Upplev några av Sveriges finaste städer ovanifrån!

Yoga med panoramautsikt över Stockholms pulserande hjärta, asiatiska influenser i Malmö, jacuzzibad på vackra Österlen, hantverksöl från lokala bryggerier i Göteborg, en pool med utsikt över Norrbottens skogar eller en vy över Visbys medeltida innerstad – vad lockar dig mest? Med denna takterrass-guide kan du ta sikte mot stjärnorna i sommar och bocka av en eller flera av Sveriges mest sensationella skybars!

Stockholm under Stjärnorna (SUS), Stockholm 

Ponera att du står mitt i centrala Stockholm – närmare bestämt på Brunkebergs torg. 47 meter upp breder sig en terrass om 1200 kvadratmeter ut sig. Denna grandiosa takterrass är inte placerad på vilket tak som helst heller – det tillhör nämligen At Six, som är ett femstjärnigt hotell med Petter Stordalen i spetsen. Uppe på takterrassen, som kallas Stockholm under Stjärnorna, har du fri panoramasikt över Stockholms vackra takåsar och vimlet nere på innerstadens gator. Här går det ingen nöd på en då det finns ett flertal aktiviteter att ägna sig åt – gå på rooftop-bio, testa terrassens street food med internationella smaker, boka in dig på ett yogapass eller njut av ett glas iskall lemonad medan du gungar med till DJ-musiken. SUS är uppdelat i tre områden: huvudområdet som bland annat rymmer tre barer, en storbildsskärm och massor av plats för härligt umgänge, området Molnet där cocktails och utsikt står i fokus samt området Djungeln, vars miljö för tankarna till en tropisk ö med vajande palmer och långa sandstränder.
Adress: Brunkebergstorg 2-4, Stockholm

Kvinna som utför yoga med himlen i bakgruden
På SUS kan du utföra yoga med himlen som närmsta granne

TAK, Stockholm

Granne med SUS ligger TAK Stockholm. Här tar du hissen upp till takterrassen på 14:e våningen, vilket slår Stockholm under Stjärnornas höjd med en meter. 48 meter upp i luften kan du alltså blicka ut över Östermalm, det kungliga slottet, strömmen och ända bort till Gröna Lund medan du sippar på en svalkande cocktail. Kombinerat med den 1000 kvadratmeters stora takterrassen erbjuder TAK dessutom en inomhuslounge med två separata områden – den ena vid namn Råbaren och den andra vid namn BUR. En våning längre ner finns också den ljusa, moderna inomhusrestaurangen där smakerna utgörs av en skandinavisk grund med japanska influenser.

Utöver en magisk utsikt och välkomponerade cocktails kan du även njuta av eftermiddags-barbeque, hantverksöl, rooftop yoga och visning av sportevenemang på terrassens storbildsskärm. Väljer du att besöka TAK en vardagseftermiddag kan du se fram emot en härligt avslappnad lounge-atmosfär medan helgerna förvandlar takterrassen till en livlig träffpunkt med skickliga DJ:s och riktig partystämning.
Adress: Brunkebergstorg 2-4

Utsikt över innerstaden i solnedgång från takterrassen TAK i Stockholm
Första parkett till att se solen gå ner över Stockholm på ett förtrollande sätt får du på TAK 

TaKet - Comfort Hotel, Göteborg 

Slå dig ned och beskåda kranarna, hamninloppet och Älvsborgsbron medan solen värmer din hud. Lyssna på den sköna loungemusiken från DJ-båset och njut av lokala dryckessorter. Här har Göteborg visat sig från sin allra bästa sida sedan öppningen 2016. Då och då arrangeras här olika typer av evenemang så som utställningar, grillkvällar, yoga-events och take overs av diverse bryggerier. TaKet erbjuder helt enkelt något för alla sinnen och ett besök här kan ge dig alltifrån minnesvärda solnedgångar till smakupplevelser av rang. Takterrassen är belägen på 7:e våningen av Comfort Hotel, och blir du sugen på det asiatiska köket kan du ta hissen ner till hotellets restaurang på bottenvåningen för att avnjuta en utsökt middag.
Adress: Skeppsbroplatsen 1, Göteborg

Solnedgång över hamninloppet och kranarna i Göteborg
Denna utsikt kan du njuta av från TaKet! 

Cielo Rooftop Bar, Göteborg 

En av de bästa vyerna av Göteborgs skyline får du från Hotel Belloras 7:e våning, på Cielo Rooftop Bar. Här kan du sitta i timmar och studera myllret nere på Göteborgs paradgata Avenyn medan du smuttar på något friskt och provar delikatesser från menyn. Som den charkälskare jag är måste jag naturligtvis rekommendera dig att beställa in en charkbricka – men Belloras vedugnsbakade pizzor är de facto ett måste när du är på plats.

Utöver matglädje finns det flera punkter att känna glädje över vid ett besök hos Cielo Rooftop Bar. Den uppsluppna stämningen, rymliga lounge-soffor och känslan av att befinna sig mitt i navet av Göteborg en het sommarkväll gör denna takterrass till en ypperlig destination när du befinner dig i Lilla London, som blivit ett känt smeknamn för Göteborgs stad. 
Adress: Kungsportsavenyn 6, Göteborg

Skylt på Kungsportsavenyn
Blicka ut över Göteborgs paradgata från Cielo

Winery Rooftop Terrace, Stockholm

Enligt Sarah Djerf, som är kommunikationsansvarig på Winery Hotel i Solna, är det unika hotellet som fokuserar på vin inte bara ett hotell, utan en destination. Jag förstår helt och hållet vad hon menar. Winery Rooftop Terrace har både listats som topp 10 av Forbes Magazine och blivit omnämnt som en av världens mest fantastiska takterrasser enligt Vogue.

Det är långt ifrån alla takterrasser som erbjuder sina gäster solstolar, en pool, panoramavy över Friends Arena och Kronprinsessan Victorias residens samt vin från hotellets egen vingård i Toscana eller den lokala vinproduktionen nere vid lobbyn – men det gör Winery Rooftop Terrace, varje måndag till torsdag. För att få tillgång till den trendiga takterrassen på helger och ett dopp i den uppvärmda poolen krävs det förvisso att du även bor på hotellet – men med de eleganta hotellrummen och aktiviteter som massage, vinprovningar och guidade turer i vineriet kan detta helt klart vara en väl vald investering.
Adress: Rosenborgsgatan 20, Solna

Vingård i Toscana
Hos The Winery Hotel kan du beställa vin ifrån deras egen vingård i Toscana

Kasai in the sky, Malmö

Vi beger oss söderut, till Studiohuset i Malmö för att vara exakt. Här, på den 14:e våningen, väntar den asiatiska restaurangen tillika gigantiska takterrassen Kasai in the sky. Panoramautsikten sträcker sig ända till Köpenhamn och på köpet får du även beskåda hela Malmö stad, den dryga 190 meters höga skyskrapan Turning Torso samt ön Ven, som ligger mellan Malmö och Köpenhamn.

Kasai, som för första gången öppnade sina portar i Stockholm 2016, blev med sina asiatiska fusionrätter, läckra cocktails och exklusiva interiör en sådan succé att ägarna valde att öppna en restaurang även här, ett fåtal kvarter från Malmö Centralstation. Att Kasai blivit en lika stor hit bland skåningarna är inte svårt att förstå. Den magnifika takterrassen lockar såväl vänner och kollegor på after work som turister som vill få en bokstavlig helhetsbild av Malmö.
Adress: Tyfongatan 1, Malmö

Sushi i närbild på restaurang
Frossa i sushi av det finaste slaget hos Kasai i Malmö  

Rooftop – Hotell Fritiden, Ystad

Att Ystad är en populär sommarort på vackra Österlen må vara allmänt känt, men vad många kanske inte vet är att denna karaktäristiska stad även kan upplevas ovanifrån, med en somrig cocktail i handen dessutom. Platsen jag syftar på är Rooftop, Hotell Fritidens takterrass.

Hotell Fritidens takterrass i fågelperspektiv
Hotell Fritidens takterrass är både rymlig och elegant 

Här har det före detta badhuset som förvandlats till ett modernt hotells gästar till och med möjligheten att hyra en jacuzzi uppe på terrassen – kan det bli lyxigare? Bor du inte på hotellet är du självklart välkommen upp på takterrassen ändå för att njuta av utsikten över hamnen, sandskogen, det gamla klostret och resten av Ystads idylliska miljö. En persikofärgad solnedgång på det och känslan av Rivera är fulländad.
Adress: Österleden 19, Ystad

Glad kvinna med solhatt i jacuzzi på Hotell Fritidens takterrass i Ystad
Här kan hotellgästerna ta ett avkopplande jacuzzibad 

Takbaren - Strand Hotel, Visby

En annan otrolig sommarort är Visby på Gotland. Hit reser människor från hela vårt avlånga land för att promenera längs ringmuren, utforska raukarna, dansa loss på Kallbadhuset och botanisera bland de medeltida byggnaderna. För den som vill ta sin Visbyvistelse till ännu en nivå vill jag slå ett slag för Strand Hotel och deras ljuvliga takterrass. Inte nog med att du kan beställa in vällagade rätter och läskande drycker till en vy av solen som sakta går ner över havshorisonten – du får samtidigt uppleva ett stycke historia, även om mycket har uppdaterats under årens lopp. Strand Hotel ligger nämligen i Visbys bryggeris lokaler från 1854. Hotellet startade som ett litet familjehotell med 13 rum 1982. Idag finns det betydligt många fler rum och sviter då hotellet ingår i hotellkedjan Best Western. Den gemytliga mysfaktorn finns storleken till trots kvar – inte minst på fjärde våningen där takterrassen håller till!
Adress: Strandgatan 34, Visby

Utsikt över havet och Visbys takåsar
Blicka ut över sommarorten nummer 1 från Strand Hotels takterrass 

KUST Hotell & Spa, Piteå

Befinner du dig i norra delarna av Sverige är designhotellet KUST Hotell & Spa ett klockrent val av boende om du vill uppleva en storslagen utsikt över Norrbottens omgivningar. Ta hissen upp till åttonde våningen och låt den friska, norrländska luften stärka ditt välbefinnande i någon av spaterrassens relaxpooler eller koppla av med ett glas bubbel i en av solbäddarna. Utöver den himmelska takterrassen erbjuder våningen även sparitualer, behandlingar, bastu samt en spalounge där du kan avnjuta smarriga rätter och läckra tilltugg.
Adress: Hamngatan 60, Piteå

Glödlampa under bar himmel i skymning
Koppla av under bar himmel på KUST Hotell & Spa

Med detta hoppas jag att du kommer att få många härliga stunder uppe i det blå innan sommaren når sin ände! Vilket blir ditt nya favorittak? 

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka tilll bloggen


Arkiv