Bingo - Både för Anders och föreningen

BingoLottos BingoBerra BingoBerra 2023-03-06

Sportchef, ordförande och eldsjäl. Nu även bilvinnare i Färgfemman. Den största förtjänsten för engelskaläraren Anders Qvist är dock att erbjuda verksamhet till alla i Sollefteå GIF.

Lördag 21 januari 2023. Anders Qvist och sambon Veronica Persson är på plats i Göteborg och som gäster hos Lotta och Stefan i Bingolottostudion. På scen framför Peter Johansson och kören Joyvoice låtar av Freddy Mercury och Queen, ett av språkläraren och eldsjälen Qvists favoritband. Om en stund ska Anders spela Färgfemman, en högvinst han trodde andra kunde vinna – exempelvis någon av alla de han själv förser med lotter varje vecka – men själv? Inte en chans.

Samtidigt vet en erfaren föreningsmänniska att varje lott från Folkspel är en vinst för landets klubbar och organisationer. Dessutom en trevlig avkoppling från annat.
– Jag tycker det är jättekul att sälja, man träffar folk. Det finns massor av stammisar som kommer på exakt samma dag varje vecka och nästan exakt samma klockslag, säger en lugn norrlänning, som försäkrar att han inte är det minsta nervös inför det som väntar.

Anders berättar vidare att han brukar säga till kunderna att dennes uppgift är att sälja lotterna och att köparnas jobb är att välja vinstlott.

Det är ett upplägg som verkar fungera. Inför Uppesittaren sålde Sollefteå GIF kring 5 000 lotter. En av dem fick Anders tillbaka av en bekant som uppskattade ett sällsynt stort engagemang för inte minst barn och unga i tätorten med drygt 8 500 invånare. Gesten var värdefull. Gåvan innehöll Färgfemman.
– Tänkte först att det var ett par nya lotter i vinst innan vi förstod att det var betydligt mer än så, det var en surrealistisk känsla.

Luckorna Lotta öppnade innehöll resor för 15 000 kronor, mode & skönhet 5 000 kronor – och en Volkswagen Tiago till ett värde av 300 000 kronor.
– Jag kom hit med inställningen att det fanns en möjlighet till en storvinst, men att det inte får tas för givet, så det här är över all förväntan. Utöver att vi är väldigt nöjda och glada för egen del tror jag det här är väldigt positiv för vår framtida försäljning av Bingolotter, att närmaste omgivningen ser att det faktiskt är möjligt att vinna stort. Bra reklam, ökad försäljning, mer pengar till vår förening, det är perfekt.
Bingo till båda parter, sålunda.

Anders och hans sambo bredvid bilen Anders vann i färgfemman

54-årigen är en stor fotbollsprofil i Sollefteå. Det blir man efter 26 års spel i a-lagssammanhang, som ledare och tränare efter den aktiva karriären, som nuvarande sportchef och ordförande för division 3-föreningen i Västernorrland. Ideella fritidsuppdrag som genomförs efter avslutad arbetsdag som engelskalärare på högstadiet.

Dessutom hinner denna eldsjäl med att sälja Bingolotter ett par timmar varje vecka, allt i syfte att stärka den klubb som betytt och betyder så mycket.
– Pengarna från försäljningen är oerhört viktiga för vår ekonomi och likvida medel som vi hade haft svårt att hitta någon annanstans. Vi brukar tjäna uppemot 300 000 årligen på att sälja Bingolotter, det utgör en betydande del av vår omsättning, runt 20 procent.

Varje år går en del av förtjänsten från Uppesittaren till föreningens 15-åringar.
– Vi har en ambition att den årskullen varje år ska åka till Göteborg och delta i Gothia Cup. Det är, med allt runt omkring, en fantastisk turnering och ett minne man bär med sig hela livet. De vill vi att våra unga spelare ska få uppleva. Inför jul och nyår låter vi laget sälja själva och behålla en del av överskottet. I år tjänade de ihop 21 000 kronor, vilka är öronmärkta för Gothia Cup.

Det övriga överskottet går in i verksamheten. Bland annat till att hålla nere medlemsavgiften för att ge alla möjligheten att vara med. Ingen ska behöva stå utanför oss av ekonomiska skäl.

Det överskuggas inte ens av Färgfemman.

Vill du också börja tjäna pengar till din förening? Läs mer här om hur din förening kan tjäna pengar till föreningskassan med Folkspels produkter

Text: Ulf Jörnvik
Foto: Johan Carlén

Tillbaka till bloggen


Arkiv