Så lyckas du med kräftskivan

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2023-08-07

Finns det någon härligare tradition än den kräftskivan på sensommarn? Tveksamt! Med goda kräftor, immiga nubbeglas och mumsiga tillbehör tillsammans med dina allra bästa vänner är det inte mycket som kan gå fel.

Men på BingoBloggen tror vi på ständig förbättring. Därför har vi här samlat våra allra bästa tips för att just din kräftskiva ska bli än mer fantastisk i år. Häng med och bli ett fullfjädrat kräftskiveproffs!

Så tinar du frysta kräftor på bästa sätt

Att tina kräftor på rätt sätt är lite utav en vetenskap, men vi lovar att det är värt att lägga manken till för att kräftorna ska bli så goda som möjligt. Själva tiningen är nämligen det mest avgörande momenten för att få goda kräftor (om du använder frysta).

  1. Börja tina frysta kräftor i kylskåpet i god tid innan kräftskivan. Gärna två dagar före festen. Ge dig absolut inte in i att snabbtina kräftorna i vatten (eller ännu värre mikrovågsugn) för det gör att de tappar sin goda smak.
  2. Gör en ny lag att låta dina kräftor dra i, det blir lite extra arbete men vi lovar att det är värt det! Det här receptet räcker till ungefär tre kg kräftor, så du kanske behöver anpassa det något.
    7 1/2 liter vatten
    2 1/4 dl grovt salt
    7 sockerbitar
    3 dl ljust öl
    20 dillkronor + extra dill till garnering
    Koka upp och låt sjuda i drygt 10 minuter. Sila bort den gamla lagen från de tinade kräftorna, häll över den nya lagen och låt stå minst 2 timmar före servering.
  3. Låt kräftorna stå i kylen fram till servering. Låt egentligen inte kräftorna stå framme i rumstemperatur i onödan alls.
  4. Skaldjur är ett känsligt livsmedel som lätt blir dåligt. Var därför extra noga med hygienen. Peta aldrig direkt med fingrarna i kräftlagen när du lägger ner eller tar upp kräftor, utan använd en ren tång.

Hur mycket kräftor äter man?

Man brukar säga att en person äter ungefär 500 gram kräftor på en kräftskiva, med lite marginal upp och ner. Givetvis kan det variera beroende på hur matglada gäster man har, hur mycket eller lite de älskar kräftor och hur mycket tillbehör du har tänkt servera till kräftorna. Men det kan ju vara härligt med en liten fingervisning!

En skål med kräftor i solnedgång vid havet

Bra snapsvisor till kräftskivan

Ingenting hör en kräftskiva till mer än lite härlig snaps och tillhörande allsång. Underlätta inför era gemensamma nubbvisor genom att samla ihop dina bästa snapsvisor i ett häfte som du skriver ut eller kopierar upp till alla dina gäster. Eller om du använder pappersduk så kan du låta snapsvisorna vara en del av pyntet genom att skriva direkt på duken. Smart va?

Ett gäng härliga snapsvisor blir garanterat ett uppskattat inslag i din kräftskiva som såväl förenar gästerna som förhöjer gäststämningen.

Tre snapsvisor som är perfekta på kräftskivan:

Kräfta, kräfta prydd med dill, och en immig sup därtill,
bröd och smör och ost och sill, och så några supar till.
Kräfta, kräfta prydd med dill, nu vi får allt vad vi vill.

Melodi: Blinka lilla stjärna

Dom nubbarna, dom nubbarna är lustiga att ha
Dom nubbarna, dom nubbarna dom vill vi gärna ha
Ej röra, ej röra, nej skala kräftan först
och sedan, och sedan vi släcka ska vår törst.

Melodi: Små grodorna

Kräftor röda ligger här på faten, här på faten.
Och i glasen väntar destillaten, destillaten.
Efter att ha skalat, slitit, sörplat:
Nu en skål!

Melodi: Midnatt råder

Pynt till kräftskivan

Förbered så mycket som möjligt i förväg

Kräftskiva handlar ju väldigt mycket om just kräftor, men icke att förglömma är hur viktigt det är med goda tillbehör. För att undvika onödig stress, som att anordna en kräftskiva ändå kommer innebära, så kan vi rekommendera att göra tillbehör som går att förbereda ett par dagar innan. Exempelvis kan du ett tag innan baka bröd och frysa in. Även pajer går att göra i förväg. Lämna inte allt till sista minuten utan se till att ligga steget före – du kommer tacka dig själv, vi lovar!

Middagsbord med kräftor, knäckebröd, snaps och öl

Underlätta med rätt verktyg

Ja, det är lite jobbigt att äta kräftor. Och extra jobbigt blir det utan rätt verktyg. Investera i att köpa eller låna så att det finns tillräckligt med kloknäckare och kräftknivar. Det kommer vara väl värt besväret – lovar!

Något annat som man inte får för mycket av på kräftskivan är våtservetter, så ladda upp ordentligt med sådana. En annan sak som är väldigt uppskattat är skålar med citronvatten och handdukar. Det kommer bli söligt!

Hur du bäst hanterar kräftskalen

Låt inte kräftskalen ta över din fest, utan ta unden skalen ofta. Ett smart alternativ är att duka med en påse per gäst som du rullar till små ”skålar”. Samla sedan in påsarna och byt ut de löpande under festkvällen. Ett sista tips är att gå ut och slänga skräpet innan du tackar för dig och går och lägger dig – att vakna i kräftlukten morgonen efter är verkligen ingen hit!

Lyckas du inte tajma in sophämtning strax efter din kräftskiva kan du frysa in de skal som blivit över och slänga de nästa gång det är sophämtning. Om de får ligga i soptunnan ett tag riskerar du att få en illaluktande uppfart, vilket man ju gärna undviker i möjligaste mån.

Vad dricker man på kräftskivan?

Det vanligaste att dricka till kräftorna på kräftskivan är öl, snaps, vitt vin och givetvis bordsvatten. Valet av dryck beror ju givetvis på tycke och smak, men mest uppskattat brukar öl och såklart snapsen vara. För den som föredrar vin fungerar vitt vin, gärna en god och krispig riesling, finfint till kräftorna!

Vänner skålar med vitt vin

Roliga lekar till kräftskivan

Middag i all ära, men ofta är det roligt att få igång kräftskivefesten med ett par väl valda lekar. Här kommer våra roligaste tips på lekar att leka på kräftskivan som fungerar perfekt även när man fortfarande sitter till bords!

  1. Finskt musikquiz - Hotta upp det vanliga musikquizet genom att ha det på finska. Sök på spellistan ”Finskt musikquiz” på Spotify och försök gissa rätt på vilka finska covers det är!
  2. Galenpanna – Alla skriver varsin känd person eller karaktär på en lapp och skickar den sedan till bordsgrannen. Därefter fästen man den lapp man fått i sin panna, så att alla ser vad som står där förutom personen med lappen i pannan. Leken går sedan ut på att alla får säga en ja eller nej-fråga tills man listat ut vilket namn som står på sin lapp. Den som listar ut kändisen först vinner!
  3. Hemlighetsleken – Alla gäster skriver varsin hemlighet, som ingen annan vet om. Lapparna läggs sedan i en skål och gästerna delas upp i lag. Därefter får man ett par lappar och man läser upp hemligheterna på. Leken går sedan ut på att försöka gissa vem som gjort vad.
  4. Hattleken – Alla gäster får tillverka sin egen kräftskivehatt och väl på plats får man sedan rösta fram vem som tillverkat den bästa hatten. Kan bli riktigt, riktigt underhållande!

Lekar på kräftskiva

Jag önskar dig ett stort lycka till med årets kräftskiva! Kommer du använda något av våra tips?

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv