Budgetfixa din altan i sommar!

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2021-06-30

Så här inför en sommar fylld av utomhus-häng i solen känner kanske du som jag; att det hade varit härligt med lite förnyelse på altanen eller uteplatsen nu i sommar. Men plånboken kanske tycker annorlunda, särskilt inför alla andra storslagna semesterplaner som säkerligen kommer kosta på. Och kanske kliar det till och med lite i DIY-nerven din?

Förtrösta inte! Förnyelse och fix behöver inte alltid vara förknippat med speciellt höga kostnader utan jag tänkte motbevisa med att här lista mina bästa budgettips inför just ditt fix på altanen eller uteplatsen i sommar!

Fixa billiga växter till din uteplats

Det finns faktiskt ingenting som gör mer för att skapa en härlig känsla på din altan eller uteplats än just växter. Därför har jag listat mina bästa tips för dig med gröna fingrar. Häng på!

Gruppera redan inköpta krukor

Det är något charmerande med att gruppera olika sorters krukor tillsammans. Och ännu bättre är det kanske att det ofta innebär att du sparar en slant på att kunna använda dina gamla krukor i nya spännande kombinationer. Resultatet av många olika slags krukor grupperade tillsammans blir ofta genuint och hemtrevligt – precis som sig bör på en uteplats.

Behöver du komplettera med nya? Då kan jag rekommendera dig att besöka närmaste loppis där man ofta kan göra härliga kruk-fynd till en billig peng!

Fixa fint på altanen med stora krukor
Skapa dynamik med olika typer av krukor

Gratis plantor till altanen – ta sticklingar

Ett budgettips som nästan är roligare än det som kostar pengar, att köpa färdiga växter, är att byta sticklingar med andra växtintresserade vänner. När man tar en stickling förökar man en växt gratis genom att ta en del av en växt och sedan låta den rotas i en vas eller ett glas, som du därefter planterar som vanligt i jord. Exempel på växter som trivs utomhus och kan förökas gratis genom sticklingar:

 • Pelargon
 • Murgröna
 • Petunia
 • Palettblad

Min favoritstickling är ett palettblad av sorten China Rose som jag fick av en väninna förra året, en växt som nu är stor och frodig som verkligen förgyller min altan. Den har dessutom gett många nya sticklingar som jag i min tur kunnat dela med mig av till mina nära och kära!

Har du inte så mycket växtintresserade i vänskapskretsen? Inga problem! Det finns flertalet grupper på sociala medier, såsom Facebook, där du kan träffa nya vänner och knyta an över intresset för nya växter. Det finns även möjligheter att köpa sticklingar och då är det ofta mycket billigare än när du köper en större växt.

Pynta altanen med sticklingar från växter
Att ta sticklingar är roligare än man kan tro!

Odla från egna fröer

Att odla exempelvis tomater är lättare än man kan tro. Dessutom kan du odla med hjälp av tomaterna du köper i affären och behöver alltså inte ens köpa fröer. Det här är ett otroligt roligt och spännande sätt att odla på, dessutom behöver det ju inte kosta många kronor. Hur busenkelt är det att odla tomater? Jo, såhär:

 1. Skär tomater tunt, ungefär en halv centimeter tjocka skivor
 2. Fyll en kruka med jord, inte hela vägen upp, och lägg ner dina tunt skivade tomater
 3. Fyll på med jord ovanpå tomatskivorna
 4. Vattna rikligt!
 5. Om du vill – trä en plastpåse över krukan för att få till en liten växthuseffekt
 6. Efter ett par dagar kommer tomatskivorna antagligen att börja mögla. Det är ingen fara, utan låt det vara.
 7. Efter ytterligare par dagar bör det kika upp några små skott. När dessa skott har fått fler än ett bladpar är det dags att plantera om dina små tomater.
 8. Plantera om dina små tomatplantor en och en, gärna i medelstora krukor. De behöver gott om plats!
 9. Du har säkerligen fått fler tomatplantor än du behöver och orkar ta hand om. De som du inte får plats med själv är en perfekt present att ge bort en nära vän!

Små tomatplantor till din altan
Efter bara ett par dagar kommer dina tomatskott kika upp!

Budget-förnya uteplatsen med väl valda inköp

Trött på din slitna trall? Hotta upp med en utomhusmatta!

Alla vet vi att textilier sätter den sista finishen på inredningen, och på uteplatsen är det inte ett undantag. Och många gånger får vi väl erkänna att altangolvet kanske inte alltid är den snyggaste delen av din uteplats. Tur är att det finns en otroligt lätt fix för det här problemet – det kallas för utomhusmattor. Det står emot väder och vind och är ofta inte särskilt dyra i inköp. Dessutom höjer de mysfaktorn rejält!

Bord och stol på matta anpassad för uteplats

Piffa till befintliga möbler med textilier

Ett budgetknep för att få till en förnyelse är ofta att köpa nya filtar och prydnadskuddar, och inte är uteplatsen något undantag här heller. Faktum är att dem som tröttnat på sina utemöbler snabbt kan få lite förnyelse med nya kuddar och plädar! Och även ofta utan att det kostar alltför mycket.

Utemöbler med vackra textilier för ombonad känsla

Bygg egna budget-möbler till din uteplats eller altan

Lastpallen har oändliga möjligheter! Kanske har du precis som jag hunnit tröttna på trenden att ha soffbord byggda av lastpallar inomhus, men det betyder inte att lastpallen inte har massor av möjligheter som möblemang på uteplatsen! Faktum är att många caféer och uteserveringar har sett möjligheterna att bygga av lastpallar, och utöver att vara ett enkelt sätt att bygga möblemang är det ofta dessutom billigt. Många företag skänker till och med bort lastpallar!

Bygg möbler till altanen av lastpallar

Checklista för budget-städ och fix på altanen eller uteplatsen

Köpa nytt i all ära, men det allra bästa sättet att fixa billigt är att faktiskt ta hand om det man redan har. Och med en bra bas kommer man långt! Här kommer min checklista som jag själv använder varje år inför utesäsongen för att göra rent min altan.

 1. Mossa och alger tar du lättast bort med en högtryckstvätt. Men var försiktig om du har trätrall, då för stark högtryckstvätt kan skada träet. (Har du ingen högtryckstvätt? Låna av en granne!)
 2. Behövs det grövre städning? Blanda ihop 4–5 droppar diskmedel, 2 dl ättika och en liter varmvatten så har du världens bästa och billigaste städmedel alá Ekotipset. Skrubba där du behöver mirakelmedlet och njut, jag utlovar en städupplevelse utöver det vanliga. Och jag vill också passa på att utfärda en varning; du aldrig mer vilja använda vanligt städmedel igen.
 3. Kontrollera skicket på din trall. Ingen vill förstöra sommarmyset med att ha råkat trampa igenom. Du kontrollerar skicket på din trall enklast genom att använda en liten syl för att med den känna om träet har blivit mjukt och börjat ruttna. Byt sedan ut de plankor som eventuellt behöver bytas ut! Du sparar in mycket på att inte behöva byta hela golvet samtidigt.
 4. Se över skruvarna i trallen. Trä är ett levande material och kan röra på sig under året, därför kan också de skruvar som sitter i skruvas loss lite, och de som sticker upp lite kan göra väldigt ont att trampa på. Gå över dina skruvar och se till att skruva ned de som behöver justeras. Det enda du behöver är en skruvdragare!
 5. Bonustips! Ytbehandla gärna din trätrall relativt regelbundet. Då kommer den se fräsch och fin ut i flera år och i längden kommer det att spara dig många tusenlappar. Jag lovar att det är värt både möda och kostnad!

Man som högtryckstvättar altangolv

Jag hoppas att det här inlägget gjorde dig taggad på att fixa till din uteplats lite nu i sommar! Kom ihåg att ta vara på sommaren ordentligt, den är ju som bekant alldeles för kort...
Vill du ha ännu fler tips? Kolla in inrednigstipsen från våra kompisar på Furniturebox här.

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv