Så laddar Lotta Engberg inför BingoLotto

BingoLottos BingoBerra BingoBerra 2022-03-14

Lakrits i logen, samtal till pappa Lennart i Laxå och stekt falukorv till sen söndagsmiddag. Sådant ingår också för en populär programledare i BingoLotto.

Det är ett par dagar kvar till Lotta Engbergs första BingoLotto på den här sidan året. Hon har fått en kort återhämtningsperiod efter två mastodontkvällar med Uppesittaren och Nyårsbingo. Nu är det dags att ta sig an föreningslivets överlägset viktigaste program i en mer vardagslik miljö. Tidigare under veckan har det varit flera möten med produktionsbolaget Warner. Det har dels handlat om kommande sändning, men också om vad som väntar senare i vår.

Jag verkligen älskar den redaktionella delen av det här. Att vara med och forma de yttre ramarna, diskutera gäster och artister, se över de spel och utlottningar som väntar den här gången, säger Lotta. 

Det som återstår att göra är manusarbete, vilket upptar större delen av dagen innan det är dags att gå live.

Det gör jag alltid helt själv, precis som Stefan, vilket jag tror vi är ganska unika med. För min del har det varit så sedan tiden med ”Kär & Galen” i mitten av 90-talet. Det ger mig en trygghet då programmet på något vis finns i kroppen.

Lotta Engberg i kontrollrummet i BingoLotto-studion

Söndag 13.00 checkar Lotta in vid Gamlestadens Fabriker. Fram till sändningsstart väntar sedan en rad olika uppgifter:

  • Det kollas ljud och ljus.
  • Det checkas så att monitorer är på plats.
  • Det repas.

Så småningom dyker aftonens gäster och artister upp.

– Jag försöker självklart få en stund med var och en och briefa dem om vad som väntar.

Lotta Engberg i studion innan sändning

Naturligtvis finns det även inplanerad tid för smink, där en tålmodig Malena Alfgården tar över Lottas liv för en stund.

– Sägas ska att jag väljer och köper mina kläder på egen hand, så är det någon som tycker det ser illa ut är det helt och hållet mitt fel, ingen annans. Sedan får jag hjälp av Malena, som gör mig så fantastiskt fin, trots att jag inte kan sitta så still som vore önskvärt. Det kryper i hela kroppen på mig.

Lotta Engberg i sminket inför BingoLotto-sändning

Tro dock inte att det handlar om spökande nerver hos en programledare som efter Leif ”Loket” Olsson lett flest omgångar av BingoLotto.

– Jag fick till mig det i samband med 30-årsjubileet i höstas. Då gick jag förbi Lasse Kronér, som också var på plats i programmet, det var lite kul. Nej, nervös blir jag aldrig av direktsändning, snarare förväntansfull. Nyfikenhet är nog den största drivkraften för mig då det handlar om det här. Sedan måste vi komma ihåg att det trots allt bara handlar om ett TV-program om något skulle gå fel. Vi är dessutom ett så sammansvetsat gäng, som tillsammans ser till att det inte finns något att oroa sig för. 

Lotta Engberg blir filmad av kameraman i BingoLotto

Med trygghet och erfarenhet finns det inte plats för några återkommande och skrockfulla måsten likt en idrottsutövare som knyter höger sko först eller måste vara först in på arenan. 

– En kopp kaffe och en promenad med hunden varje söndagsmorgon, sedan kan jag inte påstå att jag har några speciella ritualer inför den två timmar långa direktsändning som väntar. Jo, förresten. Jag ringer alltid till min pappa Lennart då jag är på väg hem efter sändning. Han är 90 år och bor i Laxå. Vi stämmer alltid av efter varje program.

Vi kan dessutom här och nu avslöja en last som kanske inte riktigt kommer upp på det som kan betecknas som divanivå för en av landets mest populära programledare. I logen bör det finnas lakrits för att Lotta ska känna sig riktigt bekväm inför de två live-timmar som ska genomföras.

Lakrits i cellofanpåse i Lotta Engbergs loge

– Alla som medverkar – inklusive publiken som jag för övrigt alltid brukar ”tjöta” lite med innan vi går i gång – tycker att det går så fort.

Då klockan går mot en ny dag är det dags att stämpla ut och se fram emot den där söndagsmiddagen vi andra klarat av för länge sedan. Stekt falukorv med ägg står på Lottas önskemeny.

 

TEXT: ULF JÖRNVIK
FOTO: JOHAN CARLÉN

Tillbaka till bloggen


Arkiv