Finns det någon härligare tradition än den kräftskivan på sensommarn? Tveksamt! Med goda kräftor, immiga nubbeglas och mumsiga tillbehör tillsammans med dina allra bästa vänner är det inte mycket som kan gå fel.
Men på BingoBloggen tror vi på ständig förbättring. Därför har vi här samlat våra allra bästa tips för att just din kräftskiva ska bli än mer fantastisk i år. Häng med och bli ett fullfjädrat kräftskiveproffs!
Att tina kräftor på rätt sätt är lite utav en vetenskap, men vi lovar att det är värt att lägga manken till för att kräftorna ska bli så goda som möjligt. Själva tiningen är nämligen det mest avgörande momenten för att få goda kräftor (om du använder frysta).
Man brukar säga att en person äter ungefär 500 gram kräftor på en kräftskiva, med lite marginal upp och ner. Givetvis kan det variera beroende på hur matglada gäster man har, hur mycket eller lite de älskar kräftor och hur mycket tillbehör du har tänkt servera till kräftorna. Men det kan ju vara härligt med en liten fingervisning!
Ingenting hör en kräftskiva till mer än lite härlig snaps och tillhörande allsång. Underlätta inför era gemensamma nubbvisor genom att samla ihop dina bästa snapsvisor i ett häfte som du skriver ut eller kopierar upp till alla dina gäster. Eller om du använder pappersduk så kan du låta snapsvisorna vara en del av pyntet genom att skriva direkt på duken. Smart va?
Ett gäng härliga snapsvisor blir garanterat ett uppskattat inslag i din kräftskiva som såväl förenar gästerna som förhöjer gäststämningen.
Kräfta, kräfta prydd med dill, och en immig sup därtill,
bröd och smör och ost och sill, och så några supar till.
Kräfta, kräfta prydd med dill, nu vi får allt vad vi vill.
Melodi: Blinka lilla stjärna
Dom nubbarna, dom nubbarna är lustiga att ha
Dom nubbarna, dom nubbarna dom vill vi gärna ha
Ej röra, ej röra, nej skala kräftan först
och sedan, och sedan vi släcka ska vår törst.
Melodi: Små grodorna
Kräftor röda ligger här på faten, här på faten.
Och i glasen väntar destillaten, destillaten.
Efter att ha skalat, slitit, sörplat:
Nu en skål!
Melodi: Midnatt råder
Kräftskiva handlar ju väldigt mycket om just kräftor, men icke att förglömma är hur viktigt det är med goda tillbehör. För att undvika onödig stress, som att anordna en kräftskiva ändå kommer innebära, så kan vi rekommendera att göra tillbehör som går att förbereda ett par dagar innan. Exempelvis kan du ett tag innan baka bröd och frysa in. Även pajer går att göra i förväg. Lämna inte allt till sista minuten utan se till att ligga steget före – du kommer tacka dig själv, vi lovar!
Ja, det är lite jobbigt att äta kräftor. Och extra jobbigt blir det utan rätt verktyg. Investera i att köpa eller låna så att det finns tillräckligt med kloknäckare och kräftknivar. Det kommer vara väl värt besväret – lovar!
Något annat som man inte får för mycket av på kräftskivan är våtservetter, så ladda upp ordentligt med sådana. En annan sak som är väldigt uppskattat är skålar med citronvatten och handdukar. Det kommer bli söligt!
Låt inte kräftskalen ta över din fest, utan ta unden skalen ofta. Ett smart alternativ är att duka med en påse per gäst som du rullar till små ”skålar”. Samla sedan in påsarna och byt ut de löpande under festkvällen. Ett sista tips är att gå ut och slänga skräpet innan du tackar för dig och går och lägger dig – att vakna i kräftlukten morgonen efter är verkligen ingen hit!
Lyckas du inte tajma in sophämtning strax efter din kräftskiva kan du frysa in de skal som blivit över och slänga de nästa gång det är sophämtning. Om de får ligga i soptunnan ett tag riskerar du att få en illaluktande uppfart, vilket man ju gärna undviker i möjligaste mån.
Det vanligaste att dricka till kräftorna på kräftskivan är öl, snaps, vitt vin och givetvis bordsvatten. Valet av dryck beror ju givetvis på tycke och smak, men mest uppskattat brukar öl och såklart snapsen vara. För den som föredrar vin fungerar vitt vin, gärna en god och krispig riesling, finfint till kräftorna!
Middag i all ära, men ofta är det roligt att få igång kräftskivefesten med ett par väl valda lekar. Här kommer våra roligaste tips på lekar att leka på kräftskivan som fungerar perfekt även när man fortfarande sitter till bords!
Jag önskar dig ett stort lycka till med årets kräftskiva! Kommer du använda något av våra tips?
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.