Biofilmerna du inte får missa 2023

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-02-27

Under 2023 har en massa spännande filmer premiär på bio! Här har vi samlat ett gäng biofilmer som du inte får missa 2023, vare sig du vill se romantik, drama eller animerat. Läs vidare för alla biofilmerna du måste se i år!

A man called Otto

Alla minns vi väl succéfilmen ”En man som heter Ove” som hade premiär 2015? Nu har Hollywood fått upp ögonen för historien om den lite småtjuriga Ove och gjort en engelskspråkig version med ingen mindre än Tom Hanks i huvudrollen som Otto. ”A man called Otto” bjuder på samma värme, humor och starka historia som dess svenska föregångare men i amerikansk tappning. Filmen har redan haft biopremiär, men är du lite snabb hinner du fortfarande se den på stora duken!

En gammaldags filmprojektor spelar upp en film

Babylon

Den här filmen utspelar sig i 1920-talets Hollywood och i huvudrollerna ser vi stjärnor som Brad Pitt och Margot Robbie. I den här dramakomedin får vi följa några av dåtidens stora filmstjärnor, både riktiga och fiktiva karaktärer, i övergången mellan stumfilm och talfilm. Förändringen innebar stora framgångar för somliga, medan andra fick se sina karriärer gå i stupet när den nya filmtekniken gjorde entré. Filmen hade svensk biopremiär i januari, och har bland annat fått tre Oscarsnomineringar.

En gammeldags filminspelning

Sockerexperimentet

Den här filmen är baserad på den sanna historien om ett mörkt kapitel i Sveriges historia, nämligen de så kallade Vipeholmsexperimenten som tog plats på Vipeholms sjukhus för funktionsnedsatta utanför Lund i slutet på 1940-talet. Experimenten gick ut på att ta reda på vad som orsakar karies, och därför tvingade man de intagna på sjukhuset äta enorma mängder söt kola och andra sötsaker för att kunna bevisa att socker orsakar hål i tänderna. I filmen får vi följa Johanna och Vilgot, två patienter på sjukhuset som blir förälskade i varandra och som utan vetskap eller medgivande blir en del av det experiment som ska rädda den svenska tandhälsan. ”Sockerexperimentet” hade biopremiär den 10 februari.

Andra akten

Här har vi ännu en svensk film! Eva har precis blivit pensionär, men är inte helt nöjd med sin tillvaro. Hennes exman och hans nya fru har nyss flyttat in i huset på andra sidan gatan och Evas son har tröttnat på hennes daltande och vill klara sig på egen hand. Då dyker det plötsligt upp ett extraknäck som Eva inte kan tacka nej till – den stora stjärnskådespelaren Harald Skoog har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt hem. Det hela börjar minst sagt svajigt men växer sedan fram till en varm vänskap, blomstrande livsglädje och ett hopp om att livet inte är över. ”Andra akten” hade premiär den 24 februari, så det är perfekt i tiden att gå och se den nu!

En gammeldags filmrulle ligger på golvet med en låda popcorn bredvid

The Whale

När ”The Whale” hade premiär på Venedigs Internationella Filmfestival i september förra året fick den stående ovationer. Brendan Fraser är tillbaka på bioduken i huvudrollen som Charlie, en dödligt överviktig engelsklärare som lider av ett tvångsbeteende efter att hans partner lämnade honom. Han undervisar online men har alltid kameran avstängd för att undvika att visa sig själv för eleverna. I ett sista försök till försoning försöker han återknyta kontakten med sin dotter och ställa allt till rätta, och han gör sitt yttersta för att konfrontera begravda sorger och undertryckt kärlek som har förföljt honom i årtionden. Filmen beskrivs som ett kraftfullt, mänskligt drama som bjuder på mycket mer än bra mörker och den har biopremiär den 10 mars.

Den lilla sjöjungfrun

Alla har vi väl sett Disneys klassiker som hade premiär 1989, och nu kommer den i ny tappning som spelfilm! I huvudrollen som Ariel ser vi Halle Bailey som en dag ger sig upp ovanför ytan och blir förälskad i den stilige prins Eric. Trots att det är förbjudet för sjöjungfrur att umgås med människor följer hon sitt hjärta och sluter ett avtal med den elaka havhäxan Ursula och får en chans att uppleva livet på land. Plötsligt ställs allt, både hennes liv och hennes fars krona, på spel. ”Den lilla sjöjungfrun” har biopremiär den 26 maj och är ett måste att se för alla Disneyfans där ute!

En sjöjungfru simmar i havet

Elementärt

”Elementärt” är en av årets stora filmer från Disney Pixar och utspelar sig i en värld där vatten-, eld-, luft-, och jordinvånare lever tillsammans. Här får vi följa kärlekshistorien mellan vattenpojken Wade och eldflickan Ember som inte kan röra vid varandra men upptäcker att de har massor gemensamt och att magi kan uppstå mellan motsatser. ”Elementärt” har premiär på biografer den 16 juni.

Ett par personer sitter i en biosalong. Äter popcorn och skrattar.

Barbie

Vi fortsätter på temat tecknade filmer som blir spelfilm. Här får vi se Margot Robbie i rollen som Barbie som blir utkastad ur Barbie-världen som straff för att inte ha varit en perfekt docka. Hon ger dig då av till den riktiga världen för att söka lyckan. En måste se-film för alla Barbiefans som har svensk premiär den 21 juli!

En barbiedocka sitter på en stol

Oppenheimer

”Oppenheimer” är den senaste filmen från den prisade regissören Christopher Nolan. I filmen får vi följa den teoretiska fysikern Robert Oppenheimer, också känd som "atombombens fader", när han ledde det topphemliga Manhattanprojektet ute i New Mexicos öken under andra världskriget och skapandet av atombomben. Filmen har premiär på vita duken den 21 juli.

Avgrunden

”Avgrunden” är en svensk film som utspelar sig i Kiruna och kring den stora gruvan. Vi får följa Frigga som försöker balansera jobbet som säkerhetschef i Kirunagruvan med vardagen och familjeliv när marken under deras fötter plötsligt börjar skaka och avgrunden öppnar sig. ”Avgrunden” är en historia om en familj som ställs inför det otänkbara när katastrofen alla fruktat plötsligt är ett faktum och har biopremiär den 15 september.

Dune part II

Uppföljaren till succén ”Dune” är äntligen på gång! I den första filmen, som belönades med inte mindre än sex Oscars, får vi följa Paul Atreides som tvingas resa till den livsfarliga planeten Arrakis för att rädda sin familj och sitt folks framtid. I den kommande filmen får vi följa fortsättningen på berättelsen och hur Paul söker hämnd på de konspiratörerna som utplånade hans familj. Denna storslagna science fiction-film planeras ha premiär den 3 november.

Det var alla filmtips BingoBloggen hade att bjuda på idag. Hoppas att du har hittat någon favorit att se på bio i år!

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen


Arkiv