En enkel guide till dig som vill börja rida

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2020-09-18

Gammal, ung, kille eller tjej – det spelar ingen roll! Ridsport har ingen ålder, utan ridning passar de flesta och dessutom är det en mycket inkluderande sport som välkomnar alla. Tillsammans med hästar är alla lika!

Utöver att vara en fantastisk motionsform har samvaro med hästar också en avstressande effekt och kan det kan ha en terapeutisk inverkan att få komma iväg och umgås lite med de majestätiska djuren. Och kanske är jag som hästtjej ut i fingerspetsarna jävig i frågan - men det finns en anledning till att över 100 000 personer i vårt avlånga land sysslar med ridsport.

Men hur går det egentligen till - hur gör man för att börja med ridning? Kanske är frågorna många och svaren inte så naturliga. Vilken utrustning behövs egentligen, vart kan man ens börja rida och vad behöver man tänka på som nybörjare i stallet? Förtrösta icke – jag finns här för att hjälpa dig i ridsportdjungeln. Följ denna enkla guide så kommer du igång med ridningen på nolltid!

borja-rida-ridskola-guide-450x300.jpg

Hur väljer man rätt ridskola?

Innan du anmäler dig till en ny ridskola – besök den gärna innan du bestämmer dig! Hälsa på hästarna och se om du känner att du trivs i stallet. Kanske kommer ridskolan bli en plats där du spenderar mycket tid framöver, kanske mer än bara vid själva ridlektionen om du exempelvis i framtiden skulle vilja ha en sköthäst.

En bra idé är att vid ditt besök passa på att fråga saker! Då får du förutom massor av nyttig information också veta ifall folk som hänger i stallet är hjälpsamma och trevliga.

Här kommer en bra frågelista att ta med sig när du besöker en potentiell ny ridskola:

  1. Gör man iordning hästen själv eller får man hjälp?
  2. Finns det annan verksamhet runtomkring – kurser, utbildningar, tävlingar eller annat?
  3. Hur många elever är det i varje grupp?
  4. Hur många ridlärare finns det? Är alla utbildade?
  5. Får man bli skötare till en häst om man vill det?
  6. Se över hur hästarna har det på ridskolan. Får de komma ut i hage och står de i box eller spilta?

borja-rida-guide-450x300.jpg

Vad behöver man för utrustning?

Hästkunskap och goda rutiner är den säkraste utrustningen man kan ha i stallet, men visst finns det en hel del hjälpmedel som kommer att hjälpa dig att vara säker i din ridning.

I stallet och på hästryggen ställs det nämligen en del krav på såväl hästens utrustning som din egen klädsel. Men vi börjar med din!

Ridhjälm

Vid all typ av ridning måste du bära hjälm och det kan även vara en god idé att använda ridhjälm när du ”bara” är i stallet. Låna inte en ridhjälm, utan se till att investera i en egen. Det är nämligen viktigt att ridhjälmen sitter ordentligt på just ditt huvud och att den inte tidigare har blivit tappad eller liknande, då kan nämligen funktionen försämras ordentligt.

Ridhjälmen ska vara CE-märkt och uppfylla EU:s säkerhetskrav. Hjälmen är helt enkelt livsviktig när det kommer till ridning och då ska du inte snåla in!

borja-rida-450x300.jpg

Ridskor, jodhpurs eller ridstövlar?

Vid ridning ska man alltid ha sko med en låg klack på cirka 1 cm. Skor med denna typ av klack hindrar att din fot fastnar i stigbygeln om det skulle hända något. Det är också ett plus om dina skor tål väta och kanske även ett hästtramp.

Det är ofta en smaksak om man vill använda ridskor eller ridstövlar, det kan vara värt att prova på både och för att se vilken typ av sko som passar just dig bäst. Här kommer en kort beskrivning av de olika modellerna och vilken strumpa som passar bäst.

Ridstövlar

Ridstövlar skyddar allra bäst mot eventuella skavsår som kan uppstå på vaden och ger ett bra stöd till dig i din ridning.

Jodhpurs och ridskor

Ridskor, även kallat jodhpurs, är kortare i skaftet och bärs mest fördelaktigt med så kallade short-chaps. Fördelen med ridskor är att du inte behöver gå runt i stövlar i stallet utan då kan knäppa av short-chapsen.

ridskor-short-chaps-450x300.jpg
Ridsko med short-chaps

Ridstrumpor

Ridstrumpor skyddar dina ridbyxor mot skav om du rider med bara ridskor eller jodhpurs. De skyddar även din vad som annars kan ta lite stryk av stiglädrena.

Skyddsväst

Precis som när det kommer till din ridhjälm är det viktigt att även skyddsvästen sitter bra och är CE-märkt. Här finns det dock olika graderingar. Fråga gärna om vägledning i din ridsportsbutik så att du hittar en skyddsväst som passar just dig och dina behov!

Handskar

Med bra handskar slipper du skavsår i händerna som annars kommer som ett brev på posten, men du får också ett bra grepp, både uppe på hästryggen och från marken.

Vilka kläder ska man ha?

Oömma kläder som varken stramar, skaver eller fladdrar. Det kan vara värt att investera i ett par bra ridbyxor. Det finns helskodda och halvskodda ridbyxor. Att ridbyxan är skodd innebär att den har extra förstärkning vid knäslut och upp mot låren. Men du kan gott börja rida utan att ha investerat något vidare i kläder inför första gången, så hinner du känna efter lite över vad som skulle kunna funka bra för dig.

Det du behöver är rejäla kläder helt enkelt! Ta gärna med en extra tröja som du kan byta till efter din ridlektion. Och ridning är en mycket fysisk idrott så var beredd på att svettas en del!

Andra bra tips inför din stalldebut

Ridskola i någon form är en god idé om du är helt ny på hästryggen. Då får du nämligen hjälp av någon som kan visa dig hur det ska gå till. Men inför din stalldebut finns det vissa saker andra att tänka på. Här kommer mina främsta tips!

För dig lugnt och sansat

I ett stall är det viktigt att ta stor hänsyn till hästarna genom att röra sig sansat och behärskat för att inte göra hästarna nervösa. Var tydlig med dina avsikter och rör dig så att hästen kan räkna ut vad du ska göra härnäst. Smyg aldrig dig på eller överrumpla en häst!

Håll säkerhetsavstånd

Regel nummer ett är väl att aldrig egentligen gå bakom en häst om du kan undvika det. Kan du inte undvika det är det otroligt viktigt att du håller ett säkerhetsavstånd, en häst som sparkar når väldigt långt och kan göra stor skada.

Var bestämd och konsekvent

Hästar är vanedjur! Se till att ditt beteende är bestämt och konsekvent så kommer hästen ha lättare att förstå vad det är du vill.

rykta-hast-450x300.jpg

Korta, roliga fakta om hästar, ridning och ridsport

  • Sverige är Europas näst mest hästtäta befolkning efter Island
  • Ridsport är en utav få sporter där kvinnor och män tävlar på lika villkor
  • Ridsport är en utav våra mest inkluderande sporter, då många med funktionsvariationer rider regelbundet
  • Ridsporten är Sveriges näst största ungdomssport, efter fotbollen



BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv