Vill du ta mopedkörkort? Tänk på detta!

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2021-04-19

Romantiserar du, precis som jag, att glida fram längs småvägar i solen på en moped i sommar? Men kanske fastnar också din dröm på detaljen att man behöver mopedkörkort för att kunna göra det? Då har du hittat rätt!

I det här blogginlägget kommer jag nämligen att gå igenom vad du behöver tänka på inför, under och efter du tar just mopedkörkort. För vad är både smidigare och miljövänligare än bilen, och dessutom utan att kräva någon kondition – jo, mopeden!

Men för att få köra moped behöver du ha vad som kallas AM-körkort. Det ingår när du tar B-körkort, vilket också är det de flesta de med körkort tar. Men kanske har du inte B-körkort utan funderar på att krydda livet med ett härligt mopedkörkort i stället? Häng med så går vi igenom det viktigaste!

Vad behöver du tänka på inför att du ska ta mopedkörkort?

1. Din ålder
Ja, det första och kanske mest självklara kravet inför att du ska börja ta ditt mopedkörkort är att du faktiskt har åldern inne. Det är tillåtet att börja övningsköra för mopedkörkort när du är 14 år och 9 månader, men det är inte tillåtet att göra det tillsammans med exempelvis din förälder utan du måste övningsköra med en godkänd lärare.

För att få ta själva körkortet behöver du ha fyllt 15 år.

2. Ditt val av trafikskola
Att ta en utbildning för mopedkörkort kan du bara göra hos en godkänd trafikskola, och allra bäst är det att vända sig till en trafikskola eller utbildare som är STR-ansluten. Då vet du att du får de bästa förutsättningarna för just din utbildning. STR står för Sveriges trafikutbildares riksförbund och de är en organisation för trafikutbildare som bedriver förarutbildningar enligt konstens alla regler.

tips-for-mopedkorkort-bingolotto-450x300.jpg

  • Bonustips! När din utbildning är påbörjad har du fem år på dig att slutföra den, så ifall du som mig är en prokrastrinerar-konstnär kan det vara värt att se till att göra färdigt inom denna gräns.
  • Bonustips! Alla trafikskolor erbjuder inte mopedutbildning. Hör av dig till den trafikskola du tänkt dig och kolla upp hur det ser ut hos just dem, förhoppningsvis erbjuder de utbildning för mopedkörkort.
  • Bonustips! Att ta ett mopedkörkort kostar runt 5000 kronor och många trafikskolor erbjuder paketpris. Det priset kan du ha som riktmärke när du letar runt!

Vad behöver du tänka på under tiden du tar ditt mopedkörkort?

1. Studieteknik för körkortspluggande
Nej, det är inte alltid jätteroligt att plugga teori inför mopedkörkort. Därför kommer du att behöva angripa studerandet med en studieteknik som fungerar just för dig. Kända tekniker är bland annat att läsa och anteckna om vartannat, göra små tankekartor, använda sig av bilder och att teatraliskt försöka sätta sig in i situationer som kanske kan uppstå i trafiken och hur du då hade använt den kunskap du tillskansat dig.

Ett annat tips är att plugga tillsammans med en kompis, det är alltid roligare om man är två!

2. Behöver du extra hjälp med ditt mopedkörkort?
Det finns hjälp och anpassning att få för dig som känner dig osäker inför provet. Saker man kan få hjälp med är exempelvis tolk, extra tid, teckenspråkstolk, muntliga prov eller dylikt. Detta kan du få hjälp med om du har dyslexi, annan lässvårighet eller andra typer av funktionsnedsättningar.

3. Hur lång tid tar det att ta ett mopedkörkort?
Att ta ett mopedkörkort tar 12 timmar förutsatt att du klarar alla moment på första försöket. Utav dessa tolv timmar är minst 4 timmar praktisk träning där det ingår övningskörning i trafik. De andra timmarna lägger du på en teoretisk del där du i korta drag utbildas inom exempelvis trafikregler.

3. Lägg inga onödiga pengar på ditt mopedkörkort!
Trafikskolan står för allt material som du behöver till din utbildning, såsom teorilektioner med tillhörande utbildningsmaterial; och såklart allt nödvändigt till körlektionerna. Du behöver alltså inte köpa in exempelvis studiematerialet till teorilektionerna. Däremot är det värt att tänka på att paketen oftast bara täcker dina första försök, så om du skulle misslyckas i något utav momenten får du stå för nästa försök själv. Därför vill jag slå ett extra slag för punkt 1 här – sätt studietekniken!

studera-mopedkorkort-bingolotto-450x300.jpg

Vad behöver du tänka på efter du tagit ditt mopedkörkort?

1. Hämta ut mopedkörkortet i tid!
Du har två månader på dig att hämta ut ditt sprillans nya mopedkörkort efter att du har utfört ett godkänt förarprov. Under den här tiden kan du använda din vanliga legitimation ifall du skulle behöva visa upp förarbevis. Men se till att hämta ut ditt nya körkort – det är ju ett riktigt kul moment!

2. Sist men absolut inte minst – drive safely och använd alltid hjälm!

tips-ta-mopedkorkort-bingolotto-450x300.jpg

Jag hoppas att du får god nytta av mina tips kring mopedkörkort ifall du bestämmer dig för att ta ett.

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv