BingoBloggens stora guide inför din tältsemester

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2021-07-21

Sverige är unikt, här finns nämligen det som kallas allemansrätten vilket ger oss tältentusiaster finfina möjligheter till otroliga semestrar med bara tältet som redskap. Och faktum är att tälta faktiskt är ett av mina absolut favoritsätt att hemestra på.

Men vad behöver man egentligen tänka på inför sin första tältsemester? Kanske har du inte stenkoll? I så fall kan du vara lugn! I den här guiden om att lyckas med din tältsemester kommer jag svara på de flesta av dina frågor och funderingar, såsom:

 1. Allemansrätten - vad gäller egentligen?
 2. Vilken utrustning behöver man på tältsemestern?
 3. Vad kan vara bra att tänka på när man ska tälta?

Svaren på detta och fler bonus-tips därtill väntar dig! Häng med.

Får man verkligen tälta överallt tack vare allemansrätten?

I princip, ja. Allemansrätten är unik för oss i Sverige och har stöd i den svenska grundlagen. Däremot finns det grundregler du som tältare måste känna till; nämligen att inte störa och inte förstöra.

Här är mina bästa tips på hur du bäst följer och respekterar allemansrätten:

 • Ta alltid med dig ditt skräp ifrån tältplatsen när du går.
 • Tänk till en extra gång innan du slår upp tältet i närheten av bostadshus eller tomter. Respektera tomtägaren!
 • I naturreservat eller nationalparker kan det finnas tältförbud. Kolla upp vad som gäller innan du slår upp tältet om du befinner dig på en sån plats.

stor-talt-guide-vintertalt-bingolotto-450x300.jpg
Allemansrätten innebär att du kan tälta i princip överallt

Vilken utrustning är bra att införskaffa inför tältsemestern?

Precis som inom de flesta områden kan man som entusiast köpa nästan hur mycket utrustning som helst. Men du behöver inte lägga en hel förmögenhet direkt, utan börja med det viktigaste. Så - vad behöver du egentligen köpa till din tältsemester?

Sovsäck

När du ska köpa sovsäck kommer mycket att bero mycket på vilken budget du har att röra dig med. Den stora skillnaden på sovsäckar är om fyllningen består av dun eller av syntetisk isolering. Sovsäckar som är fyllda med dun ger mycket värme, är lätta att bära och går att komprimera mer i packningen. En sovsäck med syntetisk fyllning håller inte riktigt lika mycket värme, har inte lika stor komprimeringsförmåga och kan väga litet mer än de gjorda av dun – däremot är priset på sovsäckar av syntet mycket lägre.

stor-talt-guide-sovsack-bingolotto-450x300.jpg
En bra sovsäck är A och O för att sova gott i ditt tält

Liggunderlag

Valet av liggunderlag mycket om vilken typ av tältsemester du kommer vilja göra. Ska du tälta i kyla behöver du kanske till och med två underlag för att verkligen kunna behålla värmen. Även i värme är det skönt med två liggunderlag, men du klarar dig med ett också.

För en riktigt god natts sömn i ditt tält kommer du behöva ha ett skönt liggunderlag, oavsett när du tänkt tälta, så ta god tid på dig att testa ett par stycken innan du väljer.

Campingkök till tältet

Det vanligaste sättet att kunna laga mat under tiden man campar är att använda ett så kallat stormkök. Ett stormkök tänder man med t-röd och det är mycket enkelt att hantera – även för den som är ovan. Det finns även gasolkök som passar perfekt för dig som tältar. Fördelen med gasolkök är att du kan reglera värmen och att det fungerar bra även i kallare väderlek.

Sist men inte minst - tältet

Den kanske mest givna delen av din tältsemester är ju självfallet tältet! Det finns många olika typer av tält och de olika modellerna har olika fördelar och nackdelar. Fundera igenom vad du kommer använda ditt tält till. Behöver du ett tält av högre kvalitet eller kan du kanske nöja dig med en billigare variant? Kläm och känn!

Vad är viktigt att tänka på när man ska tälta?

Okej, nu är vi utrustade och klara. Men vad finns det fler för tips för att verkligen lyckas med din tältning? Här kommer ett par av mina främsta tips för att göra tältandet så smärtfritt som möjligt.

Tältplats

En bra tältplats är torr, inte för hård och helst också ganska plan. Rensa bort hårda objekt som stenar och kottar innan du fäller upp tältet. De är nämligen inte roliga att sova på, tro mig!

Väderstreck

Hur ligger solen? Placera helst inte tältet så att det står i direkt morgonsol. Då kommer du vakna tidigt och det finns också risk för att det blir väldigt, väldigt varmt på morgonkvisten.

Packa smart: packa lätt!

En smart packning är den som är lätt att bära med sig. Prioritera noga när du packar, så att allt du tar med faktiskt är nödvändigt.

Montering av tält

För att ditt tält ska erbjuda dig bästa komfort och funktion är det viktigt att du har monterat tältet rätt. Ofta sitter den optimala funktionen i ditt tält i detaljerna vid monteringen! Var noga, se till att tältet står stadigt och är ordentligt uppspänt så kommer det stå emot väder och vind efter bästa förmåga.

 

stor-talt-guide-allemansratt-bingolotto-450x300.jpg

Fem sista snabba tält-tips

 • Glöm inte att testa ditt campingkök innan du ger dig iväg! Det finns inget mer frustrerande att packa upp sitt campingkök bara för att inse att det lagt ner verksamheten. Missa inte heller att packa ner tändstickor, kokkärl, tallrikar och något att dricka ur. (Det är något jag själv har glömt ett par gånger, också lite lagom frustrerande.)
 • Dessa saker är också lätta att glömma bort i packningshetsen: toalettpapper, skräppåse och powerbank. Skriv upp på packlistan!
 • Ta ansvar för tältstämningen! Det är inte alltid superkul i tältet. Ibland regnar det, ibland fungerar inte utrustningen och ibland tryter humöret hos tältkamraten. Försök tackla alla problem som kan uppstå med ett leende på läpparna. Det kommer underlätta!
 • Välj ett tält som är rymligt! Om det är möjligt, införskaffa ett tält för en person mer än vad som faktiskt kommer följa med på tältsemestern. Det är otroligt uppskattat att få plats med utrustning i tältet och dessutom ha mer plats att sova på. Ofta behöver det inte innebära superstor skillnad i vikt på packning heller.
 • Ta med lite underhållning! Att packa ner en kortlek är en stämningshöjare varje gång, tro mig. (Och skulle du bli ännu mer spännings-sugen i tältet bjuder vi ju alltid på Bingo Online här på bingolotto.se!)

stor-talt-guide-underhallning-bingolotto-450x300.jpg

Jag önskar dig ett varmt lycka till med tältsemestern!
Vill du passa på att läsa under semestern? Här är tipsen på de bästa böckerna du ska läsa i sommar!

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv