Padel! Sporten alla pratar om!

BingoFredrik BingoFredrik 2021-02-16

Padeltennis eller bara padel som sporten oftast kallas, är en av världens mest omtalade och växande sporter. Så populär att den har kommit till att bli nästintill folklig! Men vad är padel och hur kan det komma sig att sporten blivit så stor? Vi tar oss in i padelsporten och tar reda på allt.

VAD KOMMER PADEL IFRÅN? 

Många förknippar förmodligen Padel med Spanien, men det var faktiskt inte där den grundades, även om spanjorerna hade en kunglig påverkan! Faktum är att det var i mitten av 70-talet som den spanske prinsen Alfonso de Hohenlohe introducerades för sporten då han befann sig på ett informellt besök i México hos sin gode vän Enrique Corcuera. Den spanska prinsen blev genast förtjust i denna blandning mellan squash och tennis och tog med sig sporten hem till Spanien där han vidareutvecklade den. Där och då föddes padel, och som ni vet har det bara exploderat efter det runtom i världen. 

I vårt avlånga land finns idag mer än 1200 banor och över 11 000 registrerade spelare.

padelrack-bingobloggen-585x290.jpg

SÅ LÄTT ÄR DET ATT SPELA PADEL! 

Padel spelas oftast med fyra spelare, s.k. dubbel. Vissa anläggningar erbjuder även singelbanor. Hur ser då en Padelplan ut? Jo tänk dig en tennisplan i en Squashplan så är du ganska nära sanningen. En vanlig plan är 10x20 meter stor med glasväggar runt hela planen. Du spelar med ett racket som till skillnad från tennis- och squashracket inte är strängat utan består av kompositmaterial med hål i sig. Detta gör att kraften när man slår inte blir lika stor som i till exempel tennis. Padelbollen och tennisbollen är däremot väldigt lika varandra, med skillnaden att padelbollen är lite mjukare.

VEM KAN SPELA? 

Alla kan spela padel, det är enkelt att komma i gång och det är socialt! Bara för att du är snabbast eller starkast innebär det inte att du är den bästa padelspelaren. Padel bygger mycket på att använda huvudet, placera sig klokt och ha en bra strategi.  Så vill du spela med brodern, syrran, mamma, pappa mormor, morfar, kollegor eller vem som helst så kommer det att gå lika bra och vara lika roligt!

padel585x290.jpg

REGLER I PADEL! 

Poängsystemet i padel är nära besläktat med tennis. Varje match avgörs i bäst av fem eller tre set, och för att vinna ett set ska du vinna 6 game. I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.

Det som däremot skiljer sig från tennis är serven. För till skillnad från tennis så är det bara underarmsserve som är tillåtet i padel. Serven ska slås diagonalt och studsa i motståndarens serveruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig.

Precis som i tennis så har man en förstaserve och en andraserve, dvs om man missar sin första har man en chans till. Missar man andraserven också blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. 

Men hur får man poäng i padel då? Jo, poäng kan man få på följande sätt:

  • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
  • Motståndaren slår bollen i nät
  • Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur "buren" eller direkt på en av dina väggar

Obs! Notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren. Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat.

  • Motståndaren slår bollen i sitt eget galler
  • En motståndare träffas av bollen

HUR BOKAR JAG EN BANA? 

 Att boka en padelbana är enkelt. Allra smidigast är det att göra genom appen MATCHi – appen som gör det enkelt för padelentusiaster att boka en bana nära sig. De flesta padelbanorna runtom i landet erbjuder också möjlighet att boka bana via hemsida eller telefon.

Våren närmars sig ju meds stormsteg nu också, även fast det kanske inte känns så! Varför inte passa på att spela padel utomhus? Inget slår känslan! Boka utomhusbana här!

HÄR HITTAR DU KURSER! 

Genom appen MATCHi kan du även hitta erbjudande om träningar och kurser. Du kan även hitta kurser och utbildningar via svenska padelförbundets hemsida.

jonaseriksson-bingobloggen-padel-585x290.jpg

PADELExpertens egna tips

Jonas Eriksson tillhörde under många år den absoluta världseliten bland fotbollsdomare. Nu har denne enteprenör lagt pipan på hyllan och istället tagit fram padelracket. Tillsammans med hockeyexperten Niklas Wikegård driver Jonas företaget WE med bland annat gym och padelbanor. Exklusivt till Bingobloggen ger Jonas sina bästa tips till dig som funderar på att börja spela!

Vad ska man tänka på om man vill börja spela Padel?
 - Till att börja med ska man absolut inte tveka, utan börja spela. Det är en enkel sport att spela, kräver minimalt med utrustning, tillgängligt på fler och fler platser…och är superkul att spela. Våga fråga på plats – även de mest enkla frågorna. Alla som spelar är schyssta, snälla och har säkerligen börjat spela alldeles nyss…så folk vill hjälpa varandra och är beredda att ge tips och svara på frågor.

Vad är det bästa med Padel, ur en ren träningssynpunkt?
 - Att alla kan spela. Unga som gamla, proffs som nybörjare, män som kvinnor. Att man får använda väggarna gör att bollarna blir långa, att det går snabbt att sätta igång spelet, att servarna är enkla att returnera…så under en timme blir det intensivt, svettigt och en fantastiskt rolig form av träning. Kan det bli roligare att få upp puls med en boll och tillsammans med tre vänner?!?

Vilka är de vanligaste nybörjarmisstagen, skulle du säga?
- Det viktigaste att tänka på är för mig att man inte alls behöver slå så hårt, utan istället försöka hitta vinklar och perfekta ytor där dina motståndare inte hinner med. Ta det lugnt, du har alltid mer tid än du tror.

Hur viktigt är det att ha rätt utrustning när man spelar?
- Första gångerna kan du låna eller hyra racket på din anläggning. Bollar likaså. Sedan när du märkt att du tycker det är kul, vilket jag är övertygad att du kommer att göra, så tycker jag du ska köpa ditt eget racket. Provspela med lite olika varianter, gärna på en klubb som du spelar på. Det brukar finnas racketar att provspela innan du köper. Hitta ett racket som du känner är lättspelat och som ger dig en bra träff. Återigen, fråga någon som är rutinerad, dom hjälper dig gärna.

Hur stor potential har Padel som sport tror du?
- Enorm potential. Det växer hela tiden, det byggs fler och fler anläggningar och allt fler prövar det…och NÄSTAN ALLA tycker det är vansinnigt kul. Det är en sport för alla med enkla regler, socialt och tillgängligt. Kort och gott: det är här för att stanna!

 

Signatur BingoFredrik - BingoLotto

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv