Bingojoel: höstens bästa serier

BingoJoel BingoJoel 2019-10-12

Svampskogarna har exploaterats, dagarna mörknar och kylan kryper sig på. Vad passar då bättre än att sjunka ned i soffan, framför en riktigt fin serie? I ett slag för höstens härlighet tipsar jag om de bästa tv-serierna som är att vänta!

 Visste ni att bara var tionde svensk håller hösten som sin favoritårstid? Föga förvånande, kanske. Lågtrycken drar in över landet och bjuder oss på höstrusk, med regn och blåst. Mörkret kryper sig på och dagarna blir kortare. Men behöver det verkligen vara något dåligt? Är det inte dags att slå ett slag för denna färgstarka årstid? Med hösten följer ju också en massa fina saker, tycker jag. I teorin anländer hösten om det råder hösttemperatur fem dygn i följd. Men varför inte se det som något att fira? Det är ju härligt med fler motiverade tillfällen att tända ett par ljus, dra på sig bekväma kläder, sjunka ned i tv-soffan och avnjuta en riktigt bra serie. Det är höst för mig. Lugn, återhämtning och riktigt bra tv-serier!  

Vad passar då bättre, när vi nu går mot dessa tider, än att jag delar med mig av mina gamla och förmodade nya favoriter i rutan? Nedan följer en lista över tre tv-serier som jag tror kommer förse både mig och er med värme, när höstkylan sköljer över oss!  

Innan vi dör  

Denna SVT-produktion, tillika succéserie, med bland annat stjärnskottet Adam Pålsson och Marie Richardson, hade premiär redan 2017 och togs emot varmt ute i stugorna. Första säsongen gav oss en känsloladdad och oförutsägbar historia i tio delar. En riktig nagelbitare, i mitt tycke, som förmodligen fick ”Stopp & Väx”-aktien att skjuta i taket. Det var jag uppenbarligen inte ensam om att tycka, då tittarsiffrorna uppmättes till omkring 1,3 miljoner i genomsnitt per avsnitt. Handlingen kretsade framförallt kring starka familjeband och relationsdynamik, en brutal maktkamp i den undre världen och personliga offer. 

Den första säsongen lämnade oss med vissa lösa trådar, vilket pekade mot en förmodad uppföljning. Nu står det klart att detta gastkramande kriminaldrama återvänder i rutan, med en andra säsong, och allt tyder på att man återigen visar var skåpet skall stå i den mycket uppskattade spänningsgenren. 

Säsong två har premiär imorgon, den 13 oktober, kl 19. i SVT!   

Vår tid är nu 

Detta välskrivna kostymdrama är, i slutet av oktober, äntligen tillbaka med en tredje säsong – och som vi har längtat! Serien har varit en supersuccé för SVT, med över 2 miljoner tittare per avsnitt. För den oinvigde kan man säga serien tar form som en stark familjekrönika – om kärlek, relationsspänningar och framtidshoppBland huvudrollsinnehavarna hittar vi bland annat den mycket begåvade trion Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren och Charlie Gustafssonsom tillsammans lyfter serien oerhört. 

I denna kommande tredje säsong skildras åren 1968–1971. En tid av stor förändring, både i samhället och i Stockholms nöjesliv. Jag är övertygad om att vi, precis som inför tidigare säsonger, kan vänta oss en sällsyn elegans då vi återigen kastas in i händelsernas centrum och tar följe på familjen Löwander och personalen på restaurang Djurgårdskällaren. Jag utlyser härmed risk för kronisk gåshud! 

Den tredje säsongen har premiär på SVT måndagen den 28 oktober! 

Älska mig 

Hyllningarna har minst sagt haglat över Josephine Bornebusch de senaste åren, inte minst i och med sättet som hon har axlat rollen som Mickan i den mångåriga succén ”Solsidan”Allt tyder nu på att hyllningarna snarast kommer att falla än tätare framöver. Hon är nämligen, i skrivande stund, aktuell med dramakomedin ”Älska mig”I rollerna som manusförfattare, regissör och huvudrollsinnehavaremålar Josephine här högt, brettlevande, och inte minst vackert, med den omfattande palett av kvalitéer som hon helt klart förfogar överHöstens stora succévarning, minst sagt. 

I ”Älska mig” får vi följa läkaren Clara (Josephine Bornebusch), med en framgångsrik yrkeskarriär men ett privat- och kärleksliv som går i stöpet, om och om igenMisslyckade dejter hopas, stressen över att förbli barnlös gnager och en dysfunktionell familjedynamik tycks inte göra saker mindre komplicerade för Clara. Kanske uppenbarar sig lösningen för henne i skepnad av grannen Peter (Sverrir Gudnason), som oväntat tar plats i hennes liv. Enkelt blir det däremot inte, det vill jag lova. 

Vänskap, sorg, frigörelse och romantik. En varm serie, med inslag av både ljus och mörker. Komik och vemod.  Vad men finns att önska, när hösten kryper sig på? Denna serie är absolut att rekommendera! 

”Älska mig” hade premiär den 11 oktober och finns nu att se på Viaplay! 

Andra aktuella serier att spana in under hösten 

Solsidan 

I fem härliga säsonger har vi nu förärats med möjligheten att lära känna de många och färgstarka karaktärerna i villaområdet Solsidan. Nu är Alex, Anna, Fredrik, Mickan och Ove är äntligen tillbaka i en sjätte säsong! En närmare presentation ter sig överflödig. Svenska folkets tycke har talat, år efter årDet vore dumt att missa denna odödliga succé! 

Fråga Lund 

Ett av Sveriges mest uppskattade och underhållande faktaprogram är tillbaka i rutan, nu med Robin Paulsson som programledareVi kan därmed anta att särskilt fokus kommer att ägnas åt det sistnämnda av adjektiven ovan – underhållning. Ett viktigt inslag, tycker jag, som alldeles säkert kommer att lyfta programmet. Formatet är mycket enkelt, men frågorna som avhandlas är ibland desto knepigareMed sig till sin hjälp har Robin därför en forskarpanel, bestående av Henrik Widegren (medicine doktor), Jessica Abbott (evolutionsbiolog), Gunnar Wetterberg (historiker och hedersdoktor), Gabriella Stenberg Wiesser (rymdfysiker), Armita Golkar (doktor i psykologi) och Ulf Ellervik (professor i kemi)Tillsammans framlägger de svar på frågor om allt mellan himmel och jord. Vill du spetsa till din allmänkunskap under hösten? Missa då inte detta!  

Din hjärna 

Hans storsäljande böcker ”Hjärnstark” och ”Skärmhjärnan” har spridit sig som en löpeld och letat sig in i vart och vartannat hushåll ute i landet. Hans sommarprat om hjärnan blev en total lyssnarsuccé. Nu ser vi också den mycket hyllade hjärnforskaren och författaren Anders Hansen i SVT-serien ”Din hjärna”. I denna miniserie får vi följa med när han undersöker hur stress och digitalisering påverkar våra hjärnor. Programmet rullar på SVT i skrivande stund, och dess innehåll är klart tänkvärt – något vi alla bör ta del av! 


Förhoppningsvis har ni nu en lite klarare bild av vad ni bör hålla utkik efter i rutan framöver. Och kom ihåg, hösten kan vara allt annat än kall
 och tråkig. Se bara till att unna er en lugn stund, förslagsvis i TV-soffan, då och då. Lova mig det! Och när ni väl gör det – spana in mina rekommendationer vettja! Ni kommer inte ångra er.  

Publicerad 2019-10-12

Tillbaka till bloggen


Arkiv