6 tips om du ska köpa elcykel

BingoLottos BingoBloggare Fredrik BingoFredrik 2021-03-09

Allt fler väljer bort personbilen till förmån för andra mer miljövänliga transportalternativ. Det senaste åren har elcyklar blivit allt mer populära på cykelbanorna. Bingobloggen tipsar dig vad du bör tänka på om du funderar på det eldrivna tvåhjuliga alternativet.

Vad är en Elcykel?

Vid första ögonkastet ser man inte så stor skillnad på en elcykel och på en vanlig cykel. Skillnaden är den lilla elektriska motor som elcykeln är utrustade med som förstärker trampkraften. Det innebär att du som cyklist cyklar precis som vanligt fast du slipper det tröga motståndet som kan uppstå i exempelvis branta uppförsbackar. För att göra det så enkelt som möjligt. Du kan cykla jättefort med en elcykel utan att du blir trött.

Person som cyklar på mountainbike
Är du äventyrlig av dig kanske då en elmountainbike passar dig perfekt?

Välj en modell som passar just dig

Om du går i funderingar på att införskaffa dig en elcykel så gäller det först och främst att bestämma sig för vilken modell som passar dig bäst. Kom fram till vilket användningsområde du planerar att använda din elcykel till så kan du därefter fatta beslut om vad som blir bäst för dig. Några av de modeller som finns är:

Klassisk elcykel: En elcykel som är väldigt lik en vanlig cykel. Passar bra att använda i vardagen, kanske för att ta sig till och från jobbet eller för att bege sig ut på en utflykt på helgen?

Elhybrid: Är en något sportigare variant. Till skillnad från en vanlig cykel har en hybrid något smalare däck som gör att du kan cykla lite snabbare. En cykel som lämpar sig om man behöver avlägga något längre sträckor exempelvis?

Elmountainbike: Tycker du det är roligt att ta dig fram längst knixiga skogsstigar? Då är detta modellen för dig då denna mountainbike finns till för att du ska kunna cykla på alla underlag! Kanske hjälper den lilla motorn dig att klara backen som du aldrig klarat av tidigare?

Testkör din elcykel innan du köper den

Köp inte grisen i säcken! Oavsett om du planerar att köpa din cykel privat eller i en butik, se till att testköra den först så du kan vara säker på att den kommer att passa just dig. Något du exempelvis bör tänka på är batteriets placering på cykeln då den kan vara placerad både fram i mitten eller bak på cykeln. Är den exempelvis placerad längst bak innebär det att cykeln är bakhjulsdriven. Då kan elcykeln kännas mer stabil att cykla på men även lite mer baktung. Så testa och känn efter vad som känns mest naturligt för dig.

elcyckel-barn-bingobloggen-585x290.jpg
En elcykel med låda kan vara perfekt för hela familjen!

Billigare inte alltid bättre

Att köpa en elcykel är en stor investering då den kostar åtskilliga tusenlappar. Men ibland ska man kanske inte heller enbart leta efter det billigaste alternativet. Tänk på att om du väljer att handla en billigare modell så är det oftast betydligt svårare att komma över reservdelar om något går sönder. Så ett bra tips är att titta efter modeller från 10 000 kronorsklassen och uppåt.

Köper du cykeln av en handlare är det alltid bra att exempelvis kontrollera om han har en egen verkstad för att kunna hjälpa till med eventuella reparationer. Annars kan det bli så att du tvingas skicka iväg din cykel, även om det bara krävs en mindre reparation.

Se till att din elcykel är försäkrad

Du kanske tänker att din elcykel är försäkrad genom din hemförsäkring? Ja, det stämmer men oftast ser försäkringsbolaget en elcykel som en vanlig cykel. Så skulle din elcykel kanske råka bli stulen så kan det innebära att du får mindre ersättning tillbaka än vad cykeln är värd? Så först och främst, se till att din elcykel alltid är låst, och även gärna inlåst i ett cykelrum eller liknande. Men kontrollera även vad din försäkring täcker och jämför med andra försäkringsbolag.

elcykel-hjalm-bingologgen-585x290.jpg
Enda gången hjälmen ska hänga på styret är när cykeln står still!

Använd hjälm!

Sedan 2005 är det lag på att alla under 15 år måste använda cykelhjälm. Men när det kommer till vuxna ser det annorlunda ut. Enbart fyra av tio vuxna använder hjälm när de cyklar. Om du inte använt hjälm tidigare, gör det om du skaffar dig en elcykel. Med en elcykel kan du komma upp i hastigheter av 25 km/h vilket gör att skadorna vid en kollision kan bli allvarliga. Tänk efter, vad är viktigast? Ett hel frisyr eller ett helt huvud?

Elcyklar är bra, glöm myterna du hört!

Elcyklar är bra, de gör att du får frisk luft, de är bra för miljön och de gör att du kanske struntar i de onödig bilresorna. Men du kanske även har hört negativa saker kring elcyklar? Låt oss slå hål på dessa myter.

Det är dyrt med batteri – som sagt tidigare, så visst kostar en bra elcykel ett par tusenlappar, men då får du också väldigt mycket för pengarna! Ett batteri räcker allt som oftast i 3-4 år innan det behöver bytas. Räkna där efter på att ett nytt batteri kostar ca 3 000 kr. Det ger lågt räknat en årskostnad på 1 000 kr eller en månadskostnad på 83 kr. Det är väl inte så farligt om du jämför med exempelvis bensin?

Elcyklar är för tunga och klumpiga – De flesta elcyklar väger ca 20-22 kg, och det är några kilo fler än en vanlig cykel. Men med motorn så känns cykeln ändå jättelätt när man far fram på den. Tar man ur batteriet så är det heller inte några som helst problem att hänga upp den på en bilcykelhållare.

Elcyklar är svåra och komplicerade! – Om du vet hur du gör för att sätta på och stänga av din TV där hemma eller hur du laddar din telefon, så lovar jag att du klarar av en elcykel! Efter man satt fast sitt batteri så sköter motorn sig själv, och du behöver bara tänka på att trampa!

Elcyklar är bra, och det är något som passar alla, såväl unga som gamla! Så ha det så kul med din elcykel. Du kommer inte ångra dig!

Är du sugen på att skaffa dig en elcykel? Då ska du inte sitta lottlös den 14 mars för då lottar vi ut en splitter ny elcykel till ett värde av 30 000 kr! 

BingoFredrik signatur för BingoBloggen.

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv