Fem fantastiska vandringsleder i Sverige!

BingoLottos BingoBloggare Johanna BingoJohanna 2020-04-27

Skratt, gråt och en oerhörd kärlek till naturen. Ja, det summerar min första vandringsupplevelse i Sverige. Det har blivit många fler turer sedan dess, och jag har samlat mina bästa tips för dig som också är sugen på att vandra i Sverige.

1. Kungsleden

Högst upp i Abisko nationalpark börjar denna fantastiska vandringsled i som går genom Lapplands fjällvärld ner till Hemavan. Hela leden är drygt 40 mil lång och är i dag en av världens mest kända vandringsleder. Leden bjuder på dramatiska toppar, fina sjöar, grönskande fjällhedar och så klart ett rikt djurliv.

Tycker du att 400 kilometer vandring känns lite väl långt går det så klart att dela upp den i etapper. En av de mest populära sträckningarna är den mellan Abisko och Nikkaluokta som är 108 kilometer lång och tar ungefär sju dagar att gå. Har du med dig ett tält kan du sova nästan var du vill längs vägen. Vill du bo mer bekvämt kan du bo i någon av Svenska Turistföreningens fjällstugor eller fjällstationer som finns längs vägen.

 

Vandring vid Kebnekaise

Kebnekaise

Jag har vandrat sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta och valde att stanna två extra nätter vid Kebnekaise Fjällstation för att försöka bestiga Sveriges högsta berg. Det ångrar jag inte en sekund, även om det, på grund av min höjdrädsla, fälldes några tårar på vägen upp. Jag hade tur med vädret och klarade mig hela vägen till toppen på första försöket. Men vädret är nyckfullt i norr, så se till att ha god tid på dig om du verkligen vill upp på toppen!

 

2. Bohusleden

Som du kanske redan gissat av namnet, så går Bohusledens 27 etapper genom vackra Bohuslän. Från Lindome i söder till Strömstad i norr. Leden är totalt 340 kilometer lång och bjuder på en mycket blandad natur. Några av etapperna är nära städer och byar medan andra bjuder på slingrande stigar i täta bokskogar och vackra sjöutsikter. Och det är just detta som är tjusningen med Bohusleden. Du inleder vandringen med storstadens puls bara ett stenkast bort, och vandrar dig sedan längre och längre in i vildmarken. Väljer du att gå de tätortsnära etapperna finns det möjlighet att hitta boende nära lederna. Annars behöver du ha övernattningsutrustning med dig.

  

 

Person på vandring i vacker natur

3. Sörmlandsleden

Den 100 mil långa Sörmlandsleden tar sin början i Stockholm och går sedan genom den vackra sörmländska kulturbygden. Både landskapet och terrängen är varierat och du får i ena stunden njuta av att gå på spångar över myrmark, för att i nästa stund njuta av den vackra utsikten över Östersjön. Förutom den omväxlande naturen kommer du även bjudas på en hel del historiska minnesmärken. Tack vare sin mångsidighet passar denna vandringsled både för dig som vill gå kortare dagsturer och för dig som vill vandra långt och övernatta i vindskydd.

 

4. Höga Kustenleden

Som namnet antyder går Höga Kustenleden längs världens högsta kustlinje. Dess 128 kilometer tar sin början vid Hornöberget och sträcker sig till Örnsköldsvik. Och vyerna längs vägen är makalösa! Precis som så många andra vandringsleder bjuder även denna led på mycket varierad natur, med allt från skärgårdsvyer till förtrollande skogar. En av höjdpunkterna på denna vandring är Slåttdalsskrevan – en 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred bergsskreva som delar Slåttberet i två. Höga Kustenleden erbjuder både lättvandrade stigar som passar familjer, och längre sträckor i nästintill obruten terräng för den som vill vandra lite längre och få en nära naturupplevelse. 

5. Skåneleden

Den 125 mil långa Skåneleden är uppdeladi fler än 100 etapper. Den är dessutom indelad i fem delleder utefter ledernas karaktär och geografiska område. Tar du dig igenom hela leden får du bland annat se mäktiga bokskogar, pittoreska fiskelägen, stilla skogssjöar och slottsmiljöer. Välj mellan kortare dagsturer och längre vandringar med övernattning i vindskydd. Min favorit är SL 4 Österlen eller Österlenleden, som även utsetts till signaturled av Svenska Turistföreningen. Här vandrar du genom rapsfält, ljunghed och ädellövskog, med en ständigt närvarande havsbris.

 

Vandring på Lofoten

Bubblare (och min absoluta favorit) – Lofoten

Jag vet. Det här skulle handla om vandringsleder i Sverige. Men jag kan inte riktigt prata om vandring utan att slänga in Lofoten. Långt upp i Nordnorges övärld ligger detta naturparadis. Kritvita stränder, kristallklart hav, vassa bergseggar och spegelblanka bergssjöar. Naturen och vyerna här är verkligen något alldeles extra och får mig att återkomma, gång på gång.  

Jag önskar dig en riktig toppensommar och vill avsluta med något som jag hörde när jag var i Lofoten första gången: Hvorfor være inne når alt håp er ute?

   

BIngoJohannas signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv