Tips: så ordnar du ett barnkalas som inte kostar en mindre förmögenhet

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2022-10-10

Att anordna barnkalas kan lätt bli ett stort projekt. Möjligheterna är nästintill oändliga! Du kan boka in dig i en lokal eller på ett lekland eller gå all in med ett tema, men då är det också lätt att budgeten drar iväg mer än du kanske hade tänkt dig från början. Så behöver det dock inte bli! Här kommer mina bästa tips för hur du fixar ett barnkalas som inte kostar skjortan.

Barnen är ju såklart det allra käraste vi har och vi vill ge dem allt och lite till, så även när det kommer till födelsedagskalas. Men faktum är att vi ibland går till överdrift och gör mer än vad som behövs. Barn är enkla varelser och behöver egentligen inte ett överdådigt kalas för att ha roligt. Därför kommer här en lista med mina bästa tips på hur du anordnar ett lyckat barnkalas som inte kostar en mindre förmögenhet.

Spara in lokalhyran och håll kalaset hemma

En utgift för kalas som lätt blir stor är hyra av lokal. Men den kan du enkelt spara in genom att ha kalaset hemma, vilket också går alldeles utmärkt. Barnen kommer ha kul ändå! Om du har möjlighet och vädret tillåter kan ni med fördel vara ute i trädgården eller på innergården också. Då har barnen gott om plats att springa av sig all energi och du får mindre att städa upp efteråt.

Ett kalasdukat bord ute i trädgården

Håll antalet gäster på en lagom nivå

Ett annat enkelt sätt att hålla nere kostnaderna är att inte ha för många gäster. Detta är också praktiskt på flera andra sätt; barnen får mer tid att leka med varandra och det blir förhoppningsvis mindre stökigt. Om du är osäker på hur många gäster du ska bjuda är en tumregel att ungefär lika många gäster som år barnet fyller är lagom.

Du kan också låta ditt barn pyssla ihop egna inbjudningskort. En rolig aktivitet som också får barnet att känna sig delaktigt i kalasplanerandet.

Anordna roliga lekar

Vad är ett barnkalas utan lekar? Lekar är alltid uppskattade bland barnen och även ett enkelt sätt att styra upp kalaset lite och undvika att det blir för mycket kaos. Här kommer ett par tips på perfekta kalaslekar för barn!

Fiskedamm eller skattjakt

Fiskedamm är oftast en succé hos yngre barn, men när de börjar bli lite äldre är skattjakt mer populärt. Gör ledtrådar i form av enkelt ritade bilder (eller skriv ner ledtrådarna om barnen kan läsa) som leder barnen till nästa ledtråd, som i sin tur leder till nästa. Till slut kommer de fram till skatten som kan vara till exempel godispåsar eller något annat gott.

Dansstopp

Ett kalas kan aldrig gå fel med lite dansstopp! Sätt ihop en spellista med några dansvänliga låtar och slå på musiken och låt alla barnen dansa runt. Pausa sedan plötsligt musiken. Nu ska alla barnen stå helt blickstilla och den som stannar sist eller rör sig åker ut. Gör sedan likadant tills bara ett barn står kvar som vinnare.

Limbo

Här har vi ännu en kalasklassiker! Limbo är väldigt enkelt och går ut på att två personer håller en lång pinne, till exempel en sopkvast, på en viss höjd och sedan ska alla deltagarna ta sig under genom att luta huvudet och ryggen bakåt. När alla har tagit sig under sänker ni pinnen en liten bit och sedan är det bara att fortsätta så tills det bara återstår en deltagare.

Ballongleken

Ballongleken är en rolig och fartfylld lek som går ut på att man knyter fast en ballong runt ena foten på barnen. Sedan gäller det för deltagarna att springa runt och försöka trampa sönder de andras ballonger och undvika att någon trampar sönder den egna ballongen. Den som håller sin ballong hel längst vinner!

En hand håller en knippe färgglada ballonger med himlen i bakgrunden

Nöjda barn med kalasvänlig mat

Om det bjuds på mat under kalaset, se till att hålla den enkel och barnvänlig. Korv med bröd brukar vara en omtyckt rätt. Festa till det lite extra genom at bygga upp en liten ”korvkiosk” där barnen själva kan plocka ihop sina korvar och hälla på ketchup och andra tillbehör, det brukar vara populärt.

Fortsätt på samma spår när det kommer till efterrätten; krångla inte till det och låt gärna barnen plocka ihop sin egen portion. Marängsviss funkar perfekt här. Duka fram en liten buffé med glass, grädde, maränger, banan och olika såser och strössel så kan barnen själva komponera ihop sin efterrätt precis som de vill ha den.

Om tårta är mer din melodi kan du spara många slantar på att baka en egen. Den behöver inte bli perfekt, så länge den är generöst dekorerad med till exempel färgglatt godis eller strössel kommer ungarna vara hur nöjda som helst.

Ett uppdukat fikabord med tårta och muffins

Skapa feststämning med dekorationer

Skapa riktig kalasstämning genom att lägga lite extra krut på dekorationerna. Ett väl pyntat bord lyfter vilket kalas som helst. Girlanger, konfetti, roliga servetter och tallrikar, bara fantasin sätter gränser. Och glöm inte det kanske viktigaste av allt – ballonger! Ett barnkalas kan väl aldrig ha för många ballonger?

Jag hoppas att de här tipsen kan hjälpa dig lite i planeringen och att du får till ett riktigt festligt kalas!

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen


Arkiv