Börja fiska – tips för nybörjare

BingoLottos BingoBloggare Johanna BingoJohanna 2023-06-05

Är du sugen på att testa på fiske, men osäker på hur du ska börja? Som helt novis inom fiske kan det vara svårt att få grepp om allt som behövs, och vad som är viktigt att tänka på. Här kommer mina bästa tips för dig som är nybörjare inom fiske.

Jag kan nog räkna de gånger jag fiskat på fingrarna, för det är inte många, men jag minns dem alla, mycket väl. Kära minnen. När jag var 10 år och testade spinnfiske med pappa första gången, när jag och några vänner dörjade makrill utanför Pater Noster en sensommarkväll, eller den där sommarnatten i Lofoten när vi gick ut på bryggan för några kast i det turkosblå vattnet.

Det är något visst med fiske. En märklig känsla av både lugn och spänning infinner sig. Men visst kan det kännas lite läskigt att som nybörjare att ge sig ut på okänt vatten, bokstavligt talat. Så från en nybörjare till en annan, här kommer mina bästa tips för att du också ska våga dig ut på en fisketur!

fiskespo-bingolotto-450x300.jpg

Vilket fiskespö ska jag ha?

Det är lätt att tänka att det behövs en massa utrustning när en ska fiska, och det finns självklart en uppsjö av fiskeprylar. Men om en ska vara krass så handlar det egentligen bara om en pinne, med en fiskelina och krok. Men om jag ska rekommendera en typ av spö, skulle jag satsa på ett haspelspö på 7-8 fot. Det är ett allroundspö som används för spinnfiske – att kasta ut betet och börja veva in så att det rör sig och lockar rovfiskar att hugga. Det går även att använda till mete om lusten faller på.

Vad är ett fiskekort?

Beroende på var du planerar att fiska så gäller olika regler. På allmänt vatten, alltså de flesta vattenområdena i havet, samt de större sjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland, är det tillåtet att fiska utan fiskekort. Men sjöar och vattendrag är som är enskilt ägda tillhör fastighetsägaren, och för att få lov att fiska i dessa vatten krävs ett fiskekort. Det är ett personligt avtal mellan dig och den som äger fiskerätten, och ger dig tillstånd att fiska under en begränsad tid. Fiskekort går att köpa direkt av markägaren eller via ett ombud, som exempelvis en fiskebutik eller bensinstation i närheten. Men idag går det också att köpa digitala fiskekort via flertalet olika hemsidor.

fiskeutrustning-bingolotto-450x300.jpg

Övrig fiskeutrustning

Jag vet att jag initialt skrev att det inte behövs så mycket utrustning för att fiska. Men några fler saker än ett fiskespö är ändå bra att ha med sig!

  • En vass kniv för att snabbt kunna avliva fisken, och även rensa den. Också bra om kroken fastnar någonstans och linan behöver skäras av.
  • En hink att lägga fångsten i
  • En förbandslåda som innehåller en avbitartång. Varför en avbitartång tänker du? Avbitartången är en gudagåva när kroken oavsiktligt fastnat i ett finger, en örsnibb eller något annat och behöver knipsas av för att gå att ta loss.

meta-fiske-bingolotto-450x300.jpg

Ha tålamod

Att ha ett bra tålamod och gott humör är A och O när det kommer till fiske. Ibland är fiskelyckan stor, och ibland uteblir den helt. Ibland nappar det på en gång, och ibland dröjer det timmar. Då gäller det att hålla humöret uppe och se det fina i hela upplevelsen, och inte bara fokusera på att det ska nappa.

Ta med fika

Ett bra sätt att få den där helhetsupplevelsen är att ta med fika. En termos med kaffe eller annan god dryck, goda smörgåsar, bullar eller kakor. Ja, allt blir faktiskt lite härligare med en gofika i naturen! Dessutom kan du hålla energin uppe lite längre om tålamodet börjar tryta.

fiskelycka-bingolotto-450x300.jpg

Avliva fisken direkt

Om du har planerat att behålla fisken är det viktigt att du avlivar den på en gång för att inte fisken ska behöva lida. Detta görs exempelvis genom ett hårt slag i huvudet varefter den tappas på blod, alternativt genom att nacken bryts, för hand eller med hjälp av en sax eller kniv.

Rensa innan du åker hem

I de flesta fall är det bra att rensa fisken direkt, främst för att fisken inte ska bli dålig, men också för att det kan vara skönt för både dig och eventuella familjemedlemmar att slippa ha hela diskbänken full av inälvor.

Jag hoppas att dessa tips verkligen hjälper dig att ta steget att våga testa fiskelyckan. Lycka till!

BIngoJohannas signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv