6 böcker du vill läsa i sommar

BingoLottos BingoBloggare Johanna BingoJohanna 2021-07-28

Sommarläsning. Visst är det väl något alldeles speciellt? Att i lugn och ro få slå sig ner i hängmattan, på stranden eller på balkongen och bara försvinna in i en annan värld. Här kommer mina bästa tips för en underbar sommar fylld av allt från romantik och vänskap till mystik och spänning.

Jag har alltid älskat att läsa och är just nu inne i en riktig bokslukarperiod. Under våren har jag helt försvunnit in i J.K. Rowlings förtrollade värld och läst om böckerna i Harry Potter-serien. Nu ser jag fram emot en sommar med helt nya berättelser att försvinna in i. 

Fyrmästarens dotter

Ann Rosman

För mig som är uppvuxen i skogarna utanför Kungälv, och som vi som är från landet brukar säga ”ett stenkast från Marstrand” är Ann Rosmans böcker lite som att komma hem. I boken får vi följa kriminalpolisen Karin Adler som får en ganska speciell utredning på sitt bord. För på den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand hittas under ett renoveringsarbete en inmurad man i den gamla fyrmästarbostaden. Och av kvarlevorna att döma har kroppen legat där under lång tid.

Gillar du Fyrmästarens dotter har du tur, för det är bara första delen av Ann Rosmans Marstrandsserie.

Sockerormen

Karin Smirnoff

Du har kanske, precis som jag, redan slukat Karin Smirnoffs böcker Jag for ner till bron, Vi for upp med mor och Sen for vi hem. (Och har du inte det, så är även dessa böcker en absolut rekommendation). Nu är Karin tillbaka med en helt ny berättelse, Sockerormen. En mörk roman om kärlek, vänskap, utanförskap och utsatthet där vi får följa Agnes, Kristian och Miika under deras uppväxt i Södertälje på 1980-talet och om hur musiken för dem samman. Men det är också en berättelse om vad som kan hända när föräldravärlden sviker och när barn tvingas söka trygghet på annat håll.  

Fallet Vincent Franke

Christoffer Carlsson

För dig som gillar en riktigt bra thriller har jag letat fram en gammal goding. Nämligen kriminologen Christoffer Carlssons debutroman Fallet Vincent Franke från 2010. I boken får vi följa den vilsna missbrukaren och langaren Vincent och om hur det en dag knuffas in en ung kvinna i hans lägenhet. Det enda han vet om kvinnan är att hon kallar sig för Maria, och att han under inga omständigheter får släppa ut henne därifrån. Allt på order av ledaren av Stockholms undre värld.

Gillar du denna bok, har Christoffer sedan 2010 skrivit många fler böcker, där ibland romankvartetten om polisen Leo Junker. Dessa böcker har imponerat stort på ingen mindre än Leif GW Persson.

Kvinna som läser i hängmatta

Torsdagsmordklubben

Richard Osman

En bok som är lika delar humoristisk och spännande, finns det? Absolut! Boken Torsdagsmordklubben är ett ypperligt exempel på detta, då den trots sin mörka handling ändå lyckas väva in brittisk humor, á la John Cleese, på ett härligt sätt. Boken utspelar sig på det lyxiga äldreboendet Coopers Chase där Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron bor. De har inte så mycket gemensamt, förutom kanske en sak. Varje torsdag träffas de och ägnar sig åt något ganska okonventionellt – att över en kopp te eller ett glas whiskey försöka lösa gamla ouppklarade mord. Tillsammans bildar de Torsdagsmordklubben. Men det dröjer inte länge innan dessa amatördetektiver får riktigt färska fall att sätta tänderna i.

Rättigheterna till denna bok har redan köpts utav Steven Spielberg, så har vi tur behöver vi inte vänta allt för länge på den filmatiserade versionen av denna mysdeckare.

Där kräftorna sjunger

Delia Owens

Så fort jag hörde titeln på denna bok kände jag direkt att jag ville läsa den. Och den känslan förstärktes ytterligare när jag faktiskt läste mer om den. En roman med extra allt, ja det är så jag skulle beskriva den. Det är i grund och botten en bok om utanförskap, men som innehåller allt från mordfall och mysterier till spännande naturskildringar. I boken får vi följa Kya som växer upp på 1950-talet i North Carolinas träskmarker, om hur medlemmarna ur hennes familj försvinner, en efter en, till dess att hon lämnas att klara sig själv. Parallellt med Kyas minst sagt speciella uppväxt får vi läsa om ett mordfall som är kopplat till träsket där Kya bor.

Som om att boken inte vore nog, ryktas det också om att Reese Witherspoons (som för övrigt älskar denna bok) produktionsbolag kommer att göra en film av denna bok. Det ser i alla fall jag fram emot!

Vad som än händer

Kristin Hannah

Vad som än händer, eller Firefly Lane som den heter på originalspråk är en tårdrypande verklighetsflykt i bokform. I alla fall är det min förhoppning eftersom jag dels läst på bokens baksida att man bör ha näsdukarna redo, och dessutom fuskat genom att streckkolla serien med samma namn. I berättelsen får vi följa bästisarna Kate och Tully från det att de träffas första gången som tonåringar på 70-talet, fram tills nutid. En lång och innerlig vänskap fylld av både lycka, svek, tragedier och kärlek. Jag ser fram emot denna känslostarka roman om en vänskap som (förhoppningsvis) håller, vad som än händer.  

Bonustips:

Ett lyckligare år

Jonas Gardell

Vill du fortsätta läsa även senare i höst har jag ytterligare ett tips till dig. För i september 2021 släpper Jonas Gardell en gripande roman som handlar om modiga ungdomar och deras omöjliga kärlek under 1800- och 1900-talet. En bok om kärlek i en tid där man inte var fri att älska vem man ville.

Med dessa boktips så vill jag önska dig en fortsatt underbar sommar, och vill du ha fler boktips hittar du det i inlägget 7 bra böcker att läsa i höstmörkret, där ett av tipsen: Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt fortfarande står sig som en utav mina absoluta favoritböcker. 

BIngoJohannas signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv