Därför mår du bra av att skratta

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-09-25

Ett gott skratt förlänger livet brukar man ju säga, och faktum är att det faktiskt ligger lite sanning i det. Att skratta har faktiskt flera hälsofördelar och i det här inlägget ska vi lära oss mer om varför det är hälsosamt att skratta, så läs vidare!

Visste du att något så enkelt som skratt kan göra gott för din hälsa på en massa olika sätt mer än att du blir glad? Det finns många fördelar med att skratta, både psykiska och fysiska, som kan göra dig både gladare och friskare. Skratt kan förstärka ditt immunförsvar, minska smärta och stress och stärka relationer. Läs vidare för att få veta mer om alla fördelar som finns med att skratta!

En kvinna ligger och skrattar på marken medan en liten hund slickar henne i ansiktet

1. Skratt minskar stress

Om du känner dig stressad bör du försöka göra saker som får dig att skratta ofta. När vi skrattar så minskar nämligen nivån av stresshormoner som kortisol i kroppen. När vi skrattar börjar hjärtat slå snabbare och andningen blir också den snabbare, men efteråt saktar det ner och ett lugn sprider sig i kroppen.

2. Skratt stärker immunförsvaret

Att skratta mycket kan hjälpa din kropp att bekämpa sjukdomar och infektioner. Stress och stresshormoner kan störa ditt immunsystem mycket, men som vi lärde oss i stycket ovan är skratt ett effektivt sätt att minska stresshormoner. Så genom att skratta mycket och på så vis minska nivåerna av stresshormoner i kroppen kan immunsystemet jobba på i fred och göra det som det finns till för – bekämpa virus och annat som är skadligt för din kropp!

3. Skratt stabiliserar blodtrycket och piggar upp organen

Skratt kan bidra till att sänka eller stabilisera blodtrycket och dessutom ge bättre genomströmning av blod i hela kroppen. Då får blodet nytt syre fortare, vilket är bra för hela kroppen men kan också vara bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Och den samlade effekten av ett mer stabilt blodtryck, bättre genomströmning och minskad nivå av stresshormoner bidrar till att kroppens organ får mer energi. Skratt skickar dessutom uppiggande signaler till hjärtat, hjärnan och lungorna!

4. Skratt minskar smärta

Även om skratt tyvärr inte är en medicin som hjälper mot allt, så kan skratt faktiskt minska smärta. Skratt frigör nämligen endorfiner, en av kroppens egna ”må bra-hormoner”, som faktiskt kan lindra smärta för stunden.

5. Skratt hjälper dig sova bättre

Att skratt kan bidra till bättre sömn har att göra med dess förmåga att minska stress och smärta. Är du avslappnad och inte har ont är det inte konstigt att du sover bättre!

6. Att skratta liknar träning

Effekten av att skratta liknar den man ser vid träning och annan fysisk aktivitet. Skratt höjer hjärtfrekvensen mycket snabbt och kan liknas vid en inre joggingtur. Femton minuters skratt kan ge liknande resultat i kroppen som löpträning – så om du ibland kan tycka det känns som du gjort ett träningspass efter att du skrattat riktigt mycket vet du nu varför!

7. Att skratta tillsammans stärker relationer

Dina relationer till andra människor har en stor påverkan på din hälsa och ditt välmående, och att skratta tillsammans stärker dina relationer. Starka och hälsosamma relationer gör dig lyckligare och ger dig ett sammanhang, vilket i sin tur höjer din livskvalitet.

Dags att skratta: Göteborgsvitsar!

Nu när du lärt dig om hur bra det är att skratta kommer här ett gäng Göteborgs-vitsar som förhoppningsvis får dig att dra lite på smilbanden!

Vad kallas strålkastarpelarna på Nya Ullevi i Göteborg?
– Fotbolls-pelare!

Hörru Glenn, vilken smart anka du har!
– Ja visst, det är en doktorand!

Var lärde sig hajen att simma?
– Haj-school!

Vad är det för vatten i vattenpass?
– Rakvatten!

Har du sett filmen om lastbilen?
– Nej, men jag har sett trailern!

Varför läcker det från taket på hårsalongen?
– De har drop in!

Vad kallas äldreboende för män i Spanien?
– Señior-boende

En ung kvinna sitter vid en dator och skrattar

Varför skrattar vi?

Har du någon gång funderat på varför människor skrattar? Det finns flera teorier om varför människan utvecklade skrattet, och ingen forskare eller historiker är helt säker. Man tror dock att grunden till humor och skratt har att göra med att snabbt kunna omvärdera en situation och visa att den är ofarlig.

Ofta när vi skrattar åt en rolig ordvits eller situation är det för att den tog en oväntad vändning och inte alls blev som vi först trott. Långt bak i tiden skulle skrattet kunna ha varit ett sätt för människor i en grupp att visa att en situation som först verkade hotfull och farlig i själva verket inte var det – precis som idag när vi kan skratta när vi inser att vi jagat upp oss själva i onödan.  

Vem hade trott att det kunde vara så nyttigt att skratta? Förutom att det gör oss gladare och mindre stressade har det också positiva effekter på våra kroppar och fysiska hälsa. Så glöm inte bort att ofta göra saker som får dig att skratta, det får dig att må bra i både knopp och kropp!

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen

 


Arkiv