VAD SKA MAN tänka på INNAN MAN skaffar valp?

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2021-04-05

Bedjande ögon, lurvig uppsyn och villkorslös kärlek? Ja, visst är valpar helt oemotsägbart bland det absolut mest oemotståndliga som promenerar på den här planeten. Och vi är nog många som tänkt tanken på att skaffa hund.

Kanske är man särskilt valpsugen i tider som dessa, när vi är många som frigjort en del tid och är hemma mycket till följd av pandemin och hemmaarbetet som uppstod i dess fotspår. Men att skaffa hund medför minst sagt ett stort ansvar (!) och många går till och med så långt som att jämställa det med att skaffa barn.

Oavsett hur man ställer sig i den frågan kan vi nog alla komma överens om att skaffa hund är definitivt ett stort beslut. Ett beslut som kommer att påverka dig och ditt liv många år framöver, och därtill något som kommer att kosta dig både tid och pengar. Jag vågar dock lova dig att du kommer få så mycket kärlek från din fyrbente vän att det kommer vara värt det. Men – vad behöver man tänka på när man funderar på att skaffa valp? Förtrösta icke! I det här blogginlägget kommer jag guida dig genom valpdjungeln och ge dig mina allra bästa tips och tricks inför just ditt hundköp!

kopa-valp-tips-450x300.jpg

Kommer en hund att passa i ditt livspussel?

Egentligen är det inte dig och din personlighet som avgör hur lämplig just du är som valpspekulant. Kanske handlar det snarare om hur ditt liv faktiskt ser ut, såväl idag men också i framtiden. Kommer din framtida hund att få den tid och kärlek som den förtjänar?

En hund är trots allt en levande varelse som förtjänar ett liv där ägaren har tid och ork att ge den energi och kärlek som hunden behöver. Och särskilt mycket kommer att krävas av dig som hundägare i just valpperioden, så se till att ha livspusslet i ordning och att det finns tid över för din kommande fyrbenta bästa vän. Både här och nu men också i er framtid!

tank-pa.detta-innan-du-koper-hundvalp-450x300.jpg

Hur mycket tid tar hunden?

Den enkom viktigaste förutsättningen för att du ska lyckas med ditt hundägande är att du faktiskt har tid för hunden, och som sagt, så är det extra kritiskt i valpperioden då valpen kommer att kräva otroligt mycket av dig. Värt att tänka på är att hundar faktiskt är flockdjur och helst inte ska behöva vara ensamma under längre perioder. Och valpar ska inte alls behöva lämnas ensamma. Går det att kombinera med exempelvis ditt jobb?

vilken-uppfodare-hundvalp-450x300.jpg

Vilken ras ska man välja?

Om du kommit fram till att en hund faktiskt är den saknade biten i ditt livspussel så får du njuta av nästa stora fråga – vilken hundras ska man egentligen välja? Kommer en sällskapshund att funka bäst eller är det kanske en utmanande och uthållig jakthund som kommer passa ditt aktiva leverne perfekt?

Mitt tips är att verkligen göra din research, även om du tror dig veta vilken ras just du är sugen på. På nätet finns det massor av bra information om hundraser – se till att ta del av den kunskapsguldruva som finns där ute innan du bestämmer dig! Och ha inte bråttom i detta steg, utan tänk igenom ditt val länge och noga.

Sist men inte minst – tänk på att alla hundraser kräver en stor insats från dig som blivande hundägare!

5-tips-kopa-valp-450x300.jpg

Hur väljer man uppfödare?

Efter du har valt vilken hundras som kommer att passa dig och din familj så kommer nästa stora och svåra val – vilken uppfödare ska man välja?

Kanske kommer valet kring uppfödare att handla mycket om vart i landet du bor och vilket intryck de ger när du har kontakt med uppfödaren. Personkemin mellan uppfödare och valpköpare är otroligt viktig eftersom att uppfödaren kommer vara en källa till många goda råd och hjälp i ditt valpköp.

Hundar är djur och hur de utvecklas och växer upp avgörs givetvis av många olika faktorer, ibland sådana du inte kan påverka. Och att du valt en bra uppfödare lämnar egentligen inga garantier på att just din valp kommer växa upp till en frisk och sund vovve. Däremot har de valpar som växer upp hos en engagerad och kunnig uppfödare den absolut bästa möjliga grunden för att bli en fantastisk, glad och hälsosam familjemedlem, varför det är viktigt att du väljer uppfödare med stor omsorg.

valja-uppfodare-valp-450x300.jpg

Fem snabba tips & tricks kring ditt valpköp

1. Ta valpsemester! En valp får först lämna sin mamma vid åtta veckors ålder, men det betyder inte att den är självständig då. Därför är ett bra tips att du sparar all din semester under året så du kan ta ut den när du hämtat valpen, alternativt att du ordnar så att du inte behöver lämna valpen ensam alls den första perioden genom exempelvis att jobba hemifrån.

2. Korta promenader! Anpassa promenadernas längd efter valpen. En liten valp ska inte gå lika långa promenader som en vuxen hund. Ta gärna hjälp och råd kring hur långt du och din valp kan promenera i början av din väl valda uppfödare!

3. Första hjälpen-kurs för valpar. Gå en första hjälpen-kurs. Med små vildliv som valpar är det tyvärr lätt hänt att olyckan är framme. Att ha gått en första hjälpen-kurs kan vara guld värt i ett pressat läge!

4. Valpsäkra ditt hem. Valpar upptäcker världen via sin mun, vilket kan vara otroligt effektivt ur valpens perspektiv men det inte alltid särskilt säkert. Se därför till att ha valpsäkrat ditt hem inför valpens hemkomst. Försök tänka ur valpens perspektiv och eliminera eventuella faror innan valpen är framme och tuggar! Giftiga växter, kemikalier och saker du är rädd om är tre finfina tips på saker att ta undan i god tid.

5. Skaffa valpförsäkring. Även om du gått en första hjälpen-kurs är det här steget något du bara inte får missa. Olyckan kan som sagt vara framme och sviterna efter den kan bli både långdragna och väldigt, väldigt dyra i veterinärkostnader. Se till att få försäkrat din valp det första du gör.

5-tips-kopa-hundvalp-450x300.jpg

Fortfarande sugen på att köpa valp? Det kan jag verkligen förstå - trots att det ligger mycket arbete och engagemang bakom ett valpköp! Skulle det landa i att du skaffar en ny livskamrat vill jag verkligen passa på att önska dig och din nya kompis ett varmt lycka till, och jag hoppas att du får nytta från något av mina valp-tips.

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv