Tio halloweenfilmer du inte får missa!

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-10-30

Halloween, årets läskigaste dagar, är snart här och vad passar då bättre än att komma i den rätta stämningen med en skräckfilm? Inte mycket, vill jag påstå! Därför har jag här samlat 10 av de bästa halloweenfilmerna som finns, så att du kan komma in i den perfekta, lätt skräckslagna, känslan som hör halloween till!

Halloween

Halloween, eller Alla helgons blodiga natt som den svenska titeln lyder, från 1978 är att räkna som en av de mest klassiska skräckfilmerna. Den handlar om mentalpatienten och mördaren Michael Myers som på halloween flyr från det sanatorium där han suttit inlåst och beger sig till sin hemstad. Där förföljer och mördar han tonårsflickor som sitter barnvakt. Filmen var en av de första slasherfilmerna och bidrog till den våg av skräckfilmer som kom under 1980-talet.

En läskig silhuett med en vit mask för ansiktet håller i en blodig kniv

The Blair Witch Project

Denna film handlar om tre studenter som ger sig ut i vildmarken för att göra en dokumentär om en häxa som enligt legenden har härjat i trakten. Gruppen försvinner dock spårlöst och filmen består av filmklipp från deras utrustning som hittas i skogen flera år senare. Banden visar hur studenterna trakasseras av en osynlig kraft utanför tältet på natten och sedan går vilse i skogen. The Blair Witch Project har inspirerat flera senare skräckfilmer, till exempel Paranormal Activity.

En kuslig och dimmig skog

The Shining

The Shining är en riktig skräckfilmsklassiker från 1980 med Jack Nicholson i huvudrollen. Filmen handlar om den alkoholiserade författaren Jack som, tillsammans med sin familj, tar anställning på ett hotell ute i Colorados vildmark som håller stängt över vintern. Hotellet påverkar Jacks psykiska hälsa, och ju längre han befinner sig där, desto närmare kommer han ett psykiskt sammanbrott och tillslut utgör han en direkt livsfara för sin fru och son. The Shining räknas idag som en av de främsta skräckfilmerna och filmen har fått flera priser.

Exorcisten

Här har vi ytterligare en klassisk skräckfilm! Filmen från 1973 följer en ung flicka som är besatt av demoner och hur hennes mor försöker rädda henne med exorcism av två katolska präster. Filmen fick flera Oscarsnomineringar och filmen har haft stort inflytande på populärkulturen och många betraktar den som den främsta skräckfilmen som gjorts.

Hocus Pocus

Här kommer ett filmtips för dig som vill ha en lite snällare halloweenfilm men ändå komma in i den rätta känslan. Hocus Pocus handlar om tre häxsystrar som avrättas i Massachusetts på 1600-talet och återuppstår 300 år senare tack vare en trollformel. Nu är det upp till barnen som av misstag återupplivade häxorna att skicka tillbaka dem till graven.

Ett par händer som blandar ihop något i en rykande kittel

Beetlejuice

Här kommer ännu ett filmtips som drar åt det mer komiska hållet! Beetlejuice handlar om ett gift par som dör i en bilolycka och börjar hemsöka sitt gamla hem för att skrämma bort de nya ägarna. Till sin hjälp har paret Beetlejuice, en ”frilans-exorcist” för människor. En rolig och lagom läskig film som garanterat får dig i halloween-stämning!

Edward Scissorhands

Här kommer ännu en klassiker! Edward Scissorhands handlar om kärlekshistorien mellan en man som har saxar istället för händer och en förortstonåring. En uppfinnare har skapat Edward men dör innan han är färdig med sitt verk och lämnar därmed Edward med saxar till händer. En vänlig kvinna hittar Edward och upptäcker att han är harmlös, och tar med honom hem till sin familj. En hjärtevärmande och lagom halloweenig historia!

Sjätte sinnet

Den flerfaldigt Oscarsnominerade psykologiska thrillern Sjätte Sinnet handlar om en ung pojke som kan se och prata med döda människor och en psykolog som försöker hjälpa honom. En av filmvärldens mest kända repliker, ”I see dead people”, kommer från denna film som alldeles säkert kommer skrämma upp dig lagom mycket till halloween!

IT

It, eller Det, på svenska är skräckfilmen baserad på Stephen Kings bok med samma namn. Den handlar om skräckclownen Pennywise som rövar bort och dödar barn genom att lura ner dem i kloakerna under staden. Svenska Bill Skarsgård spelar Pennywise i filmen från 2017 som fick ett varmt mottagande av publik och kritiker. En perfekt film för dig som vill bli ordentligt uppskrämd till halloween!

En läskig clown med gula ögon kikar fram genom ett litet hål i en vägg

The Nightmare Before Christmas

Den här filmen är lika mycket julfilm som halloweenfilm, så du kan se den från oktober och ända fram till jul! Denna animerade film får räknas till kategorin mindre läskiga halloweenfilmer, och utspelar sig i en fantasivärld där varje högtid har sin egen stad. I Halloweenstaden styr pumpakungen Jack Skellington som börjar bli less på halloween. Han vandrar därför iväg och råkar hamna i Julstaden och blir genast fascinerad över vad han ser där.

Läskig scen med döskalle, kokande kittel och spindelnät

Det var alla halloweenfilmer BingoBloggen hade att bjuda på idag. Jag önskar dig en riktigt kuslig halloween!

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen


Arkiv