Från applådör till bingocharmör – Möt André Nylén

BingoLottos BingoBloggare Fredrik BingoFredrik 2020-10-19

Med sitt strålande leende och hjärtliga skratt har BingoLottos tittare onekligen tagit André Nylén till sitt hjärta. Men vem är denna Rembrandt av applåder som nu går rätt igenom rutan? Bingobloggen slog sig ner för en pratstund med tv-programmets nya bingo-gunstling!

Sedan 2013 har BingoLottos livepublik kunnat bekanta sig med den ständigt glada lintotten André Nylén som sett till att bingopubliken varje vecka varit på topphumör och redo att applådera såväl skickliga musikaliska gäster som lyckliga vinnare. Därför känns det extra kul att nu kunna rikta applåderna mot André själv och få reda på lite mer kring honom. 

En vanlig "Svensson-kille" som vill ha roligt

För de som inte vet, berätta kortfattat vem André Nylén är?
- Jag skulle säga att jag är en vanlig ”Svensson-kille” som dock är väldigt extrovert. Jag har alltid velat vara med där det händer roliga saker!

Härligt! Men om vi tar en lite längre version hur skulle det låta då?
- Ja, vad ska man säga då? Jag växte upp i en villaförort som heter Olofstorp som ligger i utkanten av Göteborg. Vi var en medelklassfamilj där min mamma var förskollärare och min pappa hade byggföretag. Jag har två äldre syskon och så långt är vi till synes en helt vanlig Svensson-familj. Min pappa är om möjligt mer extrovert och social än mig och det är från honom som jag ärvt min extroverta sida. Mamma spelar piano och sjunger i kör och det är främst från henne som mitt musikintresse har kommit. Att vara yngsta sonen i en familj som ständigt har tusen bollar i luften och där problem ses som en kreativ utmaning har verkligen färgat mig och lett mig till att prova många olika yrken och roller, och att bli lite av en livspusselsjonglör själv. Något jag tror har gjort att det nu känns fullt rimligt att styra en applådmaskin i ett direktsänt tv-program. Jag föddes utan scenskräck och använt just scenen, skolgården och nu BingoLotto-studion som arena till att utveckla mitt intresse för kommunikation, musik och att få glädja människor, berättar André.

BingoLotto Express programledare André Nylén och Fredrik Wingbro i BingoLottos studio

Högstadiekamraten tipsade om André

Du har varit med som applådör hos BingoLotto i sju år nu. Hur kom det sig att du fick det jobbet till att börja med?
- Jag minns det samtalet mycket väl. Det var 2013 och en tidigare klasskamrat till mig från högstadiet ringde till mig. Hon jobbade då i samma byggnad som BingoLotto, och hon hade överhört ett samtal från BingoLotto där de berättat att de letade efter en glad och ohämmad person som kunde värma upp deras publik inför programmet och sedan hålla igång dem under programpauserna. Då berättade hon om mig och sedan fick jag samtalet med frågan om detta var något som jag kunde tänka mig?

Vad tänkte du då när den frågan kom?
- Jag visste ju inte vad en applådör var, och jag hade aldrig varit på en tv-inspelning innan. Men jag bjöds ner på intervju med den dåvarande producenten av BingoLotto, Jesper Löghdal, som på olika sätt försökte förklara vad uppdraget som applådör innebar. Och jag fick höra på massa olika exempel vad man kunde göra. Några brukade ha tävlingar och andra spelade låtar. Sedan fanns en applådör där då som var med till och från som heter Erik Göransson, och hans sätt att hantera publiken var med mycket ordvitsar. Det var med honom sedan som jag var med de första gångerna för att komma in i rollen. Men sedan var det dags för mig att göra det själv för första gången.

Hur gick det?
- Jag insåg ganska snabbt att jag kan ju inte så många ordvitsar, så det var lite tufft. Så då förstod jag att jag kan ju inte göra det som andra är bra på, utan jag ska ju göra det som jag är bra på! Min styrka är att förklara för publiken vad som ska hända på ett varmt och härligt sätt samt skapa engagemang. Så det tog några gånger innan man fick till det men min tanke är, ”säg vad du vill, men säg det med glädje”.

BingoLotto Express programledare André Nylén i BingoLottos studio

Publiken betyder jättemycket för BingoLotto

 Hur viktig är publiken för ett program som BingoLotto?
- Publiken har en jätteviktig roll! De ska ju på riktigt vara lite mer engagerade, skratta lite mer och applådera lite högre än vad de gjort om de suttit hemma i soffan. Sedan ska de le extra mycket och skrika jättehögt om de får bingo. Och mitt jobb är att skapa en gemenskap som alla delar inför och under programmet. Skapa bra feeling och en bra stämning. Det är mitt koncept och det har jag fortsatt att förvalta under de här åren!

Men att inte få vara ledig på söndagar, utan behöva jobba? Hur känns det?
- Fast jag har aldrig sett dessa söndagar som ett jobb! Det har alltid varit en rolig grej som man alltid ser fram emot. Detta är ju inget som påverkar eller står i vägen för andra saker i livet. Utan att få vara med en söndagskväll mellan kl. 18-20 är för mig kronan på verket efter en härlig vecka. Att få komma till ett ställe men en sådan gemenskap, där publiken är förväntansfull och man får vara med och skapa ett bra program! Detta samtidigt som man känner att man gör en insats för svenskt föreningsliv, det känns jättebra!

I och med den pandemi vi nu befinner oss med genom Covid-19 så finns det ingen livepublik i BingoLotto för närvarande. Du är dock med, och i en än mer framträdande roll, som ”digital applådör” framför kameran. Hur har det känts för din egen del?
- Jättekul, absolut! Men det var svårt att veta hur det skulle bli, för mig veterligen så har detta aldrig gjorts innan i något annat tv-program, att man har personen som sköter ”applåd-maskinen” synlig i rutan. Men det fungerar vad det verkar som? Och för min del är det en väldigt rolig och lärorik ny roll.

BingoLotto Express programledare André Nylén och Lotta Engberg i BingoLottos studio

"Ska du sjunga med Lotta snart igen?"

Har du märkt av när du gått på stan att du blivit ett välkänt ansikte och även vad det verkar som väldigt folkkär?
- Ja men det har jag, och det är otroligt smickrande men också lika förvånade varje gång! För oavsett om jag är bakom kameran och peppar publiken eller framför den med smink på mig så är min inställning varje gång att göra ett så bra program som möjligt. Sen är det så klart att det är kul när man varit på ett byggvaruhus och damen i kassan utbrister ”Nä, men det är ju du! Du är ju för härlig”, eller när jag i somras var på Mollösund och en äldre dam vräker sig över sitt balkonräcke och ropar ”Ska du sjunga med Lotta snart igen?” Så det är roligt att känna sig uppskattad, och roligt att se att tittarna någonstans uppskattar att vi inte på något sätt hymlar var applåderna kommer ifrån i nuläget!

Du har ju även fått visa prov på din kapacitet som sångare, då du vid två tillfällen fått uppträda på BingoLottos scen?
- Haha, ja detta är utfallet från den tid då Ingvar Oldsberg var programledare för programmet. Då var Robert Wells kapellmästare, och Robert var är ju väldigt van att spela inför livepublik. Och inför ett program så brukar publiken vara på plats cirka en halvtimme inför programstart. Så när Robert var färdigrepad så tyckte han att det var roligt att spela för publiken på plats. Sedan visste Robert att jag var ett stort Frank Sinatra fan och en kväll spelade han introt till ”Fly me to the moon”. Då visste jag att något var på gång!

Då blev det sjunga för din del?
- Ja precis, och efter det så blev det att jag då och då sjöng i programmet, ofta i reklampauser och ibland inför sändning. Sedan gick Ingvar på semester och Lotta kom in som vikarie i ett program, då blev det sig som så att jag sjöng för publiken igen och Lotta dök upp på scen hon med och vi sjöng en liten duett tillsammans. Så när Lotta sedan här i våras klev in som programledare efter Rickard så kom hon ihåg att jag brukade sjunga.

Så det är tack vare Lotta du dykt upp på scen?
- Ja det kan man säga, haha! Hon frågade om jag ville sjunga igen och då sjöng jag ”Quando Quando Quando” som jag sjöng ut ur programmet en kväll, och sedan har det blivit en riktigt duett med Lotta också då vi framförde "Nånting fånigt" tillsammans.

Kommer vi få höra dig sjunga något mer?
- Det hade varit jätteroligt! Men det är givetvis enbart om våra gäster i programmet får sitt rättmätiga utrymme och om alla planeter står rätt på himlen, då kan jag absolut tänka mig att sjunga mer!

BingoLotto Express programledare André Nylén och Stefan Odelberg i BingoLottos studio

Drömmer om att få leda ett program som BingoLotto

Framför kameran och sång på scen, kommer vi rentav kanske få se dig programleda en dag? Hade det varit något?
- Jag ska absolut inte sticka under stolen med att jag när en dröm om att en dag få leda ett program som BingoLotto eller liknande. Att få blanda nerver, musikupplevelser, roliga möten och spel och bus är självklart en vision som finns. Varför jag säger vision istället för mål, är för har man ett mål har man en storslagen plan hur det ska gå till. Jag har en dröm jag närt, men vill inte göra avkall på att göra mitt uppdrag jag har idag så bra som möjligt. Men en dag hoppas jag på det.

Så om du ska sammanfatta de senaste månaderna och hur det har varit för din del, vad säger du då?
- Jag är förstås fullt medveten om att detta är en lösning under en pandemi. Att låta en person stå synligt i bild och styra inspelade applåder är vårt svar på utmaningen att vi inte kan ta in publik som vi vill. Så just nu befinner vi oss i ett läge i världen som givetvis har sina utmaningar, främst för sjukvården och där många människor lider och står i ensamhet. Kan vi då varje söndag ge värme genom rutan och få folk att tänka på annat än pandemin så är det fantastiskt! Vad som kommer hända framöver det vet ingen, men jag tillåter mig själv att njuta nu att få vara en del av detta program som pandemin till trots, fortsätter att sprida värme och glädje och som gör en stor insats för alla Sveriges klubbar och föreningar, en insats som verkligen behövs än mer nu!

Redo att bekanta dig med en ny stjärna? Här kan du läsa om vårt möte med Support-Karl från Bingo Online-chatten och tar reda på mer om vart han helst spenderar en solig vårdag och vad han skulle ta med sig till en öde ö. 

Tillbaka till bloggen


Arkiv