Mikael blir BingoLottos egen sommardoktor

När Lotta Engberg tagit bingoledigt för att sjunga solig allsång på Liseberg, så har hennes stora kärlek och nyblivne sambo Mikael Sandström tagit klivet in i BingoLottos Sommarkväll. Den nyblivne göteborgaren är tittarnas egen sommardoktor. - Det är lite mer avspänt än i Nyhetsmorgon, säger Mikael.

Inget kändispar har väl varit mer uppmärksammat än Lotta och Mikael det senaste året. Det som började med en Lotta-flirt i TV-rutan, fortsatte med stegrande sms-kontakt och till slut en dejt - har nu resulterat i att paret köpt hus i Mölnlycke utanför Göteborg.

Flytten till kärleken och västkusten

Mikael har således lämnat sin fantastiska villa i Hallstahammar utanför Västerås.
- Det var ett känslomässigt uppbrott, men inte så dramatiskt geografiskt. Både mamma och pappa är från Göteborg och har haft sommarhus på Flatholmen utanför Klädesholmen sedan 1973. Jag köpte det sedan av dem, så Västkusten är mycket hemma för mig också, förklarar Mikael.

Hus, båtar och hav på Tjörn
Bohusländska Tjörn där Klädesholmen är belagt

Han sitter i bilen på väg till sina 93-åriga mamma i Alingsås, när vi pratas vid. Och dessutom är det hans egen födelsedag,
- Det är klart att du känner av livets förgänglighet i takt med att du blir äldre, konstaterar den nyblivne 63-åringen, utan att beklaga sig.

Ett nytt livskapitel

Mikael Sandström är glad, nöjd och lycklig över att högst oväntat gått in i en helt ny fas i livet, efter att ha levt 13 år på egen hand. Att Lotta Engberg stormat in har också lett fram till fler stora beslut, förutom att bli sambo och att flytta. Sveriges mest kände läkare har dessutom lämnat yrkeskarriären efter 35 år på Lindesbergs sjukhus i Örebro. Men han fortsätter prata sjukvård och hälsa i sin egen podd och kommer självklart att fortsätta dyka upp i TV4:s Nyhetsmorgon, varje tisdag.

- Första gången var för tio år sedan. Det ringde en producent som sett mig i programmet Boston Tea Party med Filip & Fredrik. Och jag kände att det kunde vara intressant att få chansen att berätta och bidra med mer kunskap. Nyckeln är ju att kunna förklara ofta komplicerade saker för tittarna på ett enkelt sätt. Det är många av mina läkarkollegor som hävdar att det inte går, men det gör det absolut.

Från Nyhetsmorgon till BingoLottos Sommarkväll

Lägg till ett trevligt och ödmjukt sätt, så har du de mest bärande skälen till varför Doktor Mikael blivit så populär.
- Från början skulle jag kanske vara med någon gång i månaden, men snart blev det varje vecka. Det är roligt. Men i Nyhetsmorgon har jag en lite formell och lärande roll. I BingoLottos Sommarkväll är det lite mer avspänt, även om jag även här svarar på frågor och ge råd.

Tre söndagskvällar kommer han att dyka upp, innan sommaren är över. Men att han klivit in i Lottas BingoLotto-värld, innebär inte att han har några planer på att ta över permanent.
- Nej du, det där sköter hon så himla bra. Lotta är verkligen ett proffs. Och oavsett om det är BingoLotto eller Lotta på Liseberg, så är hon ju väldigt involverad i hela produktionen, från start till mål. Det är nog inte så många som tänker på det. Men hon har en enorm erfarenhet av TV och jag lär mig mycket av henne. Vi bollar ofta mer eller mindre galna idéer, berättar Mikael och skrattar.

Somrig bild på en leende Lotta Engberg
En av BingoLottos älskade programledare & Doktor Mikaels stora kärlek – Lotta Engberg

Framtidsplaner och förväntningar

Planer finns också på att göra något i programform tillsammans.
- Det skulle bygga på att svara på frågor och prata om hälsa, och vem är bättre på att förmedla frågorna än Lotta? Vi får se när och hur det blir, men planer finns absolut.

Våren och försommaren har handlat mycket om att komma i ordning i det nya huset. Men under högsommaren så kommer en hel del tid att spenderas i sommarhuset utanför vackra Klädesholmen på Tjörn, sisådär 1,5 timmes bilfärd norr om Göteborg.
- Jag väntar dessutom på att mitt fjärde barnbarn ska komma i sommar, så det ska bli fantastiskt roligt.

Doktor Mikael i Expedition Robinson – efter vadslagning med dottern  

Att Mikael Sandström är hela Sveriges TV-Doktor har de flesta koll på. Men att han utsatt sig för tuffa ö-strapatser och ställde upp i Expedition Robinson 2003, kanske inte så många vet. Han kom femma.
- Att jag var med kom sig av en vadslagning med min dotter. Hon sa att jag inte skulle kunna klara att vara med, men jag svarade att man kan göra det man vill. Så jag skrev ett brev och antogs bland 50 000 sökande. Det var faktiskt ett rätt bra brev, om jag får säga det själv.

Vad lärde du dig av Expedition Robinson, som ju är fyllt av prövningar?

- Framför allt insåg jag hur svårt det är att hantera läget när du inte får någon information. Och så lärde jag mig mycket om mig själv, nya sidor. Jag insåg att du inte alltid vet hur du kommer att reagera i vissa situationer.

Skog och strand på en av Malaysias tropiska öar
Mellan 1997 och 2005, med undantag av år 1999, spelades Expedition Robinson in på tropiska öar i Malaysia 

Så formades läkarkarriären  

Mikael tankar på att bli läkare växte fram ur idrottsintresset. När han var knappt 30 fyllda blev han för övrigt svensk mästare i Rock´n roll-dans 1986.
- Jag gillade att tävla och ur det föddes tanken på att bli idrottsläkare eller ortoped, men så fick jag ett vikariat i ett halvår på en intensivvårdsavdelning och kände att det passade mig bättre. Att vara ortoped eller intensivvårdsläkare är verkligen två helt skilda saker, konstaterar han.

Livets vändningar – på gott och ont  

Precis som det är att leva singelliv i Hallstahammar jämfört med att leva med Lotta Engberg utanför Göteborg.
- Jag hade förlikat mig med att det bästa i livet låg bakom mig, men jag verkar ha haft helt fel, säger Mikael, samtidigt som han konstaterar att Lotta och han är väldigt olika. Förutom på ett viktigt område.
- Vi vill ta vara på livet. Och i det skedet vi är nu vill vi inte gå och vänta och skjuta upp en massa beslut. Känns det rätt, så gör vi det.

Att unna sig och försöka leva livet fullt ut handlar dock inte om att allt måste vara lyx.
- Lotta och jag är både oxfilé och falukorv, konstaterar Mikael, som i läkarjobbet sedan länge insett att inget kan tas för givet.
- Livet är inte rättvist, det är något jag insett även privat, säger Mikael, vars tidigare sambo begick självmord.

Om den stora sorgen och ensamheten efter det berättade han i det uppmärksammade avsnittet av "Tillsammans med Strömstedts". Många har just hyllat Mikael och Lotta för deras öppenhet och många kan identifiera sig med hur de känner och tänker.
- Både Lotta och jag var nog lite överraskade över hur vi på något sätt drog proppen ur i det programmet och berättade om hur det varit och är för oss. Det var liksom en ketchupeffekt.

Men om de skulle tacka ja till alla förfrågningar de får om olika uppdrag och intervjuer just nu, så skulle livet inte gå ihop.
- VI är båda vana att jobba mycket och ställa upp, men vi får försöka hitta en balans i det. Det är samtidigt en överlevnadsfråga.

Sommar-5:an med Doktor Mikael

Sill eller kött?
- Kött, utan tvekan! Att äta sill på midsommar är mer tradition än av kulinariska skäl. Även om Klädesholmen är känt för sin sill. Så att välja kött är lite att som att svära i kyrkan...

Segel- eller motorbåt?
- Segelbåt. Även om jag har en motorbåt, så är det ändå segling som gäller. Jag kappseglade med olika båttyper både här på Västkusten och på Ostkusten tills jag var 15-16 år.  

Semester utomlands eller i Sverige?
- Svensk sommar är oöverträffad, i alla avseenden. Men jag ska åka till Kreta i september och jobba. Och Lotta ska få följa med.

 Söt- eller saltvatten?
- Saltvatten. Det är skönare och har dessutom en läkande effekt, så det är bättre.

Camping eller hotell?
- Det blir hotell. Friluftslivet får jag mycket ändå vid sommarhuset.

Kappsegling i solnedgång
Under Doktor Mikaels tonår var kappsegling ett stort intresse

BingoLottos Sommarkväll får du all information om programmet. Där kan du även läsa mer om Doktor Mikael och andra spännande gäster och artister som kommer att besöka Askims camping i sommar!

Tillbaka till bloggen


Arkiv