Hon sätter smak på BingoLottos Sommarkväll

Kanske var det mormors bakande och familjens många stunder runt middagsbordet som inspirerade Sveriges första Mästerkock att bli välja köket som arbetsplats? - Det är ofta både tungt och slitsamt, men samtidigt fantastiskt roligt, säger Louise Johansson, som bjuder på somriga recept i BingoLottos Sommarkväll.

Det doftar musslor och kräftor när Louise gästar Casper Janebrink och Agneta Sjödin fyra av söndagskvällarna, som sänds från Askims camping i Göteborg. Papas och grilltips bjuder Louise också på.
- Det finns så mycket gott att välja mellan på sommaren, men det viktigaste för mig är att det är recept som alla kan laga. Du ska bli sugen och känna att "Det där vill jag göra".

En brödbit med grillad getost, tomat och sparris
Louise bjuder på allt ifrån skaldjur till tapas i BingoLottos Sommarkväll

Mästerkocken med många järn i elden

Hon vara bara 23 år när hon korades till Sveriges Mästerkock i TV4 under premiäråret 2011. Med gymnasiets hotell- och restaurangprogrammet och en termins praktik i London i ryggen anmälde hon sig. Och vann. Sedan dess har Louise levt på sina kockkunskaper. Idag jobbar hon inte längre i något kök eller driver restaurang, utan är etablerad frilansande kock och matstylist.

-  Jag hjälper andra med framtagandet av kokböcker och bistår företag med nya menyer. Bland mycket annat. Det är mycket jobb bakom alla koncept, bilder och filmer och kräver en hel del förberedelser, konstaterar hon.

Laddad inför Årets Kock 2021

Hon har själv hunnit med att ge ut två egna kokböcker och dyker också med jämna mellanrum upp som TV-kock. Under den här våren och sommaren har dock mycket handlat om att ladda och förbereda sig för tävlingen Årets Kock 2021. Hon gick hela vägen till final i det svenska mästerskapet 2019, och tar nu alltså ny sats.

- Det är väldigt pressande att tävla, men samtidigt utvecklas du enormt av att vara med. Dessutom utmanar du dina rädslor och lär dig hantera din nervositet. Och jag tror faktiskt jag har en viss tävlingsinstinkt i mig.

De fyra gästspelen i BingoLottos Sommarkväll är betydligt mindre pressande än att tävla i Årets Kock.
- Det är jätteskoj att vara med. Alla har ju en relation till BingoLotto och jag sålde själv bingolotter med mitt fotbollslag hemma i Kungälv när jag var barn. Det är ett skönt program med en härlig blandning. Och det är kul att jobba med Casper igen. Honom känner jag sedan jag var med i Arvingarnas Jul på Sjuan i december, berättar Louise.

Så får hon företagande, avkoppling och familjeliv att gå ihop

Hon bor kvar på Västkusten, men har flyttat från Kungälv in till Göteborg. Som ensamstående mamma och egenföretagare gäller det att hitta balansen. Särskilt i ett kreativt yrke som hela tiden kräver att du utvecklas och kommer med nya inspirerande idéer.

- Samtidigt har jag lärt mig att hantera det, även om det är lätt att bara köra på i 200 knyck. Jag har fått väldigt mycket mer erfarenhet jämfört med för tio år sedan, när jag vann Sveriges Mästerkock och innan det faktiskt inte jobbat som kock.

Utanför jobbet handlar livet om sonen Ludde - och att koppla av. En löprunda eller en promenad i skogen är bra andningshål som samtidigt ger Louise inspiration.

Femårige Ludde har för övrigt dykt upp med mamma i TV-rutan.

- Första gången var på Nyårsdag 2019, då det med var svårt att få barnvakt. Just att laga mat ihop är också ett gott sätt att umgås, även om Ludde inte alltid gillar allt jag lagar. I min palett finns ofta ganska mycket kryddor. Och hans favorit är fiskbullar och potatis, säger Louise och skrattar.

Läppstiftet och ett fartyg i Göteborg under kvällstid
Lousie är uppväxt i Kungälv, men är idag bosatt i Göteborg 

Vill inspirera till medvetna och hållbara val

I en traditionellt sett väldigt mansdominerad bransch tycker hon om att fler och fler tjejer kliver fram.

- Och kan jag inspirera någon så är jag glad för det. Över huvud taget är det viktigt att fortsätta jobba med normer i samhället, påpekar Louise, som också värnar extra mycket om hållbar matlagning.

- Vi kan påverka genom val av exempelvis råvaror som påverkar miljön mindre och här kan vi alla bli ännu mer medvetna. Det är roligt att ännu fler under det här pandemiåret har börjat lag mer mat själva och även odla på egen hand.

Odlade morötter som precis plockats ur jorden
Att uppmuntra människor till hållbar matlagning är något Louise värnar om  

Idag är Louise etablerad och sätter bokstavligt talat en härlig krydda på Sverige, tillsammans med fantastiskt många duktiga kollegor runt om i landet. Men det var nära att hon kanske valt en annan väg.

- Jag hade först valt samhällsprogrammet på gymnasiet, men när jag kom dit och skulle börja så kände jag bara att det kändes helt fel. Jag kände att jag måste göra något kreativt. Så jag bytte till Hotell- och restaurang istället. Det har jag inte ångrat.

Sommar-5:an med Mästerkocken Louise Johansson

Sill eller kött?
- Sill. Särskilt nu på sommaren. Jag är inte vegetarian, men äter inte så mycket kött.

Segel- eller motorbåt?
- Motorbåt. Jag har aldrig testat att segla, så det finns nog stor risk för kantring.

Semester utomlands eller i Sverige?
- Den är klurig... Vi åkte alltid utomlands när jag var barn, men det senaste året har man ju lärt sig upptäcka Sverige mer. Så jag stannar hemma.

- Söt- eller saltvatten?
- Saltvatten. Den var enkel som göteborgare.

Camping eller hotell?
- Hotell, bara för att kunna koppla av. Ludde uppskattar nog en campingplats mer, men ska vi campa föredrar jag nog i så fall att tälta direkt i skogen.

Havet på svenska västkusten
Som göteborgare föredrar Louise helt klart salta bad framför söta 

BingoLottos Sommarkväll får du all information om programmet. Där kan du även läsa mer om Louise Johansson och andra spännande gäster och artister som besöker Askims camping i sommar!

Tillbaka till bloggen


Arkiv