Så håller du din trädgård i trim i sommar

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-07-17

Nu är våra trädgårdar så fina de bara kan bli – blommorna blommar, grönsakerna mognar och träd och buskar växer så det knakar! Det är dags att gå över till sommarunderhåll i trädgården, och här under hittar du mina bästa tips på hur du håller din trädgård i topptrim i sommar!

Såhär mitt i sommaren står trädgården i full blom och det mesta jobbet ligger bakom dig. Det är dags att njuta av din trädgård och luta dig tillbaka, men det finns alltid lite underhållsarbete du kan göra för att försäkra dig om att dina växter har det bra och att din trädgård kommer hålla sig fin så länge som möjligt.

Klipp bort överblommade blommor

Visst kan överblommade blommor också ha sin charm, men för att dina växter ska blomma så mycket som möjligt är det viktigt att du klipper bort vissna blommor. Det stimulerar nämligen tillväxten av nya blommor och gör att dina växter mår bättre och blommar längre in på säsongen.

Detta gäller inte minst för rosor, som vill bilda nypon av överblommade blommor om dessa inte klipps bort. På en ros är det lagom att klippa 2–3 bladstjälkar in på grenen.

En buske med rosa rosor hänger ut över ett litet trästaket

Bind upp klätterväxter

Sommaren är den period där dina klätterväxter spurtar i sin tillväxt, och därför är det viktigt att du binder upp dem i takt med att de växer för att förhindra att de faller ihop. Det kan vara svårt att trassla ut en klematis som har rasat ihop utan att skada stjälkarna, så se till att binda upp dem så de alltid har stöd.

Så nytt där du redan skördat

Såhär mitt i sommaren är de tidiga grönsakerna redan skördade, vilket ger dig ett ypperligt tillfälle att så nytt som kan hinna växa upp under resten av sommaren och början av hösten. Exempel på grödor som växer snabbt och kan sås senare på säsongen är sallad, rädisor, dill, rödbetor och tidiga morötter. En del grödor mår till och med bättre av att få växa till sig under hösten, till exempel grönkål, salladskål och spenat. Se bara till att jorden är fuktig och näringsrik så är den redo att odlas på igen.

Har du planerat väl och redan försått nya fröer dom fått växa till sig i krukor är det nu dags att plantera ut dessa i trädgårdslandet. Och har du inte gjort det – skriv en påminnelse till dig själv att göra detta inför nästa säsong!

En skottkärra står på gräsmattan i en trädgård

Vattna lagom och med förstånd

Eftersom det ofta är brist på vatten på sommaren gäller det att prioritera när det kommer till vattning. Det är i första hand trädgårdslandet, krukor och växthus som behöver vattnas mer ofta. Trädgårdens mer etablerade växter, som buskar och träd, har välutvecklade och djupgående rötter och klarar sig därför längre. Undvik också att plantera nytt under den torraste perioden mitt i sommaren eftersom nyplanterade växter inte har hunnit få så långa rötter och därför måste vattnas mer.

Tips för att spara vatten

  • Vattna på morgonen eller kvällen. Mitt på en solig dag är marken varm och mycket av vattnet hinner avdunsta innan det når växternas rötter.
  • Punktbevattna direkt vid växtens rot. Det är där vattnet gör mest nytta. Undvik vattenspridare.
  • Vattna inte gräsmattan. Om det blir riktigt varmt och torrt är inte gräsmattan prioriterad att vattna. Den är tålig och kommer återhämta sig efter en regnig period.
  • Samla regnvatten! Ställ en tunna under stuprören från hustaket där du kan samla regnvatten att vattna växterna med.

Närbild på en vattenkanna som vattnar en pion

Gå på snigeljakt

Det finns inte mycket som är lika tråkigt som att komma ut i trädgården en dag och upptäcka att sniglarna har ätit upp hela ens salladsodling. Därför är det viktigt att hålla sniglarna i schack så gott det går! Sniglar gillar mörka och fuktiga platser, och sådana blir det gott om när alla växter får stora blad. Så ta ett varv i trädgården, lyft upp stora hängande blad och titta bakom krukor så lär du dig snart var sniglarna gillar att hålla hus.

Rensa ogräs

Det här kanske är den tråkigaste saken med att ha trädgård, men ack så viktig! För att dina växter ska kunna växa och trivas så bra som möjligt måste du se till att de inte trängs bort av ogräs. Gör ogräsrensningen lite roligare genom att sätta på en rolig podcast, varför inte ”Sommar i P1”när det ändå är mitt i sommaren?

Manuell ogräsrensning kan ta tid, men är väldigt effektivt. Rensa gärna efter att det regnat, då följer växten och rötterna lättare med upp ur jorden. Och slutligen, skjut inte upp det för länge! Om du rensar regelbundet hinner inte ogräset växa till sig lika mycket och varje rensning kommer gå lite fortare.

Små tips för en fin sommarträdgård

  • Klipp gräsmattan ofta men inte för kort. Låt gärna det avklippta gräset ligga kvar som gödsel.
  • Gallra bland fruktkarten. För många kart tar mycket kraft från trädet och gör att alla inte kan växa sig stora. En tumregel är två till tre fingrar mellan plommon och en knytnäve mellan äpplen och päron.
  • Håll fåglarna borta från jordgubbar och bärbuskar med fågelskrämmor eller nät.
  • Håll bladlössen borta genom att spruta växterna med vatten eller såpvatten.
  • Täck jorden i grönsakslandet med avklippt gräs från gräsmattan så håller jorden kvar fukten bättre.

 

Nästan mogna päron på en gren

Det var alla trädgårdstips jag hade att bjuda på idag! Stort lycka till med din trädgård i sommar och glöm inte att njuta ordentligt av den medan den är i sin fulla prakt.

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen


Arkiv