Mustasch

Bandet Mustasch kan säkert beskrivas på många sätt. Med sin raka och kompromisslösa attityd provocerar de många, men deras musik älskas av många fler. Oavsett vad folk tycker är Mustasch ett av Sveriges största hardrockband genom tiderna. Den 7 februari, kl. 18.00 i TV4, bjuder de på show i BingoLotto!

Mustasch

I slutet av 90-talet bestämmer vännerna Ralf Gyllenhammar och Hannes Hansson att bilda ett band. Idén med bandet är kristallklar – de kommer bara att spela den typ av musik som de själva gillar och kommer helt att ignorera vad som toppar listorna. Efter att ha granskat sina vinylsamlingar står en sak klar – kärleken till Tony Iommi, John Lord och Freddie Mercury är något de delar. Och vad kan tänkas sammanknyta dessa legendariska artister till varandra? Jo, de bär alla mustasch. Således ges bandnamnet.

Drömmen om ett riktigt skivkontrakt blev sedermera verklighet år 2001 när bandet släpper sin första EP "The True Sound Of The New West" på stora märket EMI Music Sweden. Bandet skapar snabbt ett namn på den svenska metal-scenen och debutalbumet "Above All” banar väg för bandets första Grammy-nominering.

Det dröjer inte heller länge innan Mustasch etablerar sig utanför rikets gränser. Berättelsen om det kontroversiella bandet från Sverige sprider sig som en löpeld över hela kontinenten och Mustasch beger sig tidigt iväg på en storskalig internationell turné.

2003 följer de upp framgångarna med "Ratsafari", som leder till ytterligare en Grammy-nominering för Mustasch. Tillsammans med band som Motörhead, Rose Tattoo och Gluecifer lever de rock'n'roll-myten i sin fulla omfattning runt om i Europa.

Under 2007 spelas den moderna klassikern "Double Nature" flitigt på i princip samtliga radiostationer, och låten belönar så småningom Mustasch med bandets första Grammy. Låten, som i själva verket bara är en av många enorma hits som hör till bandets låtskatt, har i skrivande stund spelats hela 8 miljoner gånger på Spotify.

2009 vinner de återigen en Grammy i kategorin ”Årets bästa Hard Rock Act”, den här gången för det självbetitlade albumet "Mustasch".

Och de som har sett och hört bandet genom åren är överens – få hårdrocksband levererar som Mustasch. Med makalös energi och magiska tonsättningar är Mustasch något utöver det vanliga. Ett band som helt enkelt måste upplevas live. Åtminstone en gång i livet!

What is wrong

Mustasch har aldrig varit rädda för att ta ställning och har vid flera tillfällen axlat ett fint samhällsansvar. Under 2019 var det åter dags, då bandet gick ihop med den svenska hjälporganisationen Mind som bekämpar självmord bland unga män. Samarbetet resulterade sedermera i en ny singel, med titeln "What is wrong", och en lansering av kampanjen #whatiswrong.  Syftet? Att belysa det faktum att fler och fler unga män väljer att avsluta sina liv. Kampanjen syftar till att hjälpa dessa mycket unga män att hitta hjälp och stöd innan det är för sent.

TV-show och udda spelningar

Trots coronatider och inställda spelningar är Mustasch mer kreativa än någonsin. I somras lanserade de nämligen en egen serie som kommer att livestreamas på nätet, där varje episod har ett eget tema.

  • Glöm fyrkantiga tv-format som rullat 15 år i rutan. Nu är det slut med tillrättalagd ljummen mellanmjölksunderhållning! Mustasch lanserar en egen TV-show på nätet, utan skyddsnät och skygglappar, endast med den svenska folksjälen som ledstjärna. På lördag blir det premiär och inte ens vi själva vet vilka låtar vi ska framföra i direktsändning. Kommer vi jamma fram nya alster? Kommer alla vara i tid? Kommer vi vara nyktra? Vem vet, vad som helst kan hända. Detta, plus förinspelade inslag som speglar ett hårt arbetande hårdrocksbands vardag, kommer vi att bjuda på, berättar bandets frontman Ralf Gyllenhammar.

Man har även, under Corona-krisen, hunnit med ett par banbrytande spelningar. Dels på en brygga inför båtpublik. Dels från ett lastbilsflak på Avenyn i Göteborg.

Nu kör vi tills polisen tar oss, kunde man höra Ralf Gyllenhammar ropa från flaket.

Melodifestivalen 2021

Sedan en tid tillbaka står det klart att bandet under 2021 kommer att äntra Melodifestivalens scen. Bidrag heter "Contagious". Men faktum är att det inte är första gången. 2017 uppträdde man som pausunderhållning tillsammans med Hasse Andersson. Dessutom tävlade sångaren i bandet – Ralf Gyllenhammar – solo år 2013 med "Bed of Roses".

Den 7 februari, kl. 18.00 i TV4, bjuder Mustasch på show i BingoLotto! 

Och du, du vet väl om att du kan lyssna på alla artister som gästar programmet, när du vill och hur ofta du vill, på BingoLottos Spotifykanal? Här samlar vi BingoLottos stora låtskatt. Lyssna nu!

Relaterade artister i BingoLotto

Catch 22 med Per Hovensjö

Tillbaka till artistsidan

KÖP BINGOLOTT!

Den 21 april väntar ännu en efterlängtad bingokväll! Tillsammans spelar vi om en massa miljoner och njuter av underbar underhållning! Hur stort vinner du?

Mustasch

Double nature