Så förnyar du din garderob utan att köpa nytt – 7 tips

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-11-20

Tänker du ofta att du inte har något att ha på dig och så slutar det alltid med att du klär på dig samma plagg som vanligt? Många kan nog relatera till den känslan, trots att vi oftast har en massa kläder i våra garderober. Här går jag igenom sju tips på hur du förnyar och återupptäcker din garderob utan att köpa nytt!

1. Gå igenom din garderob

Du har med största sannolikhet ett helt gäng med bortglömda plagg som gömmer sig någonstans långt inne i garderoben och som du inte har använt på evigheter. Gå igenom hela din garderob och leta fram dessa så kanske du kan hitta en nygammal favorit eller plagg som du inte ens visste att du hade.

2. Häng dina kläder så att du ser dem

Om du aldrig ser ett plagg kommer du antagligen inte använda det heller. Organisera din garderob så att du ser alla dina kläder. På så vis blir det lättare att använda fler plagg och du undviker att alltid ta på dig samma kläder bara för att de ligger längst fram och är det första du ser i din garderob.

Kläder i neutrala kulörer prydligt upphängda på en klädställning

3. Prova nya kombinationer av kläder

Våga vara kreativ och testa att kombinera dina kläder på nya sätt! Vi fastnar lätt i gamla mönster där vi alltid använder samma kläder i samma kombinationer. Men om du tar lite mod till dig och vågar prova att ha den där tröjan som du alltid har till jeans över en klänning istället kanske du kan hitta en ny favoritkombination och dessutom få fler tillfällen att använda dina favoritplagg. Ta dig tid och prova igenom alla dina kläder i olika kombinationer så kommer du garanterat hitta nya favoritstilar!

En kvinna provar kläder och speglar sig i ett sovrum

4. Låna eller byt kläder med kompisar

Varför köpa nytt jämt när man faktiskt kan låna, ofta helt gratis? Istället för att alltid köpa nytt när du till exempel behöver klä upp dig till ett speciellt tillfälle, se dig omkring bland dina kompisar och fråga om de har något att låna ut. På så vis kan du plötsligt välja mellan många fler plagg än vad din egen garderob har att erbjuda.

Och om du har kläder som du själv har tröttnat på men som har mer att ge – ge bort dem till en kompis! Ett tips är att ordna en klädbytarkväll där ni är ett gäng som tar med er kläder ni inte använder längre och byter med varandra. Då får kläderna nytt liv, du och dina kompisar får nya kläder och det är snällt mot både miljön och plånboken. Perfekt med andra ord!

5. Handla second hand

Det finns många fördelar med att handla kläder second hand; det är mycket billigare än att köpa nytt, skonsamt för miljön och du kan hitta unika plagg som ingen annan har, för att nämna några. Och köper du kläder eller accessoarer av bra kvalitet på second hand finns det en god chans att du kan sälja det vidare för i stort sett samma pris som du själv betalade, och i så fall betalar du väldigt lite för den tiden du har plagget.

Second hand har vuxit mycket i popularitet de senaste åren och idag finns det massor av second hand-butiker att välja mellan, så det är bara att ge sig ut på stan och leta efter ditt nya favoritplagg!

Ett par händer som går igenom kläder på en ställning i en second hand-butik

6. Räkna ut cost per wear

Genom att räkna ut "cost per wear" alltså vad kostnaden för varje gång du använder plagget blir, kan du enkelt skapa dig en uppfattning om plagget har gett dig valuta för pengarna. Och handlar du second hand blir kostnaden ännu lägre eftersom det är billigare än att köpa nytt. Cost per wear räknar du enkelt ut genom att dela priset på plagget med antalet gånger du räknar med att använda det. Genom att räkna ut priset för varje användning på dina plagg får du en uppfattning om vilka kläder som du fått bäst valuta för och vad som är värt att satsa på att köpa i framtiden. 

7. Ta hand om dina kläder

Detta må låta som en självklarhet, men det är det inte alltid idag; ta hand om dina kläder så håller de längre! Går det ett hål i sömmen i dina favoritbyxor? Laga det istället för att slänga byxorna och köpa nya. Det är oftast inte särskilt svårt och med lite övning får du snabbt in tekniken. Om lagningen är svår kan det vara värt att lämna in det till en skräddare för lagning.

Har du en stickad tröja som har blivit nopprig och ser lite tråkig ut? Med en noppmaskin kan du snabbt och enkelt snygga till tröjan och få den att kännas som (nästan) ny igen! Tvätta ömtåliga plagg i en tvättpåse så håller de sig fina längre, och putsa dina skor när de börjar se dassiga ut.

En kvinna lagar ett hål i ett par jeans

Dessa tips må inte låta som något revolutionerande, men om du testar några (eller alla!) vågar jag påstå att du kommer hitta nya favoritplagg att klä dig i och förhoppningsvis upptäcka att din garderob är mer än de plagg som hänger längst fram. Lycka till!

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen


Arkiv