E-type: "Aldrig fått den frågan"

BingoLottos BingoBloggare Fredrik BingoFredrik 2020-03-22

I över 25 år har E-Type öst ut hits som svenskarna dansat loss till på klubbar och uteställen runt om i landet. Men den 12 april äntrar han BingoLottos scen i BingoLottos Påskbingo. Och Bingomagasinet har inför detta lyckats få till 14 snabba frågor med E-Type.

 

E-types Jaguar
Artistnamnet E-Type kommer från ett klassiskt bilmärke.

Jaguar bakom artistnamnet

Du heter Martin Erikson, är för i stort sett alla svenskar känd under artistnamnet E-type, men var kommer det artistnamnet egentligen ifrån? 

- Det kommer från en mycket vacker engelsk sportbil som råkade köra förbi mig och Stakka bo och 2 poliser som höll på att skruva bort mina nummerplåtar på bilen. på den tiden gjorde kling och klang det när man inte hade betalt skatten. Vi var på väg till Ola Håkansson och Alexander Bard för att skriva på ett skivkontrakt och jag hade inget artistnamn. Men då fick jag ett av den fina röda jaguaren som åkte förbi oss losers.. haha... 

Du slog igenom stort 1994 med ”Set the world on fire”. Visste du direkt att detta skulle bli en hit och vad har den låten betytt för dig? 

- Den låten har givetvis betytt väldigt mycket för mig då den öppnade en helt ny värld. Om den hade varit en flopp är det inte säkert att jag hade fått spela in mer material. Men både jag och Denis Pop kände väldigt snabbt att denna låt borde gå hem, men han påpekade också att man måste ha väldigt mycket tur också. Om exempelvis Madonna hade släppt en singel samma dag som jag gjorde det så hade man ju varit rökt som nykomling.

Life -En av många hits!

Du har mängder av hits i ditt låtbibliotek, Angels Crying, This is the way, Calling your name, Life med mera. Men vilken låt är du själv mest stolt över och varför?

- Alla låtarna är mina små melodibebisar men vissa är fortfarande väldigt speciella att få framträda med. När man är lite färdig i slutet av gigen brukar jag få en väldig energi av låten ”Life"!

År 2000 blev du utsedd att skriva och framföra den officiella EM-låten i Fotboll, ”Campione”. Hur var det att få den möjligheten? 

- Det var självklart en mycket stor ära! Vi var några stycken artister som fick chansen att skicka in bidrag, och sedan valde man det som de tyckte passade bäst. Så det var en väldigt rolig tävling att vinna. Det gjorde tyvärr inte Sverige sedan…

Du är 54 år nu, men ser ut som 30, och är still going strong! Hur länge ser du att du kommer fortsätta bjuda på de häftiga scenshowerna och den fartfyllda musik du står bakom?

- Det var ju fantastiskt vänliga ord... Ojoj… Ja det vete gudarna… Naprapaten får mer att göra varje vecka så... Ett tag till men får nog lugna mig lite kanske... Eller börja träna mer kanske, haha!

Så mycket bättre

För några år sedan medverkande du i TV4 ”Så mycket bättre” Hur var den upplevelsen att få sina låtar tolkade, och att tolka andra artisters musik?

- Så mycket bättre var väldigt trevligt att vara med i. Det var en fantastisk känsla när till exempel Thomas Ledin gjorde sin version av ”Sett the world on fire”. Helt absurd egentligen att en av sveriges störta artister med inlevelse sjunger ens egna låtar. Låtar som jag suttit någon natt för 100 år sedan och plitat ner vid pianot. Sjukt häftig när man tänker på det.

Hur är ditt eget idrottsintresse, idrottade du som ung, och finns det något lag ditt hjärta klappar lite extra för? 

- Jag har nog alltid spenderat mer tid i replokalen än vad jag gjort i någon hockeyrink. En del mindre begåvade gymnastiklärare i min skola var också väldigt snabba med att döma ut mig. Minns att jag aldrig fick spela med något lag eller så, så mitt intresse dog ut ganska snabbt där. Men lerduveskytte håller jag på med nu och tycker det är fantastiskt roligt. Jag tävlar i det så ofta jag har tid, gärna i England.

Ett vikingaskepp i solnedgången
Vikingaintresset har alltid varit mycket stort för E-Type.

Utöver din karriär som musiker har du också ett erkänt stort intresse för Vikingatiden, var kommer detta intresse ifrån? 

- Det kommer från mina föräldrar som båda var galet duktiga på att berätta om denna tid i historien. Vi bodde ganska nära Birka och farsan höll på med en massa böcker om Birka och det fanns liksom i hela min barndom. och de gjorde det så spännande så att jag än idag anser arkeologi som ett av mina huvudintressen! 

Driver egen vikingarestaurang

Detta har bland annat resulterat i din Vikingainspirerade restaurang Aifur i Stockholm. Vad jag förstått så får man en speciell presentation när man anländer där. Kan du berätta mer om detta?

- Ja, Aifur är ett härligt ställe för den historieintresserade. All inredning kommer till exempel hemifrån mig själv, så du kan tänka att det blev ganska tomt där hemma när jag hämtat allt till restaurangen, haha. sedan har Aifur fått utvecklas med personalen, och hälsningsfrasen när man kommer dit har varit med från början. Det står i Hávamál – som är en diktsamling med kloka levnadsregler från vikingatiden, att man skall vara väldigt noga när man kommer till ett nytt ställe, vilka som är närvarande så jag tänkte att då presenterar vi alla som kommer in genom dörren! Det är väldigt roligt att se hur landsmän ställer sig och hurrar när vi presenterar folk från deras hemland.  De är ett väldigt populärt inslag.  

Din pappa är för evigt förknippad med Vetenskapens värld, och ni har båda ett vikingaintresse. Men delar du och din pappa samma musiksmak också? 

- Vilken rolig fråga! Den har jag faktiskt aldrig fått förut. Jo, men det gör vi nog. Vi är väldigt överens exempelvis om att Mozart är världens absolut bästa klassiska kompositör. Även om Beethoven inte kommer långt efter… En del klassiska pophits delar vi också med varandra. Men min Hårdrocksmusik klarar han sig nog utan, precis som att en en del av hans jazz känns lite för mossig för mig. Fast Dizzy Gillespie har han fått mig att gilla!

Långt eller kort hår?

En fråga jag bara måste få ställa, Kommer vi någonsin få se en korthårig E-type? Du har ju blivit väldigt förknippad med ditt långa hårsvall?

- Not on my watch, som engelsmännen säger! Fast håret blir ju av naturliga skäl tyvärr tunnare med åren, så snart ser jag väl ut som han ledaren för the White Walkers i Game of Thrones. Då kanske det är bättre att vara korthårig.. hm… 

På påsk kommer du att medverka i Bingolottos Påskbingo, Hur ser ett typiskt påskfirande ut för E-Type annars?

- Jag brukar fira genom att laga mat till min familj och mina släktingar. Då står det Ekologiska lammracks med med rotsaker på menyn. Till detta serverar jag en fantastisk så vars recept jag stulit på Gotland, av Bosse på Donners brunn. Jag kan nog erkänna detta nu, det var ju så många år sedan, haha. Han vann en stor tävling med den såsen, så det receptet var länge hemligt. Men för att svara på din fråga, så gillar jag påsken väldigt mycket.

Längtar efter BingoLottos påskspecial!

BingoLottos varför är ju att se till att samla in så mycket pengar som möjligt till svenskt föreningsliv. Har du själv varit aktiv i någon förening, och vad betyder föreningslivet för dig? 

- Jag är medlem i några båtklubbar och såklart ligger den svenska skyttesporten mig nära. Så det känns ju kanon att svenskt föreningsliv får lite extra pengar. Roliga föreningar kan nog hålla några småligister från gatorna hoppas jag. Men det gäller att visa vad som faktiskt finns att göra, och ganska tidigt också tror jag. Men man får inte tvinga för då går det som med min karriär som flöjtist... väldigt dåligt. 

Avslutningsvis, Hur mycket ser du fram emot att få vara med och uppträda i BingoLotto? 

- Det ska självklart bli jätteskoj! Jag hade önskat att jag haft någon ny låt att spela hos er, men det får vi vänta lite på. Vi tar en gammal goding istället. Men vi ses 12 april!

Tack E-type för denna frågestunden. Vill du veta mer? Läs vidare om E-type på våra artistsidor!

BingoFredrik signatur för BingoBloggen.

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv