von Essen BingoLottos Sommarkväll!

Tillbaka till artistsidan

KÖP BINGOLOTT!

Du missar väl inte söndagens program av BingoLottos Sommarkväll. Massa miljoner och nöje. Visst hänger du med?

Jonas von Essen

Upp till bevis för minnesmästaren!