Sverige är unikt, här finns nämligen det som kallas allemansrätten vilket ger oss tältentusiaster finfina möjligheter till otroliga semestrar med bara tältet som redskap. Och faktum är att tälta faktiskt är ett av mina absolut favoritsätt att hemestra på.
Men vad behöver man egentligen tänka på inför sin första tältsemester? Kanske har du inte stenkoll? I så fall kan du vara lugn! I den här guiden om att lyckas med din tältsemester kommer jag svara på de flesta av dina frågor och funderingar, såsom:
Svaren på detta och fler bonus-tips därtill väntar dig! Häng med.
I princip, ja. Allemansrätten är unik för oss i Sverige och har stöd i den svenska grundlagen. Däremot finns det grundregler du som tältare måste känna till; nämligen att inte störa och inte förstöra.
Här är mina bästa tips på hur du bäst följer och respekterar allemansrätten:
Allemansrätten innebär att du kan tälta i princip överallt
Precis som inom de flesta områden kan man som entusiast köpa nästan hur mycket utrustning som helst. Men du behöver inte lägga en hel förmögenhet direkt, utan börja med det viktigaste. Så - vad behöver du egentligen köpa till din tältsemester?
När du ska köpa sovsäck kommer mycket att bero mycket på vilken budget du har att röra dig med. Den stora skillnaden på sovsäckar är om fyllningen består av dun eller av syntetisk isolering. Sovsäckar som är fyllda med dun ger mycket värme, är lätta att bära och går att komprimera mer i packningen. En sovsäck med syntetisk fyllning håller inte riktigt lika mycket värme, har inte lika stor komprimeringsförmåga och kan väga litet mer än de gjorda av dun – däremot är priset på sovsäckar av syntet mycket lägre.
En bra sovsäck är A och O för att sova gott i ditt tält
Valet av liggunderlag mycket om vilken typ av tältsemester du kommer vilja göra. Ska du tälta i kyla behöver du kanske till och med två underlag för att verkligen kunna behålla värmen. Även i värme är det skönt med två liggunderlag, men du klarar dig med ett också.
För en riktigt god natts sömn i ditt tält kommer du behöva ha ett skönt liggunderlag, oavsett när du tänkt tälta, så ta god tid på dig att testa ett par stycken innan du väljer.
Det vanligaste sättet att kunna laga mat under tiden man campar är att använda ett så kallat stormkök. Ett stormkök tänder man med t-röd och det är mycket enkelt att hantera – även för den som är ovan. Det finns även gasolkök som passar perfekt för dig som tältar. Fördelen med gasolkök är att du kan reglera värmen och att det fungerar bra även i kallare väderlek.
Den kanske mest givna delen av din tältsemester är ju självfallet tältet! Det finns många olika typer av tält och de olika modellerna har olika fördelar och nackdelar. Fundera igenom vad du kommer använda ditt tält till. Behöver du ett tält av högre kvalitet eller kan du kanske nöja dig med en billigare variant? Kläm och känn!
Okej, nu är vi utrustade och klara. Men vad finns det fler för tips för att verkligen lyckas med din tältning? Här kommer ett par av mina främsta tips för att göra tältandet så smärtfritt som möjligt.
En bra tältplats är torr, inte för hård och helst också ganska plan. Rensa bort hårda objekt som stenar och kottar innan du fäller upp tältet. De är nämligen inte roliga att sova på, tro mig!
Hur ligger solen? Placera helst inte tältet så att det står i direkt morgonsol. Då kommer du vakna tidigt och det finns också risk för att det blir väldigt, väldigt varmt på morgonkvisten.
En smart packning är den som är lätt att bära med sig. Prioritera noga när du packar, så att allt du tar med faktiskt är nödvändigt.
För att ditt tält ska erbjuda dig bästa komfort och funktion är det viktigt att du har monterat tältet rätt. Ofta sitter den optimala funktionen i ditt tält i detaljerna vid monteringen! Var noga, se till att tältet står stadigt och är ordentligt uppspänt så kommer det stå emot väder och vind efter bästa förmåga.
Jag önskar dig ett varmt lycka till med tältsemestern!
Vill du passa på att läsa under semestern? Här är tipsen på de bästa böckerna du ska läsa i sommar!
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.