Bingobloggen möter Bingopappan Jens Mikkelsen

BingoLottos BingoBloggare Fredrik BingoFredrik 2021-03-29

Under 19 år har Jens Mikkelsen varit "Bingopappan" och en av de drivande till att BingoLotto är ett av Sveriges mest älskade TV-program! BingoBloggen har nu satt sig ner för ett möte med Jens för att ta reda på varför att vara produktansvarig för BingoLotto är världens bästa jobb!

Då så Jens, Hur länge har du arbetat på Folkspel?
- Jag är inne på 19:e året nu så man har varit med ett tag.

Du arbetar som produkt/marknadsansvarig på BingoLotto. Vad innebär det?
- BingoLotto är en väldigt unik produkt. Framför allt som spelprodukt. Först ska man göra en attraktiv och bra lott och sedan ska det vara ett TV-program där den ska spelas och upplevas. De håller ihop tillsammans och båda delarna måste göras bra. Jag har ansvarar för att alla delar är så bra de kan bli och sedan genom information och marknadsföring få folk att veta om det och vilja vara med och spela på söndagarna.

Vad är det roligaste med att arbeta med en produkt som Bingolotto?
- BingoLotto är ett av Sveriges starkaste varumärken som berör väldigt många. Allt från alla glada vinnare på lotten till alla tusentals föreningar som får tillskott till sina klubbkassor. Eftersom jag själv gillar spel, marknadsföring och försäljning och populärkultur, som t ex TV och musik, får jag jobba med allt jag gillar och tycker är intressant och roligt. BingoLotto är något alla har en åsikt och tycker något om. Jag får jobba inom ett så brett spektrum. Det är både roligt och utmanande.

Person som ser på BingoLotto med fötterna på bordet
Att få folk att sätta sig ner framför TV:n vare söndag kl 18 är en utmaning, berättar Jens.

Vad är det mest utmanande med att arbeta med Bingolotto?
- Det finns två tydliga delar här som båda är utmanande. Först att vi ska göra en lotteriprodukt som står sig bra på marknaden som idag nästan svämmar över av olika varianter och lockelser. Konkurrensen är stenhård. Att våga hålla fast i det som man förväntar sig av oss, med tanke på vår historia, och samtidigt hänga med i den moderna utvecklingen.  Det andra är att hela TV-landskapet idag är oerhört olikt det som var för bara 10-15 år sedan. Man tittar inte på TV på samma sätt som förr. Att t ex få folk att sätta sig kl 18 varje söndag samtidigt framför TV:n är en utmaning.

BingoLotto och vem som l får äran att leda programmet brukar alltid vara en ”Het potatis”, Hur går det egentligen till när ni tittar på vem som ska leda programmet?
- Vi jobbar ständigt med den frågan för allt kan ju hända. Vi har en lista med namn som vi följer där personer läggs till och dras ifrån. Vi har väldigt tydliga kriterier som personen, eller som nu personerna, ska uppfylla. Det behöver inte vara kända och etablerade personer. Tänk bara på Leif ”Loket” Olsson. Ingen visste vem han var innan han klev in i folkhemmet 1991. Framför allt ska det vara jordnära personer som älskar att glädja, underhålla och ha glimten i ögat och samtidigt vara trovärdiga och seriösa när det behövs. Listan kan jag säga är inte jättelång för det är svårt att hitta någon som prickar in allt. Glädjande nog har vi det just nu. Lotta och Stefan är perfekta ledare för BingoLotto.

veckans-program-lotta-stefan-bingolotto-585x300.jpg
Jens Mikkelsen är mycket glad över nuvarande programledarparet Lotta & Stefan 

Uppesittarkvällen är ju en speciell kväll minst sagt när det kommer till BingoLotto? Hur lång tid tar det för er att förbereda en sådan kväll?
- Oj, det är ett långtgående projekt. Till och från året runt skulle jag säga. Vi startar redan i januari med utvärdering av den senaste uppesittarkvällen för att se hur vi kan göra det ännu bättre till nästa gång. Lotten trycks redan under våren så det gäller att veta vilka vinster, antal bingospel osv vi vill ha redan då. I september/oktober startar det redaktionella arbetet hos Warner Bros, som producerar programmet, och då bokas bland annat artister och gäster in. Scenografi, spel, telefonimoment osv tas fram och görs parallellt. Vi är ganska många som är inblandade. Men så är det också ett av Sveriges största TV-program.

Den 23 oktober firar BingoLotto 30 år, hur speciellt kommer det programmet att bli?
- Väldigt speciellt! Vi har jobbat med det sedan i höstas förra året och vi vill göra en kväll som alla kommer att minnas och få minnen av. Förutom att vi vill bjuda på det bästa ur programmet genom åren kommer vi att ha en unik vinstmöjlighet. Jag kan avslöja redan nu att vi kommer att ha 30 unika miljonvinster. Trettio personer kan alltså bli miljonärer denna kväll. Ihop med underhållning av världsklass och massor av skratt och sköna minnen blir det en oförglömlig kväll för alla.

Vad beror det på att BingoLotto har kunnat överleva bland allt annat i nu tre deccenier?
- Vi är trogna vårt grundkoncept och tar spelet och spelen på största allvar. Bingo är världens bästa spel och vi har lyckats att få många att tycka det och gilla det. Även om tiderna förändras så känner man igen sig hos oss. Vi är både moderna och lite som det ”var förr”. Det finns en trygghet i det. Vi står för det folkliga och ärliga som många uppskattar. Vi vill ge något för alla och det gör vi under en hel säsong vad gäller t ex underhållningen. Vi har fortfarande med våra älskade dansband men även nya artister från olika genrer.

Vad är du personligen mest stolt över under din tid som produktansvarig för BingoLotto?
- I grunden allt det överskott som BingoLotto har givit Sveriges föreningar. Där har ju jag varit med och bidragit genom mitt jobb i allra högsta grad. Det som ändå sticker ut är att Uppesittarkvällen har blivit en sådan nationell samlingspunkt. Den har varit stor men under de senaste åren har vi gjort den ännu större. Det är viktigt i dessa tider att det finns något som samlar och förenar alla.

Jag trodde du skulle svara Gubbröra, och ”Hårda paket”. Kan du berätta om denna unika jullåt?
- Haha, du menar så. Ja, det var en riktigt kul grej. Jag har en bakgrund som hobbymusiker och har skrivit många låtar genom åren. Det kom upp en kul idé om att göra en unik jullåt. Då Ingvar Oldsberg, som var programledare det året, känner en massa människor och ordet gubbröra dök upp så blev det en enkel match att fixa dit prominenta personer för att framföra den. Då återstod det bara att göra en låt för detta. Vi kontaktade en mycket duktig låtskrivare och musiker som heter Håkan Glänte. Han gjorde musiken och jag hittade på de rimmande orden och hjälpte till lite med arrangemanget. Ett otroligt roligt uppdrag som ju numer finns på Spotify och som faktiskt spelas flitigt i julhelgen.

Lotta Engberg i spelmomentet FärgFemman i programmet BingoLotto
Färgfemman är Jens absoluta favoritspel i BingoLotto

Fyra snabba frågor med Jens

Favoritspel i bingoLotto?
Färgfemman såklart! Alltid lika bra och ett klassiskt spel i BingoLotto

Favoritartist i BingoLotto?
- Personligen var jag på plats när Deep Purple var där!  Mina ungdomsidoler. Det var ett stort ögonblick för mig. Annars tycker jag alltid att Christer Sjögren eller Arvingarna skulle kunna vara med varje vecka.  Eller Lasse Stefanz, eller Linda Bengtzing, Mustasch eller….

Roligaste ögonblicket i BingoLotto?
- Åh, det finns så många. Måste jag välja ett?? Det går inte. Om man går in på youtube och kollar så finns det massor. Det senaste man tittat på är alltid det roligaste.

Kommer vi prata 40-årsjubileum om 10 år?
- Det är jag övertygad om. Då har undertecknad förmodligen gått, eller på väg, i pension men BingoLotto lever på flera sätt då. I TV direktsänd och i olika andra digitala skärmar – så bra är grundkonceptet så jag vet att vi överlever allt.

BingoFredrik signatur för BingoBloggen.

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv