Adrenalinhöjande och roliga aktiviteter att prova på i sommar

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-05-29

Vill du uppleva adrenalinkickar, fart och fläkt i sommar? Läs då vidare, för i det här inlägget får du tips på ett gäng fartfyllda aktiviteter för hela familjen som passar perfekt att testa på i sommar, vare sig du vill upp i luften eller ner i vattnet!

Sommaren är nästan här och semestern väntar runt hörnet! Och även om det såklart kan vara väldigt skönt och välbehövligt att slappa och ta det lugnt på sommaren kan det ju faktiskt vara roligt att bryta av semesterlunket med lite fart och fläkt då och då. Om du tycker likadant ska du läsa vidare, för här kommer mina bästa tips till dig som vill känna på lite äventyr i sommar!

Klättra bland trädtopparna på höghöjdsbana och susa fram med zipline

Vad sägs om att klättra runt bland trädtopparna, åka linbana och ta sig förbi kluriga hinder 10 meter upp i luften? Om svaret är ”kul” borde du absolut testa på höghöjdsbana! Utrustad med helkroppssele och vajer som hindrar dig från att falla ska du ta dig genom banorna som är av varierande längd och svårighetsgrad. Du kan stöta på allt från stora spindelnät du måste ta dig igenom till linbanor och hopp ner till marken. Höghöjdsbanor finns det gott om i vårt avlånga land, men några exempel är Upzone som finns i bland annat Ängelholm, Borås och Västerås, Skypark i Vaxholm, Tree Top Adventure i Isaberg och Åre Klätterpark.

En klätterbana som går mellan träden

Något som ligger höghöjdsbanor nära tillhands är zipline, en lång uppspänd vajer som du åker nedför fastspänd i en helkroppssele som är kopplad till ett linbanehjul. Här kan det gå riktigt fort – beroende på vajerns lutning och åkarens vikt kan du komma upp i hela 85 km/h. En härlig upplevelse för den äventyrslystne som definitivt kommer få adrenalinet att pumpa! Åka zipline kan du bland annat göra på Kungsbygget på Hallandsåsens sluttning, hos Little Rock Lake i Småland och på Hafsten Resort i Bohuslän som faktiskt har Europas längsta zipline – hela 900 meter lång!

zipline-adrenalinhojande-aktiviteter-bingolotto-450x300.jpg

Sommarrodel

Vill du ha fart och fläkt men hålla dig på marken? Då vill jag tipsa om sommarrodel! Det fungerar ungefär som ”vanlig” rodel på is, men istället för is åker du i en rundad bana av plåt och på en kälke med hjul istället för medar. Bromsa kan du också göra genom att dra en spak mot dig, så du kan enkelt anpassa hastigheten efter behag. För att ta dig upp till toppen av banan får du hjälp av en modifierad skidlift som drar dig och kälken upp, och sedan är det bara att susa ner för sluttningen och njuta av vinden i håret.

Det finns inget överflöd av sommarrodelbanor i Sverige, så vill du prova på sommarrodel ska du bege dig till Rättvik i Dalarna eller till Kungsbygget på Hallandsåsen.

Susa fram över havet i ribbåt

Att åka på tur med ribbåt har blivit allt vanligare de senaste åren och det är inte svårt att förstå varför. I hastigheter uppemot 60 knop susar båten fram över havet och mellan öar och skär. Här får du verkligen känna på fart samtidigt som du får en storslagen naturupplevelse var du än väljer att göra din tur med ribbåt.

Turer med ribbåt kan du boka på många olika platser i Sverige, till exempel i Göteborg där du kan åka från centrala staden upp längs kusten till Vinga, Marstrand eller någon annan skärgårdsö. Det finns också flera turer som utgår från centrala Stockholm och tar dig ut i skärgården, och såklart en massa turer från andra ställen i Sverige – det är bara att googla så hittar du enkelt din närmsta ribbåt!

En svart ribbåt kör över havet

Utmana dig själv med forsränning

Vi håller oss kvar vid vattenaktiviteter – närmare bestämt forsränning! Ett riktigt äventyr som nog inte liknar mycket annat du provat på tidigare. Forsränning går ut på att med båt, flotte eller bräda ska åka nedför en fors eller ett annat strömt vattendrag, och för att undvika att krocka in i stenar eller andra hinder behöver man ro eller paddla. Forsränning görs oftast i gummiflottar och med en erfaren instruktör med i båten, och blir garanterat ett äventyr som får magen att pirra och adrenalinet att spruta.

Forsränning kan du göra på flera olika platser, många av dem i norra Sverige där det finns flest orörda forsar. Hos Explore Åre kan du testa på forsränning i forsar av varierande svårighetsgrad i Åretrakten. Upplev Järvsö ordnar forsränningsturer för hela familjen i Edängeforsen i Hälsingland och i Dalarna ordnar Västerdala fors och äventyr turer i Västerdalälven.

Personer i en gummiflotte paddlar i en liten fors

Upptäck livet under ytan på någon av Sveriges snorkelleder

En vattenaktivitet som är något lugnare än forsränning, men som kan vara precis lika spännande, är snorkling. Längs Sveriges kust finns en hel drös med snorkelleder där du kan upptäcka och lära dig mer om livet under ytan. Snorkellederna är ofta någon eller ett par hundra meter långa och utmärkta med ett rep du kan följa under ytan, och sällan djupare än 2–3 meter. Längs vägen brukar det finnas informationsskyltar som är fästa i botten som du kan dyka ner till och läsa om vad du ser längs vägen. En rolig aktivitet för dig som vill lära dig om och se mer av livet under vattenytan!

En person snorklar i havet

Upptäck underjorden med grottvandring

Vad kan vara mer spännande än att upptäcka världen under marken och livet som döljer sig där? Det kan du göra i någon av Sveriges grottor genom att gå på en guidad tur. En av Sveriges största grottor är Lummelundagrottan på Gotland. Ungefär fyra kilometer av grottan är utforskad idag, men varje år upptäcks nya delar av grottan och det finns massor kvar att upptäcka. Under sommarhalvåret kan du följa med på guidade turer i grottan och upptäcka dess salar, gångar, fossiler och vackra droppstensformationer. Det finns turer som passar hela familjen, och för den som känner dig riktigt äventyrlig finns turen ”Grottäventyret”. Den tar dig till delar av grottan som inte många människor besökt, nästan 500 meter in i underjorden. Där får du åka över djupa vatten i små båtar, vada i underjordiska strömmar och krypa genom trånga gångar. Ett äventyr som garanterat ger en ordentlig adrenalinkick!

En kvinna lyser med en ficklampa i en mörk grotta

Jag hoppas att dessa tips har gett dig lite inspiration att ge dig ut på ett eget äventyr i sommar, i vilken form det än må vara!

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen


Arkiv