Därför är Folkspel så viktigt för föreningslivet

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-04-17

Att Folkspel och BingoLotto finns till för föreningslivet är det nog få som har missat. Men hur fungerar det hela, hur börjar man sälja lotter och vart går pengarna som lottförsäljningen drar in? Just det ska vi dyka ner i nu, så häng med!

Ända sedan starten 1991, för över 30 år sedan, har BingoLotto och Folkspel skänkt hela sitt överskott till Sveriges föreningsliv. Varför det, kanske man kan undra. Svaret på den frågan är att vi tycker att föreningslivet är otroligt viktigt för vårt samhälle och något som vi måste värna och ta hand om. Föreningslivet sätter tusentals barn och ungdomar i rörelse och ger dem en värdefull fritid. Men det är inte bara ungdomsverksamhet som finns inom föreningslivet, utan det finns föreningar för alla möjliga saker som bridge, folkdans, scoutverksamhet och tandhälsa – nästan allt du kan tänka dig med andra ord! Dessa föreningar är nästan alltid ideella och oftast är alla som arbetar och är engagerade i dem frivilliga som arbetar oavlönat.

Föreningarna behöver ett sätt att dra in pengar för att betala för allt från träningsutrusning, lokaler och anmälningsavgifter till tävlingar och cuper, och det är där Folkspel och BingoLotto kommer in i bilden. BingoLotto är en del av Folkspel, en ideell organisation som hjälper föreningar att tjäna pengar genom att sälja våra lotter – Bingolotter, Sverigelotter och Färgfemman skraplott. Allt överskott från vår försäljning delas ut till föreningslivet och när föreningar säljer lotter själva får de behålla en extra stor del av vinsten.

Närbild på ben och fötter på hockeyspelare på is under spel

Hur tjänar man pengar till sin förening?

Att börja sälja Folkspels produkter med sitt lag eller förening är väldigt enkelt! Det som krävs är att föreningen som laget tillhör är registrerad hos Folkspel och har gett sitt godkännande till försäljning av lotter. Klicka dig in på Folkspels lagsajt för att komma igång eller klicka här för att läsa mer om hur det fungerar att sälja lotter med Folkspel.

Det finns också möjlighet att sälja lotter digitalt. Det gör du enkelt genom att skapa en digital föreningslänk som är unik för just ditt lag eller din förening, och när ett köp görs via den länken betalas överskottet ut till er. Det kanske låter svårt med digitala länkar och grejer, men faktum är att det är supersmidigt. Och som extra bonus slipper den som säljer digitala lotter den administration som kan komma vid försäljning av fysiska lotter. Klicka dig in här för att läsa mer om hur du skapar en digital föreningslänk till just ditt lag eller förening! 

Villastadens IF sålde lotter och kunde bygga ny klubbstuga

Villastadens IF är en av de flitigast säljande föreningarna i vårt avlånga land, och under verksamhetsåret 2020/2021 tjänade föreningen hela 415 000 kronor på att sälja lotter från Folkspel.

Kjell Andersson, som har varit medlem i föreningen sedan 1965, berättar att pengarna föreningen tjänar på att sälja lotter från Folkspel är helt nödvändiga för att föreningen ska kunna överleva och fortsätta med sin verksamhet. Det kostar att anlita domare, betala planhyror, träna inomhus under vintertid, köpa in utrustning och allt annat som tillkommer runtomkring.

Receptet bakom klubbens framgång är en grupp handlingskraftiga före detta spelare som nu är pensionärer. De satt tidigare dagligen utanför Ica Maxi i Kristinehamn och sålde lotter till förmån för föreningen, och idag finns de utanför Intersports lokaler i stan.

Och visst har ansträngningarna gett resultat! När föreningen för ett par år sedan behövde en ny klubbstuga behövde man inte ta några lån för att ha råd. Hela bygget av klubbstugan kunde finansieras med hjälp av pengar från lotteriförsäljningen.

– Vi är jättetacksamma för att det har varit möjligt. Vår verksamhet är helt ideell, ingen får betalt för att vara med, så det är underbart att vi kunnat finansiera allt så här. Vi äger stugan och marken runtom, säger Kjell.

Och nu när klubbstugan är på plats vet Kjell vart framtida lottintäkter ska gå.
– Vi håller på att utöka ungdomsverksamheten så att den blir ännu bättre, det är tanken. Nu kan vi köpa in material, västar, koner. Pengarna ska tillbaka till lagen och spelarna.

Läs hela artilekn om Villastadens IF och deras lottförsäljning här.

Kjell från VIllastadens IF står framför den nybyggda klubbstugan

Qviding Fif tjänade en halv miljon på sin lottförsäljning

När ledningen i fotbollsföreningen Qviding Fif för ett par år sedan satte sig ner för att komma fram till ett roligt och vettigt sätt för klubben att stärka sin ekonomi föll beslutet på att börja sälja Folkspels produkter.

Lisa Källstrand, som jobbar på föreningens kansli med ekonomifrågor, berättar att föreningen lägger nästan allt krut på att sälja lotter till Uppesittaren och Nyårsbingon. Eftersom lotterna kostar 100 kronor då går 21 kronor rakt till lagkassan och 20 kronor till själva föreningen. Under en vanlig vecka får laget 13 kronor per såld lott medan föreningen får 10. Det går alltså alltid lite mer pengar direkt till lagkassan och det tror Lisa gör att de som säljer lotter känner att pengarna faktiskt gör nytta för dem själva och inte bara försvinner i föreningen.

 Under resten av året, precis som till Uppesittaren och Nyår, är det upp till lagen inom föreningen hur mycket de vill sälja. Om ett lag till exempel skulle vilja åka på en cup i Danmark kan de finansiera den resan genom lottförsäljning.

Och säljs lotter, det görs det allt. Under bara ett år tjänade Qviding Fif imponerande 519 952 kronor på försäljning av lotter från Folkspel. Pengar som nu kan användas till att utveckla föreningen och göra verksamheten så bra som möjligt för alla medlemmar.

Läs mer om Qviding Fif:s framgångsrecept här

Tre kvinnor i fotbollsställ säljer bingolotter och sverigelotter ute i solen

Visst är det viktigt att vi alla värnar om vårt fina och viktiga föreningsliv som är en så viktig del av samhället? Det tycker vi också, och det är anledningen till att Folkspel skänker hela sitt överskott till Sveriges föreningar. Så kom ihåg att när du köper en av Folkspels lotter är det inte bara du själv som har chans att vinna, utan hela föreningslivet vinner på ditt köp!

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen


Arkiv