Vikingarna gör comeback

Vikingarna är tillbaka – med Christer Sjögren, en sommarturné och i augusti i BingoLotto! Höstens första program kan inte bli mer värdigt än så. – Jag har en helt fantastisk relation till BingoLotto, säger Christer Sjögren.

Sveriges största dansband – Vikingarna

Vikingarna är ett av Sveriges absolut största dansband genom tiderna. Från 1978 till 2004 (då bandet upphörde, men bara för att återuppstå på senare år) var Christer Sjögren dess sångare och frontfigur.
– Det var någon som hade räknat ut att jag varit med flest gånger av alla artister i BingoLotto genom åren. En till två gånger per säsong sedan 1991… Det säger ju en hel del. Så jag har träffat alla programledare genom åren – inklusive mig själv …

Dig själv?
– Ja, jag ledde faktiskt programmet tillsammans med Marie Serneholt en gång!

Kärleken till BingoLotto

Varför ligger BingoLotto dig så varmt om hjärtat?
– Det skapar möjligheter för barn och ungdomar att deltaga i olika aktiviteter, och det är ju väldigt bra. Jag har själv två barnbarn som är med i föreningslivet, och jag kan se hur bra de mår av det. De brinner för sin fotboll, innebandy och hockey.

Christer Sjögren skulle med gott samvete kunna pensionera sig. Han fyller 70 år nästa vår och har levt ett långt och mycket framgångsrikt artistliv.
– Men man kanske inte kan eller ska sätta något slutdatum för den här typen av konstnärligt yrke. I mitt fall började allt detta som en hobby. Sedan blev det ett yrke och går väl nu närmast att betrakta som en livsstil. En sorts successiv nertrappning så småningom är kanske att föredra, om man har möjligheten. Glöden har alltid funnits där och den är min största drivkraft, säger han.

Framgångssagan Vikingarna

Vikingarna har sedan starten 1957 sålt fler än 11 miljoner skivor i Skandinavien, vilket är fler än självaste Abba. Hur känns det?
– Magiskt och stort! Det är lite ofattbart – men det är ju faktiskt sant.

Men varför just Vikingarna blivit så framgångsrika har Christer Sjögren inte svaret på – förutom att de har radat upp Svensktoppshits på löpande band. Starka låtar i katalogen är förvisso ingen garanti för framgång, men det är bra utgångspunkt.
– Jag tror nog att det är flera omständigheter och parametrar som ligger bakom våra framgångar. Först och främst, vi slog igenom på 1970-talet då det gick att sälja stora mängder skivor och alla danstillställningar och folkparker blomstrade, säger Christer, och fortsätter:

– Sedan har vi alltid haft väldigt bra producenter och folk omkring oss – samtidigt som vi i bandet alltid har jobbat stenhårt och verkligen brunnit för det här. Vi har älskat det, och det gjorde att vi fick den stora publiken med oss.

Dedikerade fans

Just äktheten är något som Christer Sjögren återkommer till.
– Vikingarnas fans kan se fram emot att få återse oss och vi tycker att det ska bli lika roligt att få återse dem. Vi har under åren fått vara med om så mycket roligt och så stora händelser, att vi med råge har fått uppleva det som vi aldrig trodde var möjligt när vi var unga och i början av karriären.

Hur ser återväxten ut för er publik?
– Det finns faktiskt en hel del yngre människor som också känner till oss, fast man kanske inte trodde det, haha. De kan säga att de har vuxit upp med våra skivor som deras föräldrar hade, att de lyssnat på kassettband i bilen och sånt. Det är väldigt kul.

Till sist: Vilken är Vikingarnas bästa låt?
– Leende guldbruna ögon, svarar Christer Sjögren utan betänketid. 

Text: Tobias Jansson
Publicerad 2019-08-13

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv