LÄR DIG ALLT OM PADEL!

BingoLottos BingoBloggare Fredrik BingoFredrik 2021-10-04

Padeltennis, eller bara padel som sporten oftast kallas, är en av världens mest omtalade och växande sporter. Men var kommer denna folkrörelse ifrån och hur kan det komma sig att sporten fullkomligt exploderat? Vi ger dig bakgrunden och alla tips du kan tänkas behöva för att bli en hejare på padelbanan!

VAR KOMMER PADELN IFRÅN? 

Många förknippar förmodligen Padel med Spanien, men det var faktiskt inte där den grundades, även om spanjorerna hade en kunglig påverkan! Faktum är att det var i mitten av 70-talet som den spanske prinsen Alfonso de Hohenlohe introducerades för sporten då han befann sig på ett informellt besök i México hos sin gode vän Enrique Corcuera. Den spanska prinsen blev genast förtjust i denna blandning mellan squash och tennis och tog med sig sporten hem till Spanien där han vidareutvecklade den. Där och då föddes padel, och som ni vet har det bara exploderat efter det runtom i världen. 

I vårt avlånga land finns idag mer än 1200 banor och över 11 000 registrerade spelare.

padelrack-bingobloggen-585x290.jpg

SÅ LÄTT ÄR DET ATT SPELA PADEL! 

Padel spelas oftast med fyra spelare, s.k. dubbel. Vissa anläggningar erbjuder även singelbanor. Hur ser då en Padelplan ut? Jo tänk dig en tennisplan i en Squashplan så är du ganska nära sanningen. En vanlig plan är 10x20 meter stor med glasväggar runt hela planen. Du spelar med ett racket som till skillnad från tennis- och squashracket inte är strängat utan består av kompositmaterial med hål i sig. Detta gör att kraften när man slår inte blir lika stor som i till exempel tennis. Padelbollen och tennisbollen är däremot väldigt lika varandra, med skillnaden att padelbollen är lite mjukare.

VEM KAN SPELA? 

Alla kan spela padel, det är enkelt att komma i gång och det är socialt! Bara för att du är snabbast eller starkast innebär det inte att du är den bästa padelspelaren. Padel bygger mycket på att använda huvudet, placera sig klokt och ha en bra strategi.  Så vill du spela med brodern, syrran, mamma, pappa mormor, morfar, kollegor eller vem som helst så kommer det att gå lika bra och vara lika roligt!

padel585x290.jpg

REGLER I PADEL! 

Poängsystemet i padel är nära besläktat med tennis. Varje match avgörs i bäst av fem eller tre set, och för att vinna ett set ska du vinna 6 game. I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.

Det som däremot skiljer sig från tennis är serven. För till skillnad från tennis så är det bara underarmsserve som är tillåtet i padel. Serven ska slås diagonalt och studsa i motståndarens serveruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig.

Precis som i tennis så har man en förstaserve och en andraserve, dvs om man missar sin första har man en chans till. Missar man andraserven också blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. 

Men hur får man poäng i padel då? Jo, poäng kan man få på följande sätt:

 • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida

 • Motståndaren slår bollen i nät

 • Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur "buren" eller direkt på en av dina väggar. (Obs! Notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren. Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat)
 • Motståndaren slår bollen i sitt eget galler

 • En motståndare träffas av bollen


Padellingot

För att till fullo bli en del av den alltjämt växande padel-sfären krävs det att man har koll på vissa uttryck. Är man ny till sporten kan det rent av upplevas som ett helt nytt språk. Därför vill vi hjälpa dig en bit på vägen, med en sammanställd ordlista och begreppsbatteri. Känner du dig redo? Vamos!

Nedan följer en lista över ord eller uttryck som rör sportens olika slag:

 • SERVE – slaget som inleder varje gem, där bollen spelas diagonalt över spelplanen och inom servrutan.

 • RETUR – det slag som mottagaren av serven slår.

 • BACKHAND – kallas det slag som man slår med handens yttersida riktad i slagriktningen.

 • FOREHAND – det slag man slår med handens innersida (handflatan) riktad i slagriktningen.

 • GRUNDSLAG – ett samlingsnamn för alla typer av slag en spelare utför sedan bollen studsat en gång på spelarens banhalva.

 • VOLLEY – innebär att man spelar vidare bollen utan att den studsat på marken.

 • SMASH – innebär att bollen ges ett extra hårt tillslag, med syftet att "döda" bollen. Alltså att maximalt försvåra eller omöjliggöra en retur av motståndarna. Ofta används smashen när motståndaren tvingats slå en hög retur eller misslyckats med en lobb som blivit för kort. En lyckad smash följts inte sällan upp med ett högljutt ”VAMOS”.

 • BANDEJA – ett overheadslag som ska ses som ett försvarsslag mot motståndarnas lobbar. Syftet är att försvara nätposition genom att slå ett djupt slag med underskruv och på så sätt tvinga motståndarna att stanna kvar långt bak i banan.

 • VIBORA – en mer offensiv variant av bandejan. En typ av hög volley som spelas med mycket sidoskruv för att få bollen att studsa mot det bakre glaset på motståndarna banhalva i en försvårande vinkel.

 • LOBB – slaget som slås underifrån i en hög båge. Syftar till att få motståndarna att överge en etablerad nätposition. 

 • STOPPBOLL – boll som slås löst över nätet, med underskruv, i syfte att få bollen att stanna av.

 • SLICE – även kallat underskruv/backspinn, när bollen roterar bakåt. Ett viktigt verktyg för padelspelaren, då bollen, om den slås mot glas, tenderar att röra sig snabbare nedåt marken.

 • TOP-SPIN – slag där bollen roterar framåt, även kallat överskruv. 

 • SWEET SPOT – den centrala träffytan på padelracket, där du får bäst träff på bollen. I ett runt racket ligger ”sweet spot” långt ner, nära handtaget. Detta gör att racketen blir lättare att manövrera och man får bättre känsla i slagen. I ett diamantformat padelracket ligger ”sweet spot” högt upp, nära toppen på racketen. Racketen blir då något mer svårspelat men kan också generera ytterligare kraft i slagen. I ett droppformat padelracket ligger ”sweet spot” något högre upp än i det runda racketen men inte lika högt som i det diamantformade, vilket brukar passa spelare som vill spela aggressivt utan att för den delen kompromissa med kontrollen.

Nedan följer en lista över ord eller uttryck som rör spelets gång.

 • SERVE ESS – serve som resulterar i att motståndaren inte får till ett returnerande slag.
   
 • FÖRSTA SERVE – det första av två försök att serva i gång spelet.

 • ANDRA SERVE – det andra försöket, av två tillåtna, att serva i gång spelet.

 • DUBBELFEL – när du misslyckas med dina två serveförsök, vilket resulterar i poäng till motståndaren. 

 • NÄTRULLARE – när bollen träffar nätkanten och snopet rullar över på motståndarnas banhalva.

 • MATCHBOLL – då ett av de spelande lagen är ett poäng ifrån att vinna matchen. 

 • DEUCE – när ställningen i ett gem är 40-40 kallas det för deuce. 

 • FÖRDEL/ADVANTAGE – laget som vinner bollen vid deuce har ”fördel/advantage”. Vinner laget även nästa boll så vinner de gemet likaså.

 • BREAK – när du vinner ett gem då motståndarna har servat.

 • TIE-BREAK – vid 6-6 i game spelar man ett avgörande tie-break för att fastställa vem som vinner setet. Man spelar först till 7 poäng, men måste vinna med minst två poäng.

 • MINIBREAK – när man vinner ett poäng då motståndarna har servat i ett tie-break. 

 • SERVERUTA – den ruta som är markerad i banan med servelinje och mittlinje, där skall bollen träffa när du servar.

 • AUSTRALIAN – en uppställning där servaren och spelpartnern står på samma planhalva vid spelstart.

 • AMERICANO – ett spelsätt där du varierar med och motståndare under flertalet matcher. Alla poäng tas sedan med och sammanställs i en sluttabell där vinnaren koras.  

HUR BOKAR JAG EN BANA? 

 Att boka en padelbana är enkelt. Allra smidigast är det att göra genom appen MATCHi – appen som gör det enkelt för padelentusiaster att boka en bana nära sig. De flesta padelbanorna runtom i landet erbjuder också möjlighet att boka bana via hemsida eller telefon.

Våren närmars sig ju meds stormsteg nu också, även fast det kanske inte känns så! Varför inte passa på att spela padel utomhus? Inget slår känslan! Boka utomhusbana här!

HÄR HITTAR DU KURSER! 

Genom appen MATCHi kan du även hitta erbjudande om träningar och kurser. Du kan även hitta kurser och utbildningar via svenska padelförbundets hemsida.

jonaseriksson-bingobloggen-padel-585x290.jpg

PADELExpertens egna tips

Jonas Eriksson tillhörde under många år den absoluta världseliten bland fotbollsdomare. Nu har denne enteprenör lagt pipan på hyllan och istället tagit fram padelracket. Tillsammans med hockeyexperten Niklas Wikegård driver Jonas företaget WE med bland annat gym och padelbanor. Exklusivt till Bingobloggen ger Jonas sina bästa tips till dig som funderar på att börja spela!

Vad ska man tänka på om man vill börja spela Padel?
 - Till att börja med ska man absolut inte tveka, utan börja spela. Det är en enkel sport att spela, kräver minimalt med utrustning, tillgängligt på fler och fler platser…och är superkul att spela. Våga fråga på plats – även de mest enkla frågorna. Alla som spelar är schyssta, snälla och har säkerligen börjat spela alldeles nyss…så folk vill hjälpa varandra och är beredda att ge tips och svara på frågor.

Vad är det bästa med Padel, ur en ren träningssynpunkt?
 - Att alla kan spela. Unga som gamla, proffs som nybörjare, män som kvinnor. Att man får använda väggarna gör att bollarna blir långa, att det går snabbt att sätta igång spelet, att servarna är enkla att returnera…så under en timme blir det intensivt, svettigt och en fantastiskt rolig form av träning. Kan det bli roligare att få upp puls med en boll och tillsammans med tre vänner?!?

Vilka är de vanligaste nybörjarmisstagen, skulle du säga?
- Det viktigaste att tänka på är för mig att man inte alls behöver slå så hårt, utan istället försöka hitta vinklar och perfekta ytor där dina motståndare inte hinner med. Ta det lugnt, du har alltid mer tid än du tror.

Hur viktigt är det att ha rätt utrustning när man spelar?
- Första gångerna kan du låna eller hyra racket på din anläggning. Bollar likaså. Sedan när du märkt att du tycker det är kul, vilket jag är övertygad att du kommer att göra, så tycker jag du ska köpa ditt eget racket. Provspela med lite olika varianter, gärna på en klubb som du spelar på. Det brukar finnas racketar att provspela innan du köper. Hitta ett racket som du känner är lättspelat och som ger dig en bra träff. Återigen, fråga någon som är rutinerad, dom hjälper dig gärna.

Hur stor potential har Padel som sport tror du?
- Enorm potential. Det växer hela tiden, det byggs fler och fler anläggningar och allt fler prövar det…och NÄSTAN ALLA tycker det är vansinnigt kul. Det är en sport för alla med enkla regler, socialt och tillgängligt. Kort och gott: det är här för att stanna!

 

BingoFredrik signatur för BingoBloggen.

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv