Vill du skaffa badtunna? Tänk på det här FÖRST!

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2021-05-17

Folk har njutit av att bada i baljor sedan urminnes tider och inte är det något vi tröttnat på! Jag är en stark förespråkare för badtunnan som ger badmöjligheter för dig, familj och vänner året runt.

Badtunnan representerar verkligen vardagslyx, avkoppling och ett familjenöje att njuta av året runt för mig. Dessutom är prislappen inte lika hög som på en pool vilket gör badtunnan till ett ypperligt alternativ för dig som vill kunna bada hemma men ändå hålla i plånboken.

Jag vet själv hur härligt det är att glida ner i badtunnan! Under vinteråret gör jag det allra helst med mössa och under sommarhalvåret med ett glas av något gott. Snacka om hemmalyx! Här kommer mina svar på vanliga frågor kring just badtunnor.

Kvinna med blont hår som sitter i badtunna

Hur stor badtunna behöver man?

I de allra flesta fall räcker det att köpa en badtunna med en storlek på 150–170 cm i diameter. Om du har en utvändig kamin och uppvärmning rymmer badtunnan då 4–6 personer.

Ju större badtunna, desto större tidsåtgång för uppvärmning, vilket är viktigt att ta i beaktning. Och om det finns hjärterum finns det ju som bekant stjärterum!

Behöver man ansöka om bygglov för att skaffa badtunna?

Nej, du behöver inte ansöka om bygglov för att ställa en badtunna på tomten! Återigen en fördel med badtunna jämfört med pool, som ibland kräver bygglov.

Två vänner i lyxig badtunna på strand

Hur ofta behöver man byta ut vattnet i badtunnan?

Det rekommenderas att du byter vatten efter 1–2 dagar vid vanligt bruk om du ska använda vatten utan filter och kemikalier. Vissa byter ut vattnet i badtunnan efter varje bad. Ska du göra det är det inte lika viktigt att använda bakteriedödande medel, förutsatt att du har en badtunna av plast och använder kommunalt vatten.

Om du däremot vill använda samma vatten i badtunnan behöver du filter och kemikalier. Då går det bra att använda samma vatten i upp till tre månader! Ska du behålla vattnet i din badtunna under en längre period är det viktigt att vattnet håller rätt PH-värde, mellan 7.0–7.4. Detta för att slippa algbildning och skador på badtunnan.

Så renar du vattnet i din badtunna

Hur rengör man sin badtunna?

Har du en badtunna av plast diskar du helt enkelt ur den, efter vattentömning såklart, med vanlig grönsåpa och lämplig tvättborste – gärna en på skaft. Du kan också använda högtryckstvätt.

Mina tips för att hålla din badtunna ren och fräsch om du har reningsverk och behåller vattnet i under längre period:

  • Kontrollera pH-värdet med jämna mellanrum
  • Rengör filterpatronen ofta
  • Använd rätt typ av bakteriedödande medel före och efter bad
  • Sist men inte minst – duscha alltid innan du använder badtunnan!

Hur varmt ska vattnet i badtunnan vara?

Normal badtemperatur i en badtunna ligger på 37 grader, alltså som vår normala kroppstemperatur. När det går upp mot 39 grader i vattnet kan värmen upplevas som obehaglig.

Hur lång tid tar det att värma upp en badtunna?

Det beror väldigt mycket på hur varmt vattnet är när du påbörjar uppvärmningen, men en riktlinje är att det på sommaren tar ungefär två timmar och på vintern kan det ta upp till fyra timmar.

Tänk på detta när du skaffar badtunna

Förhoppningsvis har du fått svar på några av dina frågor om badtunnor. Stort lycka till med badandet!

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv