Gör om hemma - din home makeover i höst

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2021-08-30

Många är vi som tillbringat mer tid än vanligt innanför hemmets fyra väggar under de senaste två åren. Kanske har du, precis som jag, också verkligen insett hur viktig trivseln hemma är för ens välbefinnande. Och kanske har man tröttnat lite på stilen hemma och är sugen på något nytt?

Jag kan inte annat än instämma. Såhär inför hösten är vi många som längtar efter att få ordning på hemmet. Därför kommer jag i det här inlägget att prata om:

 1. Hur man gör en moodboard för sin inredning
 2. Hur man ska tänka kring färg och stil i hemmet
 3. Hur man bör tänka med ljussättning i sina rum
 4. Och sist men inte minst, hur du knyter ihop helheten med hjälp av tidlösa inredningsdetaljer

Varför behöver man en moodboard när man gör om hemma?

Trender kommer och trender går men den egna stilen – den består! Men hur vet man vad ens egen stil egentligen består av? Jo, genom att göra en moodboard!

Vad är en moodboard? En moodboard är ett kollage av bilder, material och färger som tillsammans beskriver den stämning eller känsla som utgör din stil. Genom att ha en moodboard att utgå ifrån kan du enkelt visualisera och samla den inredning som tilltalar dig. En moodboard kommer hjälpa dig att landa i och kunna följa din inredningsstil. Den kommer att agera karta genom alla inköpsval och inspiration du möter i jakten på ditt nya hem.

En moodboard kommer hjälpa dig att:

 • Minimera antalet felinköp och därför kunna tänka mer långsiktigt och hållbart
 • Skapa ett mer harmoniskt hem tack vare att du har en helhetsbild
 • Kunna fokusera på det du vill ha som slutresultat

En moodboard är bra att ha när du gör om hemma
Att ha en genomtänkt moodboard är ett viktigt första steg när man vill göra om hemma

Färg och stil i ditt hem

I teorin kanske det är enkelt att välja vilken färg du vill ha på dina inredningsdetaljer, att det egentligen bara är att ta något som man tycker är fint. Men tyvärr är verkligheten inte riktigt så enkel. Vill du att detaljen verkligen ska ta plats i ditt hem är det värt att tänka till en vända eller två innan du slår till! Så, på vilka sätt kan du tänka när du färgsätter hemma?

Ton i ton – inget visuellt brus

Väljer du att inreda med en annan ton av en kulör som redan finns i rummet, kanske på väggarna, tillför du enkelt en klick färg utan att resultatet behöver kännas rörigt. Då smälter inredningen ihop väl och ingenting hamnar i direkt fokus, vilket ger ett harmoniskt lugn utan visuellt brus.

En klargul soffgrupp i snyggt inrett rum
Ton i ton är ett enkelt sätt att färgsätta ditt hem och slippa ett rörigt resultat

Inred med kontrastrika komplementfärger för att skapa blickfång

Att använda sig av knepet en kontrastrik färgkombination för att skapa något spännande för ögat att vila på är en väl beprövad metod inom inredningsdesign. Och allra lättast är det när man har koll på vilka färger som är varandras komplement:

 • Röd – grön
 • Blå – orange
 • Gul – lila

För att lyckas inreda kontrastrikt och skapa ditt visuella utropstecken i din inredning behöver du alltså välja en färg som avviker från resten av rummets färgsättning och som dessutom bidrar med en viss kontrast.

Och tänk på att det lätt blir för mycket av det goda – använd endast denna färgsättningsmetod på få detaljer i din inredning. Blir det för mycket vet man knappt vart man ska fästa blicken och rummet kommer upplevas som rörigt.

Rosa kaklat rum med stor grön växt
Med hjälp av kontrast är det enkelt att se vilken inredningsdetalj man vill att blicken ska landa på

Färgsätt ditt hem med 60/30/10-metoden

Okej, kanske har du landat i vilka färger ditt hem ska prydas av men står nu istället inför utmaningen att bestämma hur mycket vardera färg ska ta upp. Det finns en finfin tumregel för hur man färgsätter med balans, och den kallas 60/30/10-metoden och går ut på att man delar upp rummet i olika block, där storleken avgör vilken färg som ska användas. Perfekt för dig som behöver en tankemodell när du ska färgsätta och kanske inte har det naturliga ögat för hur mycket som är lagom.

60-30-10 metoden hjälper dig att färgsätta ditt hem

 • 60 procent av rummet färgsätter du med en så kallad basfärg. Den här delen av rummet består oftast av exempelvis dina väggar, ditt golv och tak.
 • 30 procent av rummet färgsätter du sedan med en kompletterande färg. Dessa procent kan utgöras av större möblemang, såsom soffa, matgrupper och mattor.
 • 10 procent av rummet kan du sedan hotta upp med en accentfärg. Dessa procent kan utgöras av mindre inredningsdetaljer som prydnadskuddar, filtar eller gardiner och det är här man kan göra snabb förändring hemma. Varför inte bryta hösttristessen med att uppdatera dina hemtextilier i en ny accentfärg?

Ljussätta ditt hem

Att välja hur du ljussätter ditt hem är faktiskt lite krångligare än vad det kan låta, och ljuset gör otroligt mycket för trivseln hemma. Men förtrösta icke – det finns ett par smarta knep och de delar jag gärna med mig av!

Belysning är viktigt när du gör om hemma

Fundera över rummets funktion

Vilket rum kommer du spendera mest tid i? Kommer du att vistas i rummet i vaket tillstånd när det är mörkt ute? Fokusera på att ljussätta kök, badrum och vardagsrum ordentligt och lägg andra rum längre ner på prioriteringslistan.

 • Ju fler – desto bättre! Om jag säger att ett vardagsrum kan ha upp till 15 ljuspunkter utan att det alls är för många, vad säger du då? Antagligen att jag är galen. Men det är jag inte. Våga vräk på med ljuspunkter! Det blir bra, jag lovar. Ett vanligt misstag är nämligen att man har för få ljuspunkter i rummet.
 • Tänk bländfritt! Dagens trender när det kommer till armaturer är ofta att ljuskällan är naken och inte täcks av skärm eller liknande. Det kan vara supersnyggt, men det kan också agera bländande och faktiskt förstöra mer än det tillför. Försök jobba så mycket som möjligt med bländfria ljuspunkter.
 • Snåla inte med dimmers. Det är verkligen en enkel och väldigt effektiv lösning för att enkelt med hjälp av din belysning kunna skapa olika stämningar i rummet.

 

Skapa helhet med ett par väl valda inredningsdetaljer

Det är inte bara utseendet på detaljerna i ditt hem som skapar känslan för vem du är och vad du har för livsstil. Ibland är även funktionen minst lika viktig. Satsa gärna på funktionella och prydande ting i ditt hem, såsom exempelvis:

 • Snygga lampor och ljuskällor där det behövs mer belysning
 • Köksdetaljer med funktion, såsom vackra skärbrädor i trä eller rejäla och gedigna salt- och pepparkvarnar
 • Dina favoritböcker som säger något om vem du är som person, perfekt för att skapa höjd och stilleben
 • En vacker vattenkanna strategiskt placerad för att enkelt och snabbt kunna vattna dina växter

Och glöm inte – dyrt är nödvändigtvis inte bättre än billigt. När det kommer till charmiga detaljer i ditt hem finns det ofta mycket fint att hitta på exempelvis loppmarknader, eller kanske kan du hitta något att ge nytt liv till i förrådet.

Bauhausstolar och bord med inredningsdetalj på
Skapa gärna små stilleben med udda ting. Det ger en personlig touch till ditt hem!

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Ps. Kan du inte få nog av hemma-fix? Läs gärna min stora hemmafixar-guide från i våras, kanske finns det ett eller ett par goda tips att ta med dig inför höstens hemmafix.

 

Tillbaka till bloggen


Arkiv