TVÄTTMASKINERS ENERGIMÄRKNING - vad ÄR det & KAN DET SPARA PENGAR?

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2021-04-27

Att man energimärker vitvaror (och andra produkter) ger konsumenter information om produkternas energiförbrukning och har också starkt bidragit till att driva på utvecklingen av energieffektiva produkter med goda resultat i över 20 år, men nu ligger många produkter i topp och utvecklingen har stagnerat lite.

Därför lanserades det i mars 2021 en ny etikett, med en helt ny energimärkning och skala, där man går från att redovisa A+++ till D till att i stället använda A till G. Den nya skalan har större mellanrum mellan energiklasserna och syftar till att göra det lättare för dig som konsument att jämföra men också att faktiskt höja kraven på de som producerar vitvaror.

Vi har tillsammans med vår samarbetspartner Tretti.se djupdykt i varför denna ändring gjorts, med syfte att hjälpa dig som är på jakt efter ny tvättmaskin och kanske behöver hjälp i energimärkningsdjungeln!

Pojke stoppar in gosedjur i tvättmaskin

Varför behövdes en ny energimärkning?

Hur kan egentligen en ny energimärkning att hjälpa branschen att bli mer miljövänlig? Jo, eftersom man genom uppdateringen av energimärkningen får de produkter som tidigare legat i topp längre ner på skalan - tack vare den nya skalans hårdare krav. Att produkter som tidigare legat i topp halkar ner ger i sin tur utrymme för förbättring och skapar incitament för utveckling och innovation.

”Ända sedan lanseringen av det första EU energimärket för 25 år sedan har våra vitvaror blivit alltmer miljövänliga och klimatsmarta. Idag befinner vi oss i ett läge där många modeller är så energisnåla att de gamla energiklasserna inte längre passar. Därför har EU beslutat att uppdatera märkningen och ställa strängare krav på ekodesign.” förklarar Christel som jobbar på tretti.se i en artikel som handlar om just hur man med hjälp av de nya energimärkningarna väljer den mest energisnåla och miljövänliga vitvaran.

Nyvikt tvätt på vit stol

Men vad innebär den nya energimärkningen för mig när jag ska köpa tvättmaskin?

För tvättmaskiner visar den nya energimärkningen den förbrukning som tvättmaskinen gör av med på 100 tvättar, genom att betygsätta med skalan A till G där A är bäst och G är sämst.

På etiketten ser du en skala, färgad från grön till röd, som visar vart produkten ligger på energiskalan. Energimärket visar också vilken vattenförbrukning tvättmaskinen har per cykel, längd på tvättprogram, max antal kilo tvätt maskinen tar, vilken ljudnivå man kan förvänta sig (från skala A till D) och effektivitet för sköljning.

Viktigt att tänka på är att det enbart är tvättmaskinens eko-program som testats och därför är det också egenskaper från detta som redovisas på energimärkningen. Tvättmaskiner har ofta flera olika typer av program, varför det kan vara värt att ta med i beräkningen att samtliga program inte uppfyller dessa krav när du väl väljer tvättmaskin.

När börjar det nya energimärket på tvättmaskiner att gälla?

Det är redan igång faktiskt! Den 1 mars 2021 började den nya märkningen att gälla, och från och med då ska alla vitvaror i berörda produktgrupper ha blivit märkta efter nya bestämmelser.

Viktigt för dig som konsument att tänka på är att du inte kan jämföra det nya och det gamla märket, eftersom det ligger olika testmetoder och krav bakom betygsättningen. Men den som är osäker gällande hur man bör tänka är varmt välkommen att fråga en vitvaruexpert om råd hos tretti.se!

Sist men inte minst - ett par spartips för din tvätt!

Ofta man det faktiskt hjälpa till att dra ner elkostnad ganska mycket, och till och med löna sig i längden, att byta ut en gammal tvättmaskin till en ny energisnål variant - men visst sitter jag på ett par fler tips för att spara in på såväl pengar som miljö när det kommer till tvättande. Häng på!

  • Tvätta alltid fulla maskiner. Din tvättmaskin drar i princip lika mycket energi halvfull som full, så se till att köra när den faktiskt är full.
  • Sänk temperaturen. Den stora energiboven när det kommer till tvätt ligger i att maskinen behöver värma upp vattnet. Titta på klädernas tvättråd och följ dem. Oftast blir det lika rent i 30-40 grader som i 60 grader. Dina kläder kommer dessutom att hålla längre. Win-win!
  • Spara tvättmedel - satsa på en autodoserande tvättmaskin! Det är lätt hänt att man använder för mycket tvättmedel. En tvättmaskin som själv sköter doserandet av tvättmedel kan spara hela 11 liter tvättmedel och upp till 7000 liter vatten per hushåll och år.

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen

 


Arkiv