I år fyller BingoLotto 25 år i TV4 och med Ingvar Oldsberg som programledare upplever programmet en ny vår. Folk som aldrig tidigare spelat BingoLotto kilar ner till närbutiken och köper lotter på söndagarna för att ta del av Ingvar & Co i rutan. Efter sommaruppehållet påbörjar det folkkära tv-esset sin tredje säsong som okrönt bingokung. Vi fick chansen att känna honom på pulsen inför stundande jubileumshöst.
Vad är egentligen tjusningen med BingoLotto?
– Tjusningen är för mig direkt kopplad till föreningslivet och kärleken till densamma. Det är en personlig kärlek som grundades i barnsben och sedan dess hängt i genom åren, fram tills alldeles påtaglig ålderdom. Föreningslivets betydelse i Sverige ska inte underskattas. Kan man hjälpa till genom att få upp de intäkter som föreningarna har att röra sig med så är det en ynnest, utan tvekan. Det känner jag är det primära syftet vad gäller mig själv och mitt eget deltagande som programledare för BingoLotto, säger Ingvar.
Vad utmärker just dig som programledare för BingoLotto?
– Det tror jag är att ta bollen på uppstuds och göra något roligt utav det. Min stora idol i det sammanhanget är amerikanen David Letterman. Han gjorde saker i steget likt ingen annan. Han låg och väntade på repliker och återkopplade till saker längre fram i intervjun. Allt för att tittaren ska känna en liten osäkerhet och känslan av att en intervju kan sluta precis hur som helst. Sedan bygger improvisation inte på spontanitet utan på förberedelser. De snabba kommentarerna, infallet, händelserna i stunden – allt föds ur förberedelser.
Vad är essensen i programledarskapet?
– Att kunna kommunicera med de som ringer in till programmet. Telefonörerna är programmets innersta natur, om du frågar mig. Och när det kommer till att få till en dialog har jag en liten fördel av att – på Loketmanér – kunna koppla orter till händelser, idrottsmän, kändisar eller företeelser. Ringer de från Finspång frågar jag om det är Finspång i Östergötland eller i Värmland. Svarar de Östergötland nämner jag Bengt Baron och Lotta Neumann. Och sådant skapar en god grund för det fortsatta resonemanget, personen i sig blir lite lugnare och man bygger upp en stämning.
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.